Valér
2 °C
8 °C

Szélkakas-politikával vádolja Gyurcsány a Fideszt

2004.11.04. 13:35
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint azért küldött hazánk katonákat Irakba, hogy hozzájáruljon az ország stabilitásához, a demokrácia kiépítéséhez. A kormányfő szerint ennek küszöbén állunk, hiszen januárban választások lesznek, ezt megelőzően több mint dőreség, butaság volna meghátrálni.
Írásban is gratulált George Bushnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: arra fog törekedni, hogy tovább javuljon a két ország kapcsolata.

Hosszabbítás kell a misszió befejezéséhez

Gyurcsány az iraki szerepvállalással kapcsolatban azt hangoztatta, Magyarország azért vállalta, hogy háromszáz katonát küld Irakba, hogy ezzel szerepet vállaljon az ország stabilitásának megteremtésében, Irak demokratizálásában. Emlékeztetett, tegnap bejelentette, a kormány szándékai szerint március végén jönnek haza katonáink Irakból. Ehhez pedig az szükséges, hogy kilencven nappal meghosszabbítsa a parlament a misszió mandátumát.

Gyurcsány szerint már csak percekre, méterekre vagyunk az iraki rendezéstől, hiszen januárban lesznek a választások, ez előtt hazahívni a katonákat olyan volna, mint ha valaki végigküzdené a maratoni távot, majd a célszalag előtt visszafordulna. Március végén "szavatartó büszkeséggel, az elvégzett munka örömével" térhetnének haza katonáink, vélte a kormányfő.

Felelőtlenség

"Csak 90 nap kell, hogy ne a befejezetlenség jellemezze Magyarország iraki misszióját" - vélte a kormányfő hozzátéve: "miért tennénk, hogy csapot papot otthagyunk mindent". A kormányfő utalva a Fidesz elutasítására azt mondta, ez nem felelős politika, hanem felelőtlenség. "Nemekből nem lehet országot, nem lehet szövetségesi rendszert építeni, nem lehet Magyarország érdekeit érvényesíteni" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök "szélkakas-politikával" vádolta az ellenzéket és utalt arra, hogy a Fidesz megváltoztatta álláspontját a sorkatonai szolgálat ügyében. A kormányfő a Fidesz "szélkakas-politikájának" tudja be azt is, hogy amíg kormányon volt, nem forszírozta a kettős állampolgárságot, illetve nem volt baja a privatizációval sem.

Mondjon a Fidesz nemet a megfutamodásra

A kormányfő ide sorolta Balázs Péter EU-biztos ügyét is, felidézve, hogy most már megfelelne a Fidesznek, ám kinevezésekor politikai megbízottnak titulálták. Gyurcsány Ferenc közölte, a kormány nemet mond "a nem és az acsarkodás" politikájára és arra buzdította a Fideszt, hogy ők pedig a megfutamodás politikájára mondjanak nemet. Gyurcsány jelezte, a kormányt a felelősség és a hazafiasság vezérli, amikor beterjeszti az iraki hosszabbításra vonatkozó javaslatát és nem kér semmilyen különleges eljárást, hogy mindenkinek legyen elég ideje álláspontja kifejtésére.

Egy külföldi tudósító kérdésére és kérésére közölte, hogy a hazajövetellel kapcsolatos döntés nyilvánosságra hozatala előtt tájékoztatták a szövetségeseket és az iraki ideiglenes kormányt is a magyar szándékokról.

Gyurcsány időt kért a Hírlapnak

Gyurcsány egy kérdés kapcsán a független liberális újságírós fórumának nevezte a Magyar Hírlapot, amely - mint mondta - egy értékes műhely. Közölte, hogy nem kíván beleavatkozni a lap és a tulajdonos ügyeibe, ugyanakkor informálisan egyeztetett a tulajdonos képviselőjével, akit arra kért, adjon időt és lehetőséget a lap megmentésére, legyen türelmes, mert túl nagy érték forog kockán.