16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Szonda Ipsos: nőtt az MSZP-sek önbizalma

2008.07.31. 06:38
Amíg júniusban szűkült a különbség a Fidesz és az MSZP támogatottsága között, addig júliusban nem történtek lényegi változások a két párt táborának méretében. A szocialisták megőrizték a népesség 18 százalékának rokonszenvét, s nagyjából az ellenzék is maradt ott, ahol volt - ebben a hónapban 32 százalékot ér el, ismertette a Szonda Ipsos legújabb pártpreferencia-fölmérését csütörtöki számában a Népszabadság. A Medián HVG-ben közölt felmérése szerint nőtt a Fideszt támogatók tábora, míg az MSZP még mindig gödörben van, de a korábbi mélyponton túl.

Júliusban az MSZP táborának számos mutatója javult, nőtt az önbizalmuk, megerősödött a részvételi hajlandóságuk, kevesebb lett a pártot hevesen elutasító választó. A közelítés ellenére a Fidesz e vonatkozásokban is őrzi kedvezőbb pozícióit, optimistább, elszántabb a tábora, kisebb a vele kapcsolatos ellenszenv.

A népesség egészén belül áprilisban 24, májusban 21 százalékpont volt a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben s ez a tekintélyes különbség szűkült 13 százalékpontra a múlt hónapban. E folyamat megállt, júliusban lényegében a múltkorival megegyező, 14 százalékpontnyi előnye van az ellenzéknek. Ha a támogatók aránya nem is, de más viselkedéselemek változtak e hónapban is, különösen a szocialisták környékén.

A tavasszal tapasztalt erős elutasítás apadt, korábban ugyanis 33-35 százaléknyi választópolgárnak volt az MSZP a leginkább elvetendő párt, most 27 százalék gondolkodik róla így. A Fideszről ez idő tájt jóval kevesebben, 14-16 százaléknyian jelentették ki, hogy semmiféleképpen nem szavaznának rá.

Az MSZP híveinek politikai érdeklődése, még inkább aktivitása meglehetősen hullámzó, most a múltkorinál nagyobb lelkesedéssel vetik bele magukat a közéleti kérdésekbe. Korábban jellemzően egyharmaduk, most bő négytizedük figyeli intenzíven, hogy mi történik a politikában. "Híréhesebbek", mint a Fidesz-tábor, ahol 20 százalék mutat erős érdeklődést a közélet történései iránt.

Ugyanakkor az ellenzék támogatói különösebb odafigyelés nélkül is aktívabbak, hiszen héttizedük menne szavazni, ha itt lenne az ideje. Az MSZP-sek elszántabbá váltak, de 63 százalékos részvételi mutatójukkal elmaradnak az ellenzékiek agilitásától.

A szocialistákban némileg felcsillant a remény, amíg az elmúlt hónapokban rendszerint 20-22 százalékuk bízott abban, hogy egy választáson győzelmi esélyekkel indulhatnak, most 37 százalékuk hisz ebben.

A kishitűség eltűnésének az is fontos momentuma, hogy közülük mind kevesebben gondolják a vetélytárs Fideszt a választási győzelem esélyesének. Most éppen 42 százalékuk, de a korábbi hónapokban még 60-65 százaléknyian feltételezték, hogy az ellenzék nyerne egy szavazói megmérettetést.

A Fidesz hívei töretlenül optimisták, rendszerint 90-95 százalékuk bizonyosnak érzi, hogy ők lennének a nyertesei egy választásnak - olvasható a lapban, a Szonda Ipsos felmérésében.

Medián: gödörben az MSZP

A Medián július 4-8. és 11-15. között, 2.400 felnőtt személyes megkérdezésével készült felmérés szerint a biztosan szavazók 57 százaléka választaná a Fideszt, míg az MSZP-re 22 százalék szavazna, ha most vasárnap tartanák a választásokat (a választók 50 százaléka venne részt a szavazáson). A két párt között csökkent a különbség: 35 százalékpont a májusi 42 százalékhoz képest.

A kis pártok támogatottsága olyan alacsony, hogy se az MDF (3 százalék), se az SZDSZ (2 százalék) nem jutna be a parlamentbe.

A Medián 2006 óta kérdezi az embereket arról, hogy mit választanának: a Gyurcsány-kormány megtartását, egy új MSZP-SZDSZ támogatású miniszterelnököt, egy átmeneti szakértői kormányt vagy előrehozott választást. A felsorolt alternatívák közül most a megkérdezettek 77 százaléka az előre hozott választást nevezte a legjobb megoldásnak.

A politikusok népszerűségi listáját Sólyom László (58 százalék) vezeti. A köztársasági elnök továbbra is a jobboldaliak körében a legnépszerűbb, de az MSZP-szavazók bő egyharmada is "szívesen látná fontos politikai szerepben". Hasonló mondható el a második helyen szereplő Kósa Lajosról (57 százalék), Debrecen fideszes polgármesteréről.

Holtversenyben a harmadik helyen áll Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke (őt az MSZP-sek 76, a fideszesek 41 százaléka kedveli), s Dávid Ibolya, akit szintén viszonylag sokan kedvelnek mindkét nagy táborban, de az MDF elnökének egy ideje már magasabb a népszerűsége a bal-, mint a jobboldalon. Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének és Pokorni Zoltánnak, a párt alelnökének is 50 százalékos a népszerűsége.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 23 százalékkal alulról a hatodik helyen áll a 21-es listán, megelőzve Demszky Gábor főpolgármestert, akinek 22 százalékos a népszerűségi indexe. A lista szerint a legnépszerűtlenebb Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője, 14 százalékkal - olvasható a HVG-ben.  • Hírek
  • Hírek