Viola
-6 °C
-2 °C

Összevitatkozott Orbán és Kövér

2007.05.15. 14:18
Az Index információi szerint emelt hangú szóváltás kerekedett a Fidesz-frakció elnökségi ülésén Kövér László ás Orbán Viktor között az Egymásért Egy-Másért Alapítvány miatt. A pártelnök vizsgálóbizottságot akart indítványoztatni a Fidesz nevében, a volt titkosszolgálati miniszter szerint viszont egy ilyen csetepaté komolyan veszélyeztetné a szolgálatok működését.

Demeter Ervin egykori titokminiszