Valér
-1 °C
0 °C

Vizsgálat az NBH-nál Egy-Másért

2007.05.15. 22:57
A Nemzetbiztonsági Iroda végzi Szilvássy György kancelláriaminiszter döntése nyomán azt a vizsgálatot, mely az NBH érintettségét kutatja az Egymásért Egy-Másért Alapítvánnyal kapcsolatos ügyekben. Az alapítvány vezetői ellen adócsalás miatt a vámosok nyomoznak.

Átfogó vizsgálatot rendelt el Szilvásy György kancelláriaminiszter a Nemzetbiztonsági Hivatalnál az Egymásért Egy-Másért Alapítvánnyal kapcsolatban felmerültek tisztázására; a miniszter ezt kedden Budapesten jelentette be az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának zárt ülésén. Az MTI a nemzetbiztonsági szolgálatok illetékesétől úgy értesült, hogy a vizsgálatot - amelyet a Nemzetbiztonsági Iroda végez - jövő hét végére kell lezárni.

A vám- és pénzügyőrség egy hónappal ezelőtt közölte: az Egymásért Egy-Másért Alapítványhoz kapcsolódó csempészési ügyben hét személyt gyanúsítanak azzal, hogy 8500 tonna, az országba behozott élelmiszer után nem fizettek meg összesen 1,22 milliárd forint áfát és vámot. A Budai Központi Kerületi Bíróság hétfőn hosszabbította meg Földesi-Szabó Lászlónak, az alapítvány elnökének és hat társának előzetes letartóztatását.

Rendelésre csaltak 34 milliárdot
Az Index információi szerint a Magyarországon kiadott összes karitatívélelmiszer-behozatali engedélyek 95 százalékát az Egymásért Alapítvány kérte és kapta a vámhatóságtól. A több ezer tonna, főként távol-keleti tartósított élelmiszert a Herba-csoport értékesítette az ismert hazai kereskedelmi láncoknál. Az adományszállítmányokat azonban a jelek szerint már a Herba-csoport igényei alapján állították össze, és az alapítvány tulajdonképpen az áruházakban jól eladható termékek adómentesítéséhez nyújtott segítséget.

Vizsgálatot sürgettek

Demeter Ervin, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes tagja múlt vasárnap azt mondta: a Fidesz álláspontja szerint az NBH nem hallgathat tovább az alapítvány ügyében. Felidézte, hogy az NBH főigazgatója együtt fotózkodott az alapítvány elnökével, és egy főosztályvezetője a kuratórium munkájában vett részt, amit álláspontja szerint magánszemélyként sem tehetett volna. Az ellenzéki politikus kitért arra, hogy az alapítványtól támogatást kapott a Szilvásy fivére vezette BM-kórház, a kancelláriaminiszter másik testvére az alapítvány munkájában vesz részt. Demeter Ervin kifejtette, Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter védett személy, így furcsállja, hogy a titkosszolgálatnak nem tűnt fel "ez az intenzív kapcsolatépítés".

Belső vita kerekedett

Ugyanakkor a Fideszen belül sincs egyetértés az ügy politikai kezeléséről. Az Index információi szerint emelt hangú szóváltás kerekedett a Fidesz-frakció elnökségi ülésén Kövér László ás Orbán Viktor között az Egymásért Egy-Másért Alapítvány miatt. A pártelnök vizsgálóbizottságot akart indítványoztatni a Fidesz nevében, a volt titkosszolgálati miniszter szerint viszont egy ilyen csetepaté komolyan veszélyeztetné a szolgálatok működését.

A Nemzetbiztonsági Iroda korábban hivatalosan közölte: a büntetőeljárás nem érinti az NBH egyetlen aktív, vagy nyugalmazott dolgozóját sem, az alapítvánnyal az NBH-nak semmi néven nevezendő kapcsolata nincs és nem is volt. Az NBH egyik dolgozója és egyik nyugdíjasa saját kezdeményezésére vesz részt a kiemelten közhasznú karitatív szervezet tevékenységében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!