Eleonóra
-1 °C
2 °C

Szentendrén lesz a 2006-os választás főpróbája

2005.12.13. 15:07
A kormányoldal és a Fidesz is arra számít, hogy a polgármester lemondása miatt a szentendrei időközi választás lesz a 2006-os országgyűlési választások előtti utolsó, tétre menő erőpróba. A város keddig szocialista politikus kormányozta, de az önkormányzatban az ellenzéknek volt egy fős szavazattöbbsége.

Az Index információi szerint a szentendrei képviselőtestület keddi ülésén Miakich Gábor polgármester bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond tisztségéről.

10-9 volt

Az MSZP-s Miakich Gábor 2002-ben az MSZP-SZDSZ közös jelöltjeként, az Összefogás Szentendréért színeiben választották. 41,1 százalékos támogatottsággal másodszor is a város polgármesterévé. A városvezetőnek viszont az előző ciklus kényelmes szocialista többsége helyett az elmúlt három és fél évben 10-9-es kisebbségből kellett kormányoznia a várost. Miakich az Indexnek a még folyamatban lévő testületi ülés miatt csupán annyit nyilatkozott hirtelen távozásának okairól, hogy az erőviszonyok miatt úgy látta, nem tudja megvalósítani terveit.

Nem indítják újra

Az Index által megkérdezett párttársai és a Fidesz képviselői sem tudták pontosan megokolni, mi vezetett a polgármester döntéséhez. Többen úgy vélekedtek, a lemondás fő oka az lehet, hogy az MSZP biztosan nem indítja újra a következő önkormányzati választáson. Mások szerint Miakich azért lepte meg épp most, december közepén a várost, mert köztisztviselői állást kapott.

Tavaszi csatatér

A polgármester döntése mindenesetre a 2006-os országgyűlési választások egyik fő csataterévé teheti a várost. A választási szabályok szerint ugyanis a helyi választási bizottságnak 4 hónapon belül, tehát április 13-ig ki kell írnia az utód megválasztásának időpontját. A 4 hónapot lerövidíti azonban, hogy időközi választás nem lehet 6 hónappal az önkormányzati választások előtt, amire a választási jogszabályok szerint október 1-től lehet számítani. Ezért a bizottságnak mindenképp április 1. előttre kell kijelölni az időpontot. Így a pártok várakozása szerint az új polgármester megválasztását komolyan felértékelheti, hogy ez a tavaszi voksolás lehet az MSZP és a Fidesz döntő erőpróbája a kampányidőszakban.