Aliz
6 °C
14 °C

Pénteken tárgyal a kormány az ügynöktörvény módosításáról

2002.06.19. 15:35
Medgyessy Péter kormányfő azt állítja: hamisítvány a Magyar Nemzet által szerdán közölt dokumentum, ezért pert indít a lap ellen. A kabinet döntésétől függően akár már jövő hétfőn az Országgyűlés elé kerülhet az ügynöktörvény módosításáról szóló javaslat.
Medgyessy Péter miniszterelnök rágalmazás és becsületsértés miatt beperli a Magyar Nemzet című napilapot. Emellett kezdeményezi a koalíciós pártok támogatásával az ügynöktörvény módosítását. A miniszterelnök döntését Gál J. Zoltán kormányszóvivő jelentette be délutáni, Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

A javaslat szerint, amelyet várhatóan már pénteki ülésén tárgyal a kormány, nyilvánosságra kell hozni az ügynevezett III-as főcsoportfőnökség ügynöklistáit. A hírszerzést, az elhárítást és a katonai elhárítást érintő csoportok esetében azok neveit, akik 1990 óta közszereplők, a III/III-as esetében pedig teljes állományét.

Ezzel kapcsolatban Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár bejelentette: a Történeti Hivatal a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma alá kerülne, az ott őrzött iratok pedig a jövőben kutathatóak lennének .

Hamisítvány?

Tájékoztatása szerint már hetek, sőt hónapok óta tudtak arról, hogy létezik az a dokumentum, amelyet ma közölt a Magyar Nemzet. Tudták azt is, hogy hamisítvány, de megvárták, hogy ki és mit kezd vele. Gál úgy vélte: helyesnek bizonyult a kiváró taktika.

Tóth András arra hívta fel a figyelmet, hogy a dokumentum eredetiségét több szempontból is cáfolni lehet. Az államtitkár több, az iraton szereplő formai hibára hívta fel a figyelmet. Egyebek mellett megemlítette, hogy a 70-es években nem használták a szigorúan bizalmas minősítést, az szt. tiszt nem saját névvel, hanem fedőnévvel írta alá a hasonló iratokat és a Medgyessy Péternek tulajdonított aláírás pedig "köszönő viszonyban" sincs a miniszterelnök kézjegyével.

Tóth András arra is felhívta a figyelmet, hogy a napilapban közölt iraton 1976-os dátum látható, Medgyessy pedig 1978-tól folytatott kémelhárító tevékenységet.

Hétfőn már a Parlament előtt lehet az ügynöktörvény

Gál a kormányfő pénzügyminisztériumban betöltött munkájával kapcsolatban ismételten azt hangsúlyozta, hogy az az ország és a nemzetgazdaság érdekében folytatott tevékenység volt, amelynek célja az egyszer már a szovjet vezetés által meghiusított csatlakozásunk a valutaalaphoz. Medgyessy Péter feladata az volt, hogy ezt a csatlakozás másodszorra a szovjet KGB-vel szemben is előkészítse.

Az ügynöktörvény tervezett módosításáról szólva Gál azt hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy a jövőben senki ne élhessen vissza a nemzetbiztonsági hivatal irataival. A törvényjavaslat előkészítését egyébként már elkezdték, és ha azt a kabinet pénteken elfogadja, már hétfőn az Országgyűlés elé kerülhet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?