Vanda, Paula
-2 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Pénteken tárgyal a kormány az ügynöktörvény módosításáról

2002.06.19. 15:35
Medgyessy Péter kormányfő azt állítja: hamisítvány a Magyar Nemzet által szerdán közölt dokumentum, ezért pert indít a lap ellen. A kabinet döntésétől függően akár már jövő hétfőn az Országgyűlés elé kerülhet az ügynöktörvény módosításáról szóló javaslat.
Medgyessy Péter miniszterelnök rágalmazás és becsületsértés miatt beperli a Magyar Nemzet című napilapot. Emellett kezdeményezi a koalíciós pártok támogatásával az ügynöktörvény módosítását. A miniszterelnök döntését Gál J. Zoltán kormányszóvivő jelentette be délutáni, Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

A javaslat szerint, amelyet várhatóan már pénteki ülésén tárgyal a kormány, nyilvánosságra kell hozni az ügynevezett III-as főcsoportfőnökség ügynöklistáit. A hírszerzést, az elhárítást és a katonai elhárítást érintő csoportok esetében azok neveit, akik 1990 óta közszereplők, a III/III-as esetében pedig teljes állományét.

Ezzel kapcsolatban Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár bejelentette: a Történeti Hivatal a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma alá kerülne, az ott őrzött iratok pedig a jövőben kutathatóak lennének .

Hamisítvány?

Tájékoztatása szerint már hetek, sőt hónapok óta tudtak arról, hogy létezik az a dokumentum, amelyet ma közölt a Magyar Nemzet. Tudták azt is, hogy hamisítvány, de megvárták, hogy ki és mit kezd vele. Gál úgy vélte: helyesnek bizonyult a kiváró taktika.

Tóth András arra hívta fel a figyelmet, hogy a dokumentum eredetiségét több szempontból is cáfolni lehet. Az államtitkár több, az iraton szereplő formai hibára hívta fel a figyelmet. Egyebek mellett megemlítette, hogy a 70-es években nem használták a szigorúan bizalmas minősítést, az szt. tiszt nem saját névvel, hanem fedőnévvel írta alá a hasonló iratokat és a Medgyessy Péternek tulajdonított aláírás pedig "köszönő viszonyban" sincs a miniszterelnök kézjegyével.

Tóth András arra is felhívta a figyelmet, hogy a napilapban közölt iraton 1976-os dátum látható, Medgyessy pedig 1978-tól folytatott kémelhárító tevékenységet.

Hétfőn már a Parlament előtt lehet az ügynöktörvény

Gál a kormányfő pénzügyminisztériumban betöltött munkájával kapcsolatban ismételten azt hangsúlyozta, hogy az az ország és a nemzetgazdaság érdekében folytatott tevékenység volt, amelynek célja az egyszer már a szovjet vezetés által meghiusított csatlakozásunk a valutaalaphoz. Medgyessy Péter feladata az volt, hogy ezt a csatlakozás másodszorra a szovjet KGB-vel szemben is előkészítse.

Az ügynöktörvény tervezett módosításáról szólva Gál azt hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy a jövőben senki ne élhessen vissza a nemzetbiztonsági hivatal irataival. A törvényjavaslat előkészítését egyébként már elkezdték, és ha azt a kabinet pénteken elfogadja, már hétfőn az Országgyűlés elé kerülhet.