Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Szentendre Ronaldinhóra vár

2006.01.11. 10:01
Ha Miakich Gábor várt volna néhány hetet a lemondásával, akkor Szentendrén nem kellene időközi polgármester-választást rendezni márciusban. A baloldal jelöltjét az SZDSZ most nem támogatja, a Fideszt viszont a most harmadik utas színekben induló egykori jelöltje hozhatja nehéz helyzetbe.

"Én azt kérem az új polgármestertől, hogy hozzon ide egy überpénzes embert, aki csinál egy gigajó focicsapatot. A laktanya területén épít egy hatvanezres stadiont, és megveszi a Ronaldinhót. Persze a Matthäus lenne az edző. Öt éven belül BL-elödöntőre akarok menni Szentendrén!"

Kicsit szomorkás a hangulatuk

#alt#
Ó, azok a pismányi kátyúk
Nézze meg képeinket!

Amikor december közepén lemondott posztjáról Miakich Gábor, Szentendre polgármestere, a különféle internetes fórumokon - így az idézett szentendre.net-en is - megindult az ötletbörze arról, hogy milyen programot kellene megvalósítania az új vezetőnek, aki csak fél évig, az őszi önkormányzati választásokig tölti majd be mandátumát.

A hozzászólásokból kiderül, hogy a turisták által csak ékszerdobozként emlegetett Szentendre polgárainak hangulata eléggé borongós. Az önkormányzat szemére vetik a kátyús utakat, a bóvliktól hemzsegő belvárosi utcákat, a hiányos macskakövezetű sétálóutcákat, a nyáron csatornaszagot árasztó Duna-parti sétányt, a lepusztult HÉV-végállomás környékét vagy a rossz állapotú műemlékházakat, -templomokat.

Reprezentálni kell csak tudni

A volt szovjet laktanya megoldatlan sorsa miatt - ahová a vicces kedvű fórumozó stadiont álmodik - az önkormányzat kisebb részben felelős, bár azt jobban megnézhették volna, hogy kinek adják el a területet. A befektető ugyanis évek óta nem fektet be az értékes területen, a 11-es út mentén fekvő ingatlanba.

Az új polgármesternek kevés esélye van arra, hogy jobb kedvre derítse a szentendreieket. A március 19-ei önkormányzati választásra már elfogadott költségvetése lesz a húszezres városnak, így hatásköre, kis túlzással, aláírásokra és ünnepi beszédekre korlátozódik.

A lemondás napján köszöntek be

#alt#
Bogdányi utcai bóvli

Augusztusban derült ki, hogy a szocialisták nem indítják újra a nem túlzottan sikeres, 1998 óta polgármesterkedő Miakichot. (A szabad demokraták már 2002-ben meg akarták vonni a bizalmat tőle, de az általuk túlságosan szélsőségesnek tartott jobboldali jelölt miatt az újabb összefogás mellett döntöttek.)

A polgármester a nyilatkozataiban csak azt ismétli, hogy "nagyon összetett folyamat végeredménye" vezetett a decemberi lemondásához, valójában a szocialisták menteni akarják a menthetőt. Miakichnak - ahogy ez több helyen is megjelent és eddig senki sem cáfolta - köztisztviselői állást ígértek a lelépésért cserébe, a lemondása napján pedig már a szentendreiek postaládájában volt a polgármesterjelöltjük, Drobilisch Erzsébet beköszöntője.

Látványkátyúzás

"A jobboldal is felkészülhetett volna, nyár óta gondolni lehetett, hogy Miakich Gábor idő előtt lemond" - mondta Magyar Judit, a helyi MSZP vezetője. Drobilisch Erzsébettől különben nem sikerült nyilatkozatot kicsikarnunk, inkább a kampányfőnökéhez igazított. (Egyébként a hatalmi elit mintha egy kicsit túl lenne szervezve Szentendrén: a kisváros közgyűlésében a szentendreiek pénzén főállású frakciótitkárok működnek, akiket amúgy hiába kerestünk munkaidőben, de elérni nem sikerült őket. Még a leköszönő polgármester is szóvá tette, hogy évi harmincmilliót költ a város "szinte kizárólag kampánycélokat szolgáló" képviselői keretre.)

