Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Szenes Andreát a bíróság visszahelyezte az MTV alelnöki székébe

2003.02.27. 14:00
Noha a műsorokért felelős alelnöki poszt már nem létezik a Magyar Televízióban, a Főváris Bíróság csütörtökön jogerősen visszahelyezte ebbe a tisztségbe Szenes Andreát, akit még Szabó László Zsolt menesztett rendkívüli felmondással. A bíróság szerint a menesztés nem volt jogszerű, így ki kell fizetni Szenesnek az elmaradt munkabérét, és mától újra a műsorokért felelős alelnöke a köztévének, illetve egyúttal műsor-főigazgató is.
Hivatalosan nem indokolta a Magyar Televízió egykori elnöke, Szabó László Zsolt, hogy miért menesztette 2001. február 19-én - vagyis néhány nappal távozása előtt - Szenes Andreát. A menesztést Szabó Lászl Zsolt azzal indokolta: az alelnök arra kérte a köztévé archívumának vezetőjét, tegye lehetővé, hogy az általa vezetett gyűjteményben kutatás folyjon a Millenáris Kht. számára, amelynek eredményeként a Millenáris Parkban bemutatott - az MTV által későbbi időpontban műsorra tűzött - programok készülnének. A csütörtöki tárgyaláson Szabó László Zsolt azt hangsúlyozta, noha a kutatómunka megkezdődött, a szerződés tervezete annyira előnytelen volt az MTV számára, hogy ő azt semmiképpen nem írta volna alá.

Az elsőfokú tanács nem jogerős ítéletében, még tavaly nyáron, megállapította, hogy a televízió akkori elnöke jogellenesen hozta meg a Szenes Andrea felmentéséről szóló döntést. Az indoklásból kiderült, hogy a rendkívüli felmondás nem felelt meg a munkaügyi előírásoknak, ezért visszahelyezte Szenes Andreát a műsorokért felelős alelnök tisztségébe és a műsor-főigazgatói posztra.

A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, amely Szenes Andrea elmaradt csaknem 30 millió forintos fizetésének kifizetését is elrendelte. A tanács azonnali hatállyal visszahelyezte tisztségeibe Szenes Andreát. Az MTV egyelőre nem reagált az ítéletre, így nem sikerült kiderítenünk milyen posztra tér vissza Szenes, mivel Ragáts Imre ügyvezető alelnök még tavaly novemberben egy rendelettel megszüntette Szenes egykori posztjait. Az ítélethirdetéskor elhangzott, a bíróság helyesnek fogadta el az elsőfokú, tavaly áprilisban meghozott ítélet ténymegállapításait és döntését. Kiegészítette mindezt azzal, hogy a Magyar Televízió archívuma közgyűjtemény, így az abban tárolt anyagokat a nyilvánosság minél szélesebb köre számára kell hozzáférhetővé tenni.

"Győzött a jogbiztonság" - kommentálta a bíróság döntését Szenes Andrea, aki az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy tervei szerint holnap ismét munkába áll. A posztjára visszahelyezett alelnök visszaköltözik egykori szobájába, hiszen azt azóta sem használta senki, mint mondta, az intézménnyel kötött határozott idejű szerződése az idén júliusban jár le Az MTV Rt. Kommunikációs Igazgatósága az ítéletet kihirdetését követően közleményben tudatta, hogy a köztévé magára nézve kötelezőnek ismeri el a bíróság mai döntését azzal, hogy az MTV jogászai vizsgálni kezdték a további jogi lehetőségeket.  • Vennék
  • Hírek