Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Az SZDSZ letett Gyurcsányról

2008.09.05. 12:27
A szabad demokraták ügyvivői elfogadták Gyurcsány Ferenc kezdeményezését és hajlandóak leülni vele, de csak egy új, szakértői kormányról egyeztetnének. Mivel a miniszterelnök a költségvetés elfogadásához köti kormánya fennmaradását, az SZDSZ lényegében kiadta Gyurcsány útját.

Az SZDSZ vezetői elfogadják Gyurcsány Ferenc meghívását egy egyeztetésre, de nem kívánnak a miniszterelnök adóterveiről egyezkedni: csak szakértői kormányról hajlandóak tárgyalni, jelentette be a párt ügyvivői testületének ülése után Fodor Gábor pártelnök. Mint ismert, a kormányfő kedden kérte egykori koalíciós partnerét, hogy tárgyaljanak.

A nyilatkozattal Fodor lényegében megerősítette, hogy egy Gyurcsány Ferenc vezette kormány által beterjesztett költségvetést a liberálisok már ellenzékből sem hajlandók támogatni. Mivel a miniszterelnök ma ismét kijelentette, hogy lemond, ha a parlament nem fogadja el a jövő évi költségvetést, az üzenet egyértelmű: az SZDSZ már nem számol Gyurcsány Ferenc kormányával.

Múlt hét végén az SZDSZ nemet mondott Gyurcsány Ferenc csomagjára, ami új helyzetet teremtett azt országban, mert a szocialista párt egyedül maradt, hiszen a többi párt is nemet mondott a javaslataira - magyarázta a kialakult helyzetet Fodor. Úgy látja, ebben az új helyzetben kell megoldási javaslatot találni, hogy visszaálljon a közbizalom és a stabilitás. A pártelnök kijelentette, hogy a közéletet megosztó választási alternatíva - miszerint csak valamelyik nagy párt elnöke alakíthat kormányt - nem valós.

Az ország problémáira Fodor szerint minél gyorsabb cselekvéssel kéne reagálni, ezért a megoldást a párt a szakértői kormány felállításában látja. Mint mondta, az előrehozott választásra az SZDSZ csak utolsó lehetőségként tekint, ha nem születik megegyezés a szakértői kormányról.

Fodor Gábor hangsúlyozta, hogy újra tárgyalóasztalhoz kíván ülni a többi párt vezetőivel is, mert úgy látja, a szakértői kormánynak széles politikai támogatottsággal kell bírnia. Jelezte azt is, hogy nyitottak az MDF által kezdeményezett tárgyalásokra, de nem szeretnék, ha azok a párt elnökválasztási kampányának részét képeznék. Fodor azt is kijelentette, hogy az MDF adócsökkentési programját nem pártolják, mert az adók és a költségvetés kérdésének rendezése a kormánypárt feladata.

Arra a felvetésre, hogy az SZDSZ miért nem rak le valamilyen programot az asztalra, meglobogtatta a párt 2006-os programját, leszögezve: a liberálisoknak igenis van programja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!