Újságírókat fotózott a bizottsági ülésen Szilvásy jósdás testvére

2007.12.04. 13:33
Furcsa közjátékkal kezdte keddi ülését az Egymásért alapítvány ügyeit vizsgáló parlamenti bizottság. Szilvásy Pétert, a kancelláriaminiszter öccsét hallgatták meg, de ő nem csak a csalási ügybe keveredett alapítvány ügyeiről akart beszélni.
Szilvásy Péter grafológus

A témához nem kötődő, az abortusszal kapcsolatos diavetítéssel kezdte bizottsági meghallgatását Szilvásy Péter a kancelláriaminiszer öccse. Szilvásy Pétert az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyeit vizsgáló parlamenti bizottság szerdai ülésére idézték be.

Szilvásy a meghallgatásakor folyamatosan fotózta az újságírókat és a bizottság őt kérdező tagjait. Az ülés végén azt mondta, gyerekek kérték meg rá, hogy mondja meg a politikusoknak: "tele van a hócipőjük" azzal, hogy az ország politikai harcszíntérré vált. Erre reagálva Demeter Ervin, a vizsgálóbizottság fideszes elnöke azt válaszolta, hogy Szilvásy Péter kivételes helyzetben van, mert ezt egy vasárnapi ebédnél a testvérének is elmondhatja.

Szilvásy György öccse arról is beszélt, hogy 2007. januárjában kereste meg őt az alapítvány, mert az úgynevezett Dobó-kutatásukhoz kerestek grafológust. Ezután ő vetette fel, hogy a tevékenységet bővítsék ki és a tehetséges gyermekek felkutatására is terjesszék ki. Ebbe bele is kezdte, de ez az alapítvány körül kialakult ügy miatt leállt és folytatásáról majd januárban döntenek.

Kérdésre válaszolva Szilvásy Péter kitért arra, hogy rákérdezett az alapítványnál, a testvérei miatt keresték-e meg őt, de nemleges választ kapott. Ezután már nem foglalkozott azzal, ki ajánlotta őt grafológusként. Hozzáfűzte, az alapítvány megkereste őt, örömmel fogadta és ezt ő megtiszteltetésnek tartja.

Arra a kérdésre, volt-e tudomása arról, hogy az alapítvány részéről megkeresték volna testvéreit, Szilvásy Péter azt mondta, csak később tudta meg, hogy öccsét, Szilvásy Istvánt, az Állami Egészségügyi Központ jelenlegi főigazgatóját juttatásban részesítették.

Demeter Ervin, a bizottság fideszes elnöke és a bizottság tagjai szavaznak a napirendről

A bizottságban ezt követően parázs vita alakult ki ellenzéki és kormánypárti képviselők között, hogy az ülést nyílt vagy zárt ülés keretében folytassák Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízott főigazgatójának meghallgatásával. Míg az ellenzéki képviselők a zárt, a kormánypárti képviselők a nyílt ülés mellett érveltek. Laborc Sándor meghallgatását végül nyílt ülés keretében kezdték meg.

Az Együtt Egymásért, Egy-Másért Kiemelten Közhasznú Alapítvány ügyében 1,2 milliárdos csempészés, áfa és vám meg nem fizetése miatt indítottak nyomozást a vámosok hét személy ellen áprilisban. A gyanúsítottak között van Földes-Szabó László volt rendőrtiszt, az alapítvány kuratóriumának elnöke. A kuratóriumban szerepet vállalt az NBH egyik megbízott főosztályvezetője és egy munkatársa, ellenük nem indult bűntető eljárás. Az ellenzéki kezdeményezésre megalakult parlamenti bizottság feladata az ügy nemzetbiztonsági kockázatainak és a korrupciógyanús eseteknek a vizsgálata.  • Tippek
  • Lakáshitel