Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Indul az SZDSZ-kampány

2006.01.14. 13:31
A kisebbik koalíciós párt döntött valamennyi egyéni jelöltjéről, a jövő héttől hetente nyilvánosságra hozzák programjuk egy-egy elemét.

A Szabad Demokraták Szövetsége a héten döntött összes egyéni képviselőjelöltjéről, az ország mind a 176 választási körzetében megvannak a liberális színekben indulók - jelentette be Horn Gábor kampányfőnök a kétnapos, fővárosi jelöltfelkészítő program közben tartott sajtótájékoztatón szombaton. "A továbbiakban ezek a jelöltek reményeink szerint mindenütt láthatóak, érzékelhetőek lesznek és sikeresen fognak szerepelni a választásokon" - mondta. Kiemelte, hogy a jelöltek közül 91 új induló, ami azt jelenti, hogy egyfajta generációváltás van a liberális párton belül.

Horn Gábor hangsúlyozta: az SZDSZ az egyetlen olyan párt Magyarországon, amelynek egyéni jelöltjei a rendszerváltás óta minden választáson másfél-két százalékkal több szavazatot szereztek, mint maga a párt. "Tehát számunkra mindig is létkérdés volt, hogy a lehető legjobb, helyben beágyazódott, ismert, helyi közéletben fontos, elfogadott embereket válasszunk ki jelölteknek" - tette hozzá.

Hét közös jelölt
Eddig hét választókerületben született megállapodás közös jelöltekről az MSZP és az SZDSZ között -- mondta el az InfoRádióban Hiller István, az MSZP elnöke. A két párt közös jelöltjei közül három a Szegeden, kettő-kettő pedig a Kecskeméten illetve Szombathelyen indul. A megállapodások jelenleg az első fordulós jelöltekre vonatkoznak, az ezt követő lehetséges együttműködésről az eredmények ismeretében döntenek. Hiller István szerint azonban elképzelhető az is, hogy a két párt között további, már az első fordulóban is közösen támogatott jelöltekről születik megállapodás. Az SZDSZ szombati bejelentése alapján azonban ez már csak úgy tűnik elképzelhetőnek, ha a szocialisták további körzetekben is a liberális jelöltet támogatják, saját jelölt indítása helyett.

Etikai kódexeket helyben

Horn Gábor arra kérte a liberális jelölteket, helyben próbáljanak megállapodni a politikai partnerekkel a választási játékszabályokról, hogy legalább helyi szinten legyen kevésbé indulatos a kampány. Felidézte, hogy hónapokkal ezelőtt kezdeményezte egy választási etikai kódex elfogadását a parlamenti pártokkal, azonban ez eddig nem valósult meg.

Előválasztás a neten

A kampányfőnök a most kezdett jelöltfelkészítés céljaként azt nevezte, hogy a képviselőjelöltek megismerják a jövő héten a párt küldöttgyűlése elé kerülő programot és arra felkészülhessenek. "Azt gondolom, úgy tisztességes, hogy ha egy párt úgy megy bele egy kampányba, hogy van programja. Magam egy kicsit csodálkozom is azokon a nyilatkozatokon, amelyek az elmúlt napokban elhangzottak, hogy sem az MSZP-nek, sem a Fidesznek nincsen kész programja, ehhez képest Magyarországon a két párt most már hónapok óta kampányol. Akkor nem tudom, hogy mivel" - jegyezte meg.

A liberálisok a jövő héttől kezdve hetente nyilvánosságra hozzák programjuk egy-egy elemét, és arra kérik a konzervatívokat és a szocialistákat is, hogy ők is tegyék meg ugyanezt. Az SZDSZ internetes oldalán lehetőséget teremtenek majd arra, hogy "egy fajta előválasztásképpen" ezekre szavazni is lehessen aszerint, hogy melyik oldal elképzelését tartják leginkább megvalósíthatónak.