Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az MSZP fog házelnököt jelölni

2006.05.05. 15:17
Az SZDSZ tudomásul veszi, hogy az MSZP magának akarja a házelnöki posztot, de akár az alelnökségről is lemondanának. Lényeg a hatékony kormányzati ellenőrzés és a takarékosabb parlament. Ehhez az utat a bizottságok átalakításában látják, hangzott el az SZDSZ parlamenti frakciója megalakulása utáni sajtótájékoztatón.

"Az MSZP jelezte igényét a házelnöki posztra, és mi ezt elfogadtuk" - mondta Eörsi Mátyás szabad demokrata ügyvivő az Indexnek. A korábbi parlamentek alakulásakor gyakran felbukkantak olyan információk, hogy bizonyos alkuk eredményeként nem a legnagyobb frakció delegálná az Országgyűlés elnökét, de ez most sem lesz így. Megkeresésünkre az MSZP-nél azt közölték, hivatalosan még nem született döntés arról, kit jelölnek házelnöknek, de információink szerint esélyes, hogy ismét Szili Kataliné lesz a poszt.

A szabad demokratáknak járó posztokra az SZDSZ frakció minden tagja jelölhet valakit. "Mindenki jelölhet mindenkit, nincsenek betöltött posztok" - mondta Eörsi. Nyitva áll tehát a frakcióvezetői és helyettesi pozíció, az Országgyűlés alelnöki posztja, továbbá a két jegyző pozíciója is.

Kuncze vállalná

Kuncze - aki eddig is a frakció vezetője volt - vállalná, ha jelölnék, de azt egyelőre nem tudni, hogy lesz-e kihívója. Az SZDSZ-frakció a pénteki alakuló ülése után a jövő héten, szerdán tartja következő megbeszélését, és akkor hozzák meg a személyi döntéseket. A frakció tagjainak kedden délután 5-ig kell leadniuk jelöléseiket a különböző pozíciókra.

A személyi döntésekkel kapcsolatban mindössze két kivétel van, a szabad demokraták a nemzetbiztonsági bizottságba Gulyás Józsefet jelölték ki, a honvédelmi bizottságba Eörsi Mátyást. Az ő megnevezésükre azért volt szükség, mert a C típusú átvizsgálást igénylő testületekbe korábban kell delegálni, mint a "sima" bizottságokba.

Eörsi Mátyás kiemelte, hogy a liberálisok évek óta küzdenek azért, hogy a parlament kevesebb képviselővel folytathassa munkáját, és a jövőben sem tesznek le erről. „Nem adjuk fel azt a célunkat, hogy a lehetőségekhez képest a most megalakuló parlament az eddigieknél ne csak olcsóbban, hanem hatékonyabban is működjön” – fogalmazott.

Új bizottsági struktúra

A parlamenti bizottságok új struktúrájára vonatkozó javaslat elkészítésével a frakció Eörsit bízta meg. Mint a sajtótájékoztatón elmondta, a javaslat kialakításánál figyelembe veszik a parlament megtépázott tekintélyének visszaállítását úgy, hogy a bizottsági struktúra fedje le a kormányzati struktúrát, így a parlamentnek az egyik fontos funkciója, a kormányzat ellenőrzése hatékonyabbá válhat.

A bizottsági tagságról szólva kiemelte a takarékosságot. „Nem gondoljuk, hogy minden egyes képviselőnek bizottságban is dolgoznia kell. Csak azok a képviselők legyenek bizottsági tagok, aki a bizottsági munkát el is látják. Szerintük ezért jó lenne, ha a helyettesítés lehetősége megszűnne, és nem tartják helyesnek azt sem, hogy bizottsági tagok két bizottság után kapnak díjazást, miközben egyikre se mennek el. "Legyen inkább tag egy bizottságban, és kapjon érte normális pótlékot” – fogalmazott Eörsi.

Eörsi szerint nem szükséges, hogy minden minden egyes frakció jelöljön alelnököt. A Szabad Demokraták számára elfogadható, ha az alelnökök száma csökken. Nem tartják indokoltnak azt sem, hogy egy alelnök miniszteri fizetést kapjon. Példaként említette, hogy vajon miért van arra szükség, hogy egy alelnöknek két állami autó álljon rendelkezésre.

Továbbra is titokzatos

Kuncze Gábor cáfolta a sajtóban megjelent híreket, alaptalan találgatásoknak nevezte a főpolgármester személyére, a kormányzati struktúrára, a tárcákra és a vezetőkre vonatkozó híreszteléseket. „Legfeljebb egyesek személyi ambíciója húzódik meg a háttérben” – vélte Kuncze. Hangsúlyozta, hogy egyelőre a kormányprogramról folynak a koalíciós egyeztetések.

„A koalíciós tárgyalások egyébként nagyon jól haladnak, és optimisták vagyunk a tekintetben, hogy eredményesen és megfelelő időben fognak befejeződni” – mondta Kuncze szűkszavúan.