Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Fodor harmadik jelöltet szeretne a frakció élére

2008.12.09. 15:29
Az SZDSZ elnöke, Fodor Gábor arra kéri Kóka Jánost, hogy mindketten lépjenek vissza a frakcióvezető-jelöltségtől és egyezzenek meg egy harmadik személyben. Kóka János közölte, nem számít új jelöltre.

Fodor Gábor pártelnök egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy miután hétfőn mindkettejükre ugyanannyian szavaztak a frakcióvezető-választáson, "politikai megoldásra" van szükség, amire ő meg is tette a javaslatot.

"Hajlandó vagyok visszalépni és ezt várom ellenfelemtől, Kóka Jánostól is", jelentette ki az SZDSZ elnöke. Fodor Gábor közölte, hogy olyan harmadik jelöltet kell találniuk, akinek személyében meg tudnak egyezni, aki mögé fel tud sorakozni a frakció többsége, mert a kialakult patthelyzetből ki kell törni.

A pártvezető azt mondta, nagyvonalú gesztust kell tenni, amire ő hajlandó, mert számára nem presztízskérdés, hogy frakcióvezető legyen. Fodor Gábor újságírói kérdésre cáfolta, hogy a kialakult helyzet következtében kettészakadna a párt.

Kóka szerint a frakció dönt

Kóka János jelenlegi frakcióvezető egy másik sajtótájékoztatón azt mondta, nem számít arra, hogy az országgyűlési képviselőcsoport újabb tagjai jelentkeznének a frakcióvezetői titulusért. Hozzátette: azt várja, hogy a jövő héten a frakció döntést hoz az ügyben.

Az SZDSZ-frakció hétfőn nem tudott frakcióvezetőt választani. A képviselőcsoport háromszor szavazott. A két jelölt, Fodor Gábor és Kóka János egyaránt kilenc voksot kapott, és mindhárom alkalommal leadtak egy érvénytelen szavazatot is.

Kóka Jánost tavaly decemberben, még pártelnökként választották frakcióvezetővé; mandátuma december 5-én járt le. A párt elnökválasztásán őt két szavazattal legyőző Fodor Gábor múlt hét hétfőn jelentette be, hogy megpályázza a frakcióvezetői tisztséget. Akkor közölte: a jövő évi európai parlamenti választások előtt az SZDSZ-nek teljes erővel az egységességre kell törekednie.

Múlt szerdán Pető Iván volt pártelnök levelében arra kérte az országgyűlési képviselőcsoportjának és ügyvivő testületének tagjait, hogy bírják rá Fodor Gábort a visszalépésre. Ezt követően több SZDSZ-es képviselő is azt szorgalmazta a nyilvánosság előtt, hogy a pártelnök és a frakcióvezető egyezzen meg egymással.