Magyar Judit még bízik abban, hogy meghallgatásra talál a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének kezdeményezése, és csak jövő ősszel lesz az országban önkormányzati választás. Ennek ellenére jelöltjük - aki civilben a polgármesteri hivatal közigazgatási irodavezetője - ötéves programot írt. A helyi MSZP vezetője szerint a kátyúzásban már hét hónap alatt is lehet látványos eredményeket elérni, egyúttal kidobott pénznek tartja az útjavításra a közelmúltban fordított tizenötmillió forintot.

Kényszerpályán a jobboldal

Hogy a szocialista vezető bírálja a közgyűlési döntést, az nem meglepő, mivel a jobboldal - egy német kisebbségi képviselő megnyerésével - egyfős többségben van, bár vannak, akik szerint inkább az ügyektől függ, hogy ki mire szavaz.

#alt#
A bevételéért megy a harc

"A jelölési folyamat kétharmadánál járunk, a hét végére derül ki, hogy kit indítunk" - mondta Perneczky Zoltán, a Fidesz helyi vezetője. Ennek ellenére biztosra vehető, hogy Dietz Ferenc, az Együtt Szentendréért Egyesület önkormányzati képviselője lesz a polgármester-jelölt. Ebből akár még baja is lehet Dietznek, mert Horváth Gusztáv, a civilszervezet vezetője az egyik helyi lapban azt írta, hogy az Együtt "semmilyen formában nem kíván részt venni az időközi komédiában".

Miakich döntése leginkább a Fideszt hozta kínos helyzetbe. Ha néhány hetet vár a lemondásával, akkor nem kellett volna időközi választást kiírni, így ősszel Hadházy Sándort, Visegrád polgármesterét indíthatták volna, aki nyolc éve országgyűlési képviselő. Ezzel viszont kényszerpályára került a jobboldal, mert Hadházy jelölésével Visegrádon is választást kellett volna kiírni, így viszont a parlamenti képviselőt várhatóan nem indítják ősszel Szentendre polgármesteri címéért.

A kicsik beszóltak

Az SZDSZ most egyik jelöltet sem támogatja. Gulyás József, a párt országgyűlési képviselője elmondta, hogy inkább kérdéseket tesznek fel a jelölteknek és javaslatokat fogalmaznak meg. A szabad demokraták kihátrálása a szocialisták mögül a jobboldalnak kedvezhet, a Harmadik Út (és a Független Kisgazdapárt) indulása viszont a baloldalnak.

A másik jobboldali erő közös jelöltje Filó András, aki 1998-ban még a Fidesz és a kisgazdák közös, vesztes, jelöltje volt. "Nem én változtam, hanem a Fidesz" - indokolja azt, hogy miért nem találta meg a számítását a legnagyobb ellenzéki párt színeiben. A városban azt beszélik, hogy Filót, a szocialista többségű Pest megyei önkormányzat kéményseprő cégének ügyvezető igazgatóját, a szocialisták "erősen kapacitálták" az indulásra.

Ennek ellentmond, hogy a harmadik utas politikus ellen, névtelen bejelentés alapján, éppen kedden rendelt el célvizsgálatot a megyei önkormányzat, és Filó szerint a szocialisták részéről folyamatosan politikai támadások érik. Egyébként sem Filó, sem Szabó Imre, a Pest megyei közgyűlés szocialista elnöke nem tartja kifogásolhatónak az önkormányzati tulajdonú cég vezetőjének indulását. A város hangulatát is jellemzi, amit a még nem hivatalos jelölt az időközi választáshoz való viszonyáról nyilatkozott: "Nincs sok kedvem belevágni a kampányba."