Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már 34 milliárd a tét az Egymásért-ügyben

2007.05.14. 13:52
A vámosok már nem csak 1,2 milliárd forintos adóhiányt keresnek a csempészettel gyanúsított Egymásért Alapítványon. A Földesi-Szabó László vezette szervezetnél rövid idő alatt 34 milliárdra nőtt az elkövetési érték.

Nem kispályázott a nemzetközi élelmiszeradomány-ügyletekkel a Központi Bűnüldözési Parancsnokság egykori nyomozója: Földesi-Szabó László Egymásért Egy-Másért Alapítványa bonyolította szinte a teljes Magyarországra irányuló forgalmat.

Megrendelésre adták

Az Index információi szerint a Magyarországon kiadott összes karitatívélelmiszer-behozatali engedélyek 95 százalékát az Egymásért Alapítvány kérte és kapta a vámhatóságtól. A több ezer tonna, főként távol-keleti tartósított élelmiszert a Herba-csoport értékesítette az ismert hazai kereskedelmi láncoknál. Az adományszállítmányokat azonban a jelek szerint már a Herba-csoport igényei alapján állították össze, és az alapítvány tulajdonképpen az áruházakban jól eladható termékek adómentesítéséhez nyújtott segítséget.

Harmincszoros érték

A Nemzetbiztonsági Hivatal volt vagy jelenlegi munkatársaival feltöltött Egymásért Alapítványról a vámhatóság egy hónappal ezelőtt még azt állította, hogy Pongó Sándor irányítása alatt álló Herba-csoport 2004 óta 8500 tonna segélyként behozott élelmiszert adott el nagy élelmiszerláncokban anélkül, hogy befizette volna az áfát. Pongó és Földesi-Szabó előzetes letartóztatásba helyezésekor még 1,2 milliárdra tették a meg nem fizetett adók nagyságát. Úgy tudjuk, hogy az elkövetési érték az elmúlt hetekben már közel 34 milliárd forintra nőtt. A tétel - forrásaink szerint - jelentős mértékű túlszámlázást is tartalmazhat, de a hatóságok már a harmincszoros bruttó elkövetési értékkel számolnak. Az elkövetési érték megtöbbszöröződésével kapcsolatosban megkérdeztük a VPOP sajtóosztályát, ahol a nyomozás érdekeire való hivatkozással nem kommentálták információinkat. A cikk megjelenését követően a vámparancsnokság viszont cáfolta az értesülést, leszögezve, hogy a nyomozás továbbra is az eredeti elkövetési érték alapján folyik.

Nő a rendszerben

A fegyveres testületeknél is aktív adományozói szerepet vivő alapítvány ügye Földesi-Szabó kapcsolatrendszere miatt számos vetetőnek okozott kellemetlenséget. Legutóbb a vámosok kényszerültek magyarázkodásra. A VPOP ugyan az ügy kipattanása után azt állította, hogy egy új kockázatelemző módszer segítségével találtak rá az alapítványra, sajtóértesülések szerint viszont lehet, hogy a bukás oka egy elhagyott vámtisztviselőnő volt, aki bosszúból dobta fel Földesi-Szabót. A VPOP egyelőre hivatalosan nem cáfolta a szerelmi szálról szóló híreket.

A bíróság hétfőn három hónappal meghosszabbította Földesi-Szabó előzetes letartóztatását, jelentette a HavariaPress.