Friderika
9 °C
18 °C

Az SZDSZ bizalmat szavazott Medgyessynek

2002.06.19. 16:11
Mindenki tegye ki az asztalra a kártyáit, elegünk van a sumákolásból - nyilatkozta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, miután a párt frakciója úgy döntött, hogy a történtek ellenére bizalmat szavaz a miniszterelnöknek. A pártelnök úgy véli, nincs koalíciós válság, viszont reméli, hogy Medgyessy Péter megköveti a választókat azért, mert eltitkolta előlük múltját. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője kijelentette, bebizonyosodott, hogy a két koalíciós párt programja még egy közös elemmel egészült ki, az "üvegzseb" program után meghirdetik az úgynevezett "üvegmúlt" programot.
Közel háromórás zártkörű tanácskozásán újra bizalmat szavazott az SZDSZ képviselőcsoportja Medgyessy Péter miniszterelnöknek, a szavazati arányokat azonban nem hozták nyilvánosságra. Kuncze Gábor pártelnök a képviselőcsoport ülése után reményét fejezte ki, bíznak abban, hogy mostmár minden információ a rendelkezésükre áll, ugyanakkor megjegyezte, nem lenne meglepve akkor, ha további papírok is nyilvánosságra kerülnének. Kijelentette: vizsgálni kell majd, hogy azok valódiak vagy hamisak, illetve, hogy milyen következményekkel járnak.

Kuncze: Nincs koalíciós válság

Kuncze kijelentette, hogy nincs koalíciós válság, elismerte ugyanakkor, hogy felmerült a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásának lehetősége, ám ehhez 78 képviselő aláírása szükséges, az SZDSZ-nek pedig csupán 20 képviselője van.

Kuncze Gábor szerint felmerült az is, hogy kisebbségi kormányzásba kényszerítsék az MSZP-t, de ennek nem lett volna eredménye, mert nem változott volna semmi: a párt kívülről támogatta volna a kabinetet, ám kormányzati felelősségük nem lenne, az SZDSZ-es miniszterek helyére pedig mások kerültek volna. Kuncze tisztában van azzal, mi lehet mostani döntésük következménye azonban úgy véli, az ország érdeke úgy kívánta, hogy a mai nappal lezáruljon ez az ügy.

Az SZDSZ elnöke figyelemelterelésnek nevezte a kormányfő múltja körüli polémiát. Úgy értékelte, a rendszerváltás óta a mostani kabinet az első, amelyik nemcsak ígéri, hanem az első száz napjában meg is valósítja vállalásait.

"Medgyessy kövesse meg a választóit"

"Egyetértek Kis Jánossal, az SZDSZ első elnökével abban, hogy nem volt szerencsés az, hogy a választópolgárok a voksolások előtt nem ismerhették meg a kormányfő múltját" - jelentette ki Kuncze, aki reményét fejezte ki, hogy Medgyessy Péter ezért megköveti azokat, akik rá szavaztak.

Megjegyezte: támogatják Medgyessy Péter azon törvényalkotási szándékát, hogy "legyen teljes a nyilvánosság ezen a téren", beleértve természetesen a saját ügyét is. Támogatják azt is, hogy nyilvánosságra kerüljenek a III/III-as ügynöklisták, illetve kiderüljön az, hogy a közszereplők közül ki volt hírszerző, kémelhárító, vagy katonai hírszerző. Az SZDSZ nagyon sajnálja, hogy az adatok 12 éve nem hozzáférhetőek és továbbra is zsarolás céljára vagy saját pitiáner politikai szándékok alapján használják ezeket az iratokat - fűzte hozzá. A pártelnök kifejtette, hogy 1990 óta, egyedüli parlamenti politikai erőként több alkalommal szorgalmazták a III-as főcsoportfőnökség teljes, 1990 előtti iratainak kutathatóságát.

A Fidesz 30 évre titkosította az iratokat

Kuncze emlékeztetett arra, a szabad demokraták 1990-ben nyújtották be ügynök-törvényjavaslatukat, melyet nem is tárgyaltak. Azt, amelyet végül a ciklus utolsó hónapjaiban elfogadtak, nem alkalmazhatták már csak az új parlament képviselőire. Ennek a késlekedésnek Kuncze szerint az volt az oka, hogy az akkori parlament kormánypárti képviselői közül 30-an is érintettek voltak.

Miután az Alkotmánybíróság több ponton alkotmányellenesnek ítélte ezt jogszabályt, az MSZP-SZDSZ kormányzás idején is hozzá kellett nyúlni a törvényhez, és abban senki sem volt partner - beleértve az akkori és a mostani ellenzéket is - hogy a III/III-as iratokon kivül bármi megismerhető legyen. Arra hivatkoztak, hogy a többi csoportfőnökség az ország érdekében végezte tevékenységét. Kuncze emlékeztetett, ez a folyamat mit sem változott a Fidesz kormányzása alatt, sőt plusz 30 évre titkosították az iratokat, lehetetlenné téve azok kutatását.

Az MSZP meghirdeti az "üvegmúlt" programot

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető az ország szempontjából hasznosnak, politikai és erkölcsi szempontból pedig indokoltnak tartja az SZDSZ Medgyessy Péter miniszterelnök melletti kiállását. Hozzátette: az is bebizonyosodott, hogy a két koalíciós párt programja még egy közös elemmel egészült ki, az "üvegzseb" program után meghirdetik az úgynevezett "üvegmúlt" programot.

"Ez azt jelenti, hogy a rendszerváltás óta Medgyessy Péter az első magyar miniszterelnök, és ez az első magyar kormány, amely kész a múlttal való teljes szembenézést az ország közvéleménye számára lehetővé tenni" - közölte a szocialista politikus. Lendvai Ildikó úgy fogalmazott: "nyíljon ki minden dosszié, ömöljön tiszta víz minden pohárba, reméljük, hogy ezt a fejleményt nyugodtan várja mindenki a parlamenti patkó túloldalán is".