Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lefújta a majálist az SZDSZ

2007.05.01. 10:17
Elmarad a keddre meghirdetett liberális majális a Hajógyári-szigeten, mert az előkészületek közben a Jobbik Magyarországért Mozgalom közeli rendezvényéről érkező garázdák késsel fenyegették munkatársaikat, közölte az SZDSZ. A Jobbik úgy tudja, az SZDSZ büféjében dolgozók is fel voltak fegyverkezve.

"Nem kívánjuk munkatársainkat és szimpatizánsaikat késsel fenyegetőző, szélsőjobboldali bűnözők áldozatává tenni. Szégyen, hogy sorra, minden ünnepünkről le kell mondanunk a gátlástalan, politikai célú erőszak miatt" - áll a Szabad Demokraták Szövetségének közleményében. Az SZDSZ III. kerületi frakcióvezetője, Badacsonyi Szabolcs elmondta, hogy az SZDSZ már 17 éve a Hajógyári szigeten tartja majálisát, néhány éve már a Jobbik Magyarországért Mozgalom is ezen a helyszínen ünnepel, de eddig még nem volt konfliktus.

Hétfőn kora este azonban a Jobbik rendezvényéről érkező néhány fős csoport jelent meg a liberális sátornál, és szavakkal provokálták az ott dolgozó roma munkatársakat. A csoport egyik tagja késsel fenyegetőzött, ezért az SZDSZ-rendezvény egyik szervezője kihívta a rendőrséget.

A nemzetiszínú pólós férfi

A Jobbik pártigazgatója, Szabó Gábor igy nyilatkozott az esetről: hétfőn este egy nemzeti színű pólót viselő férfi átsétált az SZDSZ-es rendezvényre, ám pólója miatt szóváltásba keveredett az ott kiszolgáló romákkal. Szabó elmondta még, hogy szemtanúk szerint az SZDSZ rendezvényén dolgozó büfések kis fejszével, nagy, éles, bozótvágó késsel kergették el a nemzeti színű pólós férfit. "Az eset híre elterjedt a Jobbik rendezvényén, ahonnan - a konfliktus csitítása érdekében - többen átmentek az SZDSZ sátrához" - mondta Szabó. "Később a roma származású büfések telefonon hívták ismerőseiket, és mintegy 15 autóval 40-50 fő jelent meg" - mondta még a pártigazgató szemtanúkra hivatkozva.

A rendőrség sajtóügyeletese elmondta, hogy a Hajógyári szigeten két rendezvény résztvevői szóváltásba keveredtek, ezért a rendőrség "a közrend fenntartása érdekében megfelelő számban jelent meg a helyszínen". Nem állítottak elő senkit. Az SZDSZ III. kerületi frakcióvezetője közölte, hogy a további lépésekről később döntenek.