Ágnes
-5 °C
2 °C

Már 34 milliárd a tét az Egymásért-ügyben

2007.05.14. 13:52
A vámosok már nem csak 1,2 milliárd forintos adóhiányt keresnek a csempészettel gyanúsított Egymásért Alapítványon. A Földesi-Szabó László vezette szervezetnél rövid idő alatt 34 milliárdra nőtt az elkövetési érték.

Nem kispályázott a nemzetközi élelmiszeradomány-ügyletekkel a Központi Bűnüldözési Parancsnokság egykori nyomozója: Földesi-Szabó László Egymásért Egy-Másért Alapítványa bonyolította szinte a teljes Magyarországra irányuló forgalmat.

Megrendelésre adták

Az Index információi szerint a Magyarországon kiadott összes karitatívélelmiszer-behozatali engedélyek 95 százalékát az Egymásért Alapítvány kérte és kapta a vámhatóságtól. A több ezer tonna, főként távol-keleti tartósított élelmiszert a Herba-csoport értékesítette az ismert hazai kereskedelmi láncoknál. Az adományszállítmányokat azonban a jelek szerint már a Herba-csoport igényei alapján állították össze, és az alapítvány tulajdonképpen az áruházakban jól eladható termékek adómentesítéséhez nyújtott segítséget.

Harmincszoros érték

A Nemzetbiztonsági Hivatal volt vagy jelenlegi munkatársaival feltöltött Egymásért Alapítványról a vámhatóság egy hónappal ezelőtt még azt állította, hogy Pongó Sándor irányítása alatt álló Herba-csoport 2004 óta 8500 tonna segélyként behozott élelmiszert adott el nagy élelmiszerláncokban anélkül, hogy befizette volna az áfát. Pongó és Földesi-Szabó előzetes letartóztatásba helyezésekor még 1,2 milliárdra tették a meg nem fizetett adók nagyságát. Úgy tudjuk, hogy az elkövetési érték az elmúlt hetekben már közel 34 milliárd forintra nőtt. A tétel - forrásaink szerint - jelentős mértékű túlszámlázást is tartalmazhat, de a hatóságok már a harmincszoros bruttó elkövetési értékkel számolnak. Az elkövetési érték megtöbbszöröződésével kapcsolatosban megkérdeztük a VPOP sajtóosztályát, ahol a nyomozás érdekeire való hivatkozással nem kommentálták információinkat. A cikk megjelenését követően a vámparancsnokság viszont cáfolta az értesülést, leszögezve, hogy a nyomozás továbbra is az eredeti elkövetési érték alapján folyik.

Nő a rendszerben

A fegyveres testületeknél is aktív adományozói szerepet vivő alapítvány ügye Földesi-Szabó kapcsolatrendszere miatt számos vetetőnek okozott kellemetlenséget. Legutóbb a vámosok kényszerültek magyarázkodásra. A VPOP ugyan az ügy kipattanása után azt állította, hogy egy új kockázatelemző módszer segítségével találtak rá az alapítványra, sajtóértesülések szerint viszont lehet, hogy a bukás oka egy elhagyott vámtisztviselőnő volt, aki bosszúból dobta fel Földesi-Szabót. A VPOP egyelőre hivatalosan nem cáfolta a szerelmi szálról szóló híreket.

A bíróság hétfőn három hónappal meghosszabbította Földesi-Szabó előzetes letartóztatását, jelentette a HavariaPress.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!