Ágnes
-5 °C
2 °C

Lefújta a majálist az SZDSZ

2007.05.01. 10:17
Elmarad a keddre meghirdetett liberális majális a Hajógyári-szigeten, mert az előkészületek közben a Jobbik Magyarországért Mozgalom közeli rendezvényéről érkező garázdák késsel fenyegették munkatársaikat, közölte az SZDSZ. A Jobbik úgy tudja, az SZDSZ büféjében dolgozók is fel voltak fegyverkezve.

"Nem kívánjuk munkatársainkat és szimpatizánsaikat késsel fenyegetőző, szélsőjobboldali bűnözők áldozatává tenni. Szégyen, hogy sorra, minden ünnepünkről le kell mondanunk a gátlástalan, politikai célú erőszak miatt" - áll a Szabad Demokraták Szövetségének közleményében. Az SZDSZ III. kerületi frakcióvezetője, Badacsonyi Szabolcs elmondta, hogy az SZDSZ már 17 éve a Hajógyári szigeten tartja majálisát, néhány éve már a Jobbik Magyarországért Mozgalom is ezen a helyszínen ünnepel, de eddig még nem volt konfliktus.

Hétfőn kora este azonban a Jobbik rendezvényéről érkező néhány fős csoport jelent meg a liberális sátornál, és szavakkal provokálták az ott dolgozó roma munkatársakat. A csoport egyik tagja késsel fenyegetőzött, ezért az SZDSZ-rendezvény egyik szervezője kihívta a rendőrséget.

A nemzetiszínú pólós férfi

A Jobbik pártigazgatója, Szabó Gábor igy nyilatkozott az esetről: hétfőn este egy nemzeti színű pólót viselő férfi átsétált az SZDSZ-es rendezvényre, ám pólója miatt szóváltásba keveredett az ott kiszolgáló romákkal. Szabó elmondta még, hogy szemtanúk szerint az SZDSZ rendezvényén dolgozó büfések kis fejszével, nagy, éles, bozótvágó késsel kergették el a nemzeti színű pólós férfit. "Az eset híre elterjedt a Jobbik rendezvényén, ahonnan - a konfliktus csitítása érdekében - többen átmentek az SZDSZ sátrához" - mondta Szabó. "Később a roma származású büfések telefonon hívták ismerőseiket, és mintegy 15 autóval 40-50 fő jelent meg" - mondta még a pártigazgató szemtanúkra hivatkozva.

A rendőrség sajtóügyeletese elmondta, hogy a Hajógyári szigeten két rendezvény résztvevői szóváltásba keveredtek, ezért a rendőrség "a közrend fenntartása érdekében megfelelő számban jelent meg a helyszínen". Nem állítottak elő senkit. Az SZDSZ III. kerületi frakcióvezetője közölte, hogy a további lépésekről később döntenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!