Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az SZDSZ nem támogatja a gyűlölet beszéd elleni törvényt

2003.11.08. 15:09
Fodor Gábor szerint tudnunk kell elviselni a számunkra vitatható, visszataszító nézeteket is, Gusztos Péter pedig nemzetrontó antiszemita jöttmentnek nevezte ifjabb Hegedűs Lórántot.
A gyűlöletbeszéddel kapcsolatos jogszabály-módosítási javaslatot bírálták szabad demokrata politikusok a Szabad tanácskozás című, szombaton megrendezett fórumon, Budapesten.

Fodor Gábor parlamenti képviselő, az SZDSZ egyik ügyvivője, elismerve, hogy a témában koalíciós vita áll fenn, közölte: határozottan vitatkoznak a kormány által elképzelt - és szerintük rossz irányba mutató - javaslattal.

Rámutatott, hogy az érdemi kérdést tekintve, miszerint a gyűlöletbeszédet el kell ítélni, nincs vita köztük. Hozzátette, hogy ezt véleményük szerint nem a büntetőjog eszközével és a szólásszabadság rovására kell és lehet megtenni.

Kifogásolta, hogy a kabinet annak ellenére nyújtotta be a Büntető-törvénykönyv módosítására irányuló javaslatot, hogy az SZDSZ még annak kidolgozásakor jelezte: nem értenek egyet a tervezett szabályozással.

Fodor Gábor szerint, ha a parlament előtt fekvő javaslatot az Országgyűlés megszavazná, akkor azzal "mindenkit, aki a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni, valamint a szólásszabadság melletti harc elkötelezett híve", a vádlottak padjára lehetne ültetni.

"Tudnunk kell elviselni a számunkra vitatható, visszataszító nézeteket is" - fogalmazott, hozzátéve: elvek ellen elvekkel kell harcolni, nézetekkel szemben nézeteket kell állítani.

A kormánypárti politikus a gyűlöletbeszéd elleni fellépés legfontosabb elemének az uszító és gyűlöletet keltő nézetek elszigetelést nevezte.

"El kell szívni a politikai levegőt azok körül, akik a rasszizmussal, a gyűlöletbeszéddel élnek" - mondta Fodor Gábor, azt hangsúlyozva, hogy a pártoknak világossá tenniük: nem tolerálják ezeket a jelenségeket.

Gusztos Péter, parlamenti képviselő, SZDSZ-es ügyvivő felszólalásában "nemzetrontó antiszemita jöttmentnek" nevezte a közösség elleni izgatás vádja alól a napokban felmentett Hegedűs Loránt református lelkészt.

Megfogalmazása szerint politikai és jogi vereség lenne, ha az említett törvényjavaslat - elfogadása esetén - például elbukna az Alkotmánybíróság előtt.

A szabad demokrata honatya "a kormányzásból kiszorított politikusok kódolt beszédét" bírálta, megjegyezve: a kódolt politikai beszédet nem lehet büntetni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényjavaslat elfogadása esetén a politikai kampányok alatt perek sorozata indulhatna és például a vallási felekezetek egyes vezetőit is be lehetne perelni.

Eörsi Mátyás, szintén a párt ügyvivője ellenzéki politikusok megnyilvánulásaira utalva arra mutatott rá, hogy az ellenzék szemében az őket érő bírálat is gyűlöletbeszédnek tűnik.