Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Kóka párton kívül látná a csalókat

2008.03.21. 12:35
Semmiféle ajánlást sem adott az SZDSZ ügyvivői testülete a párt országos tanácsának arról, hogy szükségesnek tart-e megismételt küldöttgyűlést vagy sem. A párt lezárta a borsodi-üggyel kapcsolatos vizsgálódásait. A párterlnök pedig azt kérte a visszaélésben érintettektől, hogy függesszék fel párttisztségeik gyakorlását és tagságukat is szüneteltessék, amíg az etikai bizottság nem dönt.

Hat órán át tartó csütörtöki ülése után az SZDSZ vezetése nyilvánosságra hozta azt a jelentést, amely a borsodi álküldöttek ügyét volt hivatott tisztázni. A testület sokórás vita után sem tudott azonban közös nevezőre jutni abban, hogy indokolt-e megismételni az elnökválasztást. Így a párt legfelső vezetése az Országos Tanácsra (OT) testálta a döntést arról, hogy legyen-e bármiféle tisztújítás. A másik lehetőség, hogy a párt parlamentjének számító OT megerősíti tisztségében a vezetőket.

Voltak szabálytalanságok

A Jüttner Csaba által vezetett csalás-ügyben felállított bizottság megállapította, hogy a két pártelnök-jelölt, vagyis Fodor Gábor és Kóka János nem érintettjei az ügynek. Ugyanakkor arra jutottak, hogy történtek szabálytalanságok, amelyek befolyásolhatták az SZDSZ elnökválasztásának első fordulóját, az ügyvivői testület tagjainak megválasztását és az Országos Tanács húsz tagjának megválasztását is.

A 3 fős testület ugyanakkor nyomatékosan leszögezte, hogy a Hír Tv-ben az álküldött botrányt kirobbantó Köteles Péter szavai nem igazolódtak be, vagyis az nem igaz, hogy a borsodiak Kóka János javára csaltak volna. Ellenben öt nyilatkozat alapján arra jutottak, hogy Fodor Gábor javára történtek visszaélések. A meg nem jelent küldöttek helyett szavazók közül közül négyen azt állították, hogy T. Asztalos Ildikó megyei elnök tudtával, sőt kifejezett kérésére szavaztak a küldöttgyűlésen.

T. Asztalos visszautasít

T. Asztalos a testület megállapításira reagálva visszautasította a vádakat, és megerősítette, amit az Indexnek adott interjújában is elmondott: fura, hogy a Hír TV-nek nyilatkozó álküldöttek a televíziónak még Kóka támogatásáról beszéltek, a Jüttner-bizottság előtt azonban már Fodort emlegették, mint a csalás kedvezményezettjét.

Az SZDSZ ügyvivői testületének éjszakába nyúló ülése utáni tájékoztatón Gusztos Péter azt mondta, hogy a harminc borsodi küldött közül voltak olyanok, akik nem nyilatkoztak a vizsgálat során, akadtak olyanok, akik nem hallottak a visszaélésekről, illetve voltak olyan meghallgatottak - nem mindegyik párttag - akik viszont tudtak a visszaélésekről.

A sajtótájékoztatón Gusztos bejelentette, hogy Kóka János pártelnök párttagságuk felfüggesztésére szólította fel a csalási ügyben érintettek. A felfüggesztés addig volna érvényes, amíg az etikai bizottság nem határoz az őket érő esetleges szankciókról. Kóka ugyanis az etikai bizottsághoz továbbította a Jüttner-jelentést.

Kisebbségben maradtak a tisztújítást kívánók

Az Index információi szerint a hat órás vita során kisebbségbe kerültek azok, akik rendkívüli tisztújítást szorgalmaztak. Bár Kóka János pártelnök többször deklarálta, hogy ha bármilyen szabálytalanságra fény derül, akkor indokolt a megismételt tisztújítás, végül az az álláspont győzedelmeskedett, hogy a kérdésről dönteni hivatott Országos Tanácsnak ne fogalmazzanak meg ajánlást arról, hogy indokolt-e tisztújítani, avagy sem.

Úgy tudjuk, a Kóka táborhoz tartozók, illetve maga a pártelnök is a mellett szavazott, hogy az ügyvivők semmilyen javaslattal se álljanak elő. Pedig több, a tanácskozáson megjelent ügyvivő azt szorgalmazta, vagy pro vagy kontra, de mondjanak valamit, érdemi vitára azonban ebben az ügyben már nem kerülhetett sor. Úgy tudjuk, hogy Kóka János azt képviselte a vitában, hogy azért volna felesleges megismételt tisztújítást tartani, mert Fodor Gábor javára csaltak a borsodiak. Nehezményezte azt is, hogy másfél hónapja hadjáratot folytatnak ellene, csalóként állítják be, miközben szenvedő alanya a történetnek.

Noha ajánlás nem lesz, a lehetséges forgatókönyvet ugyanakkor április 5-e előtt elkészíti az SZDSZ vezetése. Még abban sincs teljesen egyetértés, hogy ha volna megismételt tisztújítás, akkor hány küldöttgyűlést kellene összehívni. Vannak olyan vélemények, hogy egyet, de egy másik olvasat szerint először a regnáló vezetéstől meg kellene vonni a bizalmat ahhoz, hogy aztán egy második küldöttgyűlésen új vezetőket válasszanak Az se tiszta, ha volna új tisztújítás, akkor a meglévő küldöttek szavaznának, vagy teljes tisztújítás zajlana le, vagyis a küldötteket is újra kellene-e választani.

Kóka: A csalók távozzanak

A liberális ügyvivők foglalkoztak az MSZP-vel történt egyeztetéssel is, ám végleges álláspont nem alakult ki az ügyben, erről keddi rendes ülésén hoz majd végleges döntést a párt.

Kóka János pénteki sajtótájékoztatóján nyilvánosan is beszélt a Jüttner-jelentésről, illetve a kialakult helyzetről. "A Jüttner-bizottság vizsgálata lezárult és egyértelműen megállapította: T. Asztalos Ildikó Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnök Fodor Gábor érdekében négy illetéktelen küldöttet buzdított arra, hogy szavazzanak. Ha ez nem történt volna meg, akkor nagy valószínűséggel már az első fordulóban elnök lettem volna" - mondta az SZDSZ elnöke pénteki fővárosi sajtótájékoztatóján. Kóka János közölte: ragaszkodik ahhoz, hogy távozzanak a pártból, akik csaltak vagy csalást szerveztek.