Bonifác
10 °C
17 °C

Szórakozott a szeleburdi titkosszolga a Magyar Szigeten

2005.08.17. 10:56
Az idei Magyar Sziget rendezői szerint a titkosszolgálat is tiszteletét tette a két héttel ezelőtti eseményen, amelyen a szervezők a bőre színe miatt nem tudták garantálni az R-Go félig kongói, félig magyar vokálosának biztonságát. Az egyik titkosszolga elhagyta az igazolványát. A szervezők szerint provokáció történt. AZ NBH szerint viszont csak egy alkalmazottjuk járt egy koncerten, és ezalatt elhagyta az iratait.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat cáfolja, hogy megfigyelték volna az idei Magyar Sziget résztvevőit. A hivataltól kapott tájékoztatás szerint egy nem tiszti rendfokozatú beosztottjuk szabadnapján, és szolgálaton kívül, barátaival kereste fel augusztus 6-án a Magyar Szigetet, hogy "meghallgassa egy általa kedvelt együttes koncertjét."

Elvesztette koncert közben

A nemzetbiztonság munkatársa a rendezvényen elveszítette a levéltárcáját, amely szolgálati igazolványát, szolgálati helyére szóló belépőjét is tartalmazta, és erről jelentést tett feljebbvalóinak és a rendőrségnek is, áll az NBH Indexhez eljuttatott közleményében.

Az idei Magyar Sziget szervezői a hivatal munkatársának megtalált tárcája alapján állították, hogy a két héttel ezelőtti eseményen a titkosszolgálat aktív tevékenységet folytatott.

Aranyember

A Magyar Sziget rendezői a birtokukban lévő igazolvány alapján - amelyben az előbb említett cég arany-telefonkártyája, valamint egy sorszámozott munkahelyi igazolvány található - állítják, hogy a rendezvényen provokáció történt. A Magyar Szigeten a szervezők nem tudták garantálni az R-Go zenekar színesbőrű vokalistájának biztonságát, ezért a tizenhat éves félig kongói, félig magyar lány nem léphetett színpadra. Előtte több inzultus is érte a lányt.

A szervező Hatvannégy Vármegye Mozgalom szerint viszont a Magyar Szigetet a titkosszolgálat működése zavarta meg. Toroczkai László főszervező szerint a rendezvény ideje alatt többen is gyanús alakokról, faggatózó személyekről számoltak be neki. A feltevések szerint titkosszolgálat alkalmazottai a mozgalom taglétszámáról, a megjelentek adatairól faggatóztak.

Nem értenek egyet

Az R-Go koncertjén Szikora Róbert többször is szót emelt a vokálosát ért inzultusról, amely miatt napokkal később a rendezvényen vendégként szereplő Almássy Kornél, az Ifjúsági Demokrata Fórum elnöke kijelentette, hogy jövőre nem jelennek, a Fidesz ifjúsági szervezetének vezetője, Szijjártó Péter pedig gondolkodási időt kért.

Az Index úgy tudja, hogy a Magyar Szigeten megjelenő szélsőséges csoportok iránt nem csak a magyar, de a környező országok titkosszolgálatai is élénk érdeklődést tanúsítanak.