Kitörlik a kormányzati jósdás anyagokat

2007.05.31. 14:16
Szilvásy Péter kéretlenül küldi leveleit közéleti szereplőknek, támogatást kormányzati forrásból azonban nem kap, mondta Gál J. Zoltán. Szerinte a Fidesz messze túllépi a jó ízlés és az emberség határait, mikor kihasználja egy kormánytag évtizedes családi problémáját.

"Nincs mit megmutatni a Fidesznek, mert Szilvásy Péter nyilvános email címekre küldött írásait a törlés gomb gyakori használatával kezelik azok a kormányzati tisztviselők, akik ezt megkapják" - közölte Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára csütörtökön.

Be akartak tekinteni a jóslatokba

A politikus arra reagált, hogy a Fidesz szóvivője a levélben arra kérte Szilvásy Györgyöt, hogy egy héten belül adjon időpontot, amikor betekinthet az egyik testvére által alapított Kormányzati Tanácsadó Jósda által küldött bizalmas dokumentumokba, illetve arra szólította fel a kancelláriaminisztert, hozza nyilvánosságra ezeket a jelentéseket.

A Fidesz szóvivője szerint jogosan vetődik fel, kap-e közpénzt kormányzati forrásból Szilvásy György testvére, valóban rendelt-e tőle ilyen jelentéseket a kormány, valamint az is kérdés, ki kapja meg a jóslatokat, és ezeket felhasználják-e a kormányzati döntéshozatalban.

Gál J. Zoltán elmondta, Szilvásy Péter kéretlenül küldi gondolatait a közélet szereplőinek, többek között a Fidesznek is. Szijjártó Péter saját kollégáitól is érdeklődhet, ők vajon mire használják ezeket az anyagokat, fűzte hozzá.

Évtizedes családi probléma

Az államtitkár megismételte korábbi kijelentését, miszerint Szilvásy Péter cégének soha semmilyen megbízást nem adott a kormány egyetlen tagja sem. Véleménye szerint a jó ízlés és az emberség határait messze túllépi az a vádaskodás és hangulatkeltés, amit a Fidesz ebben az ügyben tesz, "kihasználva egy kormánytag évtizedes családi problémáját".

A kancelláriaminiszter testvére, Szilvásy Péter tavaly júliusban Kormányzati Tanácsadó Jósdát hozott létre.

A jósda egyik interneten fellehető jelentésében például arról írnak, hogy a tavaly augusztus 20-án Budapesten hirtelen kitört orkánszerű vihar nem spontán, véletlenszerűen létrejött természeti jelenség volt, hanem "szándékosan, előre megfontoltan és felkészülve létrehozott kollektív tudat manipulálásán keresztül kiváltott paranormál jelenség".