Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Az SZDSZ kevesebb parlamenti bizottságot szeretne

2006.05.02. 17:04
A parlamenti bizottságok az új kormányzati struktúrát képeznék le, mondta az SZDSZ elnöke keddi sajtótájékoztatóján. Kuncze Gábor a pártok egyetértését és egymás támogatását sürgette háborúzás helyett, a koalíciós tárgyalásokról azonban nem árult el sokat. Pártja és a szocialisták egészségügyi programjából több közös célt is kiemelt.

"Az SZDSZ arra törekszik, hogy csökkentsék az országgyűlési bizottságok számát" - közölte a liberális párt elnöke keddi sajtótájékoztatón. Kuncze Gábor elmondta, hogy hamarosan új kormányzati struktúra jön létre, kevesebb minisztériummal, és az lenne szerencsés, ha a bizottságok ezt leképeznék. "Ebben az esetben lehet a kormányzatot megfelelő módon ellenőrizni és a kormányzati munkát elősegíteni képes bizottsági rendszert kialakítani" - tette hozzá.

A pártelnök kiemelte, hogy túl soknak tartják az ebben a ciklusban működő bizottságok számát, és szerintük indokolatlan ilyen mértékben tágítani a bizottsági kört. Véleménye szerint ennek az a következménye, hogy a bizottsági munka a közvélemény szemében elveszítette jelentőségét. "A liberálisok azt szeretnék, ha a bizottsági munka megbecsülést élvezne, és a testületekben megalapozottabb, komolyabb szakmai munka zajlana" - tette hozzá.

Kuncze elmondta azt is, az SZDSZ partner abban, ha egyetértés van a pártok között, hogy tegyék rendbe a házszabályt, az elmúlt időszak vitás kérdéseit vegyék sorra. Példaként említette a frakcióalapítást és a vizsgálóbizottság létrehozását. Szavai szerint ezen keresztül a parlament a megtépázott tekintélyét lehetne visszaszerezni.

Koalíciós tárgyalások

Kuncze Gábor a koalíciós tárgyalásokról elmondta, az SZDSZ számára legfontosabb témák: a költségvetés stabilizációja, az állam méretének csökkentése, és a gazdasági akadályok elhárítása, hogy egy stabil és hosszú távon is növekedni képes gazdaság épüljön fel.

"Továbbra is meggyőződésünk, hogy a nagyon szigorú takarékosság és a bátor reformok mellett, sőt ezek eredményeként jön létre a hosszú távon is fenntartható növekedést produkáló gazdaság, amelyik aztán az általa megtermelt többletekkel segíti Magyarországot abban, hogy a különböző problémáit fokozatosan megoldja majd" - mondta. Kérdésre válaszolva közölte: a koalíciós tárgyalások jelenlegi szakaszában egyetlen olyan témakör sincs, amely már le lenne zárva.

Az MSZP és az SZDSZ egészségügyi programjairól szólva Kuncze elmondta, hogy a két program közös pontjai közt szerepel, hogy új pályára kell állítani a hazai egészségügyet, és hosszú távra kell megoldást találni, valamint biztosítási alapra kell helyezni a szolgáltatásokat. Az SZDSZ több biztosítós rendszert képzel el, amit tervei szerint már idén meg lehetne szavazni. Az átalakulást hosszabb folyamatként képzelik el, amelyben megmaradhatna az állam szerepe is, a munkavállalók viszont választhatnának a különböző lehetőségek közül. Mindez nem járna többletfizetéssel, és megmaradna a kockázatközösség és a szolidaritási elvek is.

Háborús helyzet vagy politika

A Fidesz háborús helyzetről beszélt, és önvédelemre buzdította híveit, mondta Kuncze Orbán Viktor hétfői beszédére utalva. "Szerintünk nincs harc, csak politika, ami Magyarország jövőjéről szól" - fogalmazott az SZDSZ elnöke. A pártelnök kitért arra, hogy Pokorni Zoltán alelnök a liberális szavazókat hívta a Fidesz táborába, miközben azt is mondta, hogy a szocialista oktatási programot támogatná. "Megjelennek a szirénhangok, az ókonzervatív, gazdaságpolitikájában egyébként időnként szélsőbalos Fidesz ilyen módon próbál többlettámogatókat szerezni magának" - mondta.

A kecskeméti választás megismétlésével kapcsolatban Kuncze Gábor kijelentette, hogy az SZDSZ jelöltje, Szécsi Gábor nem lép vissza, megpróbál egyéni jelöltként bejutni a parlamentbe, és az SZDSZ frakciójába kerül, ha nyerni tud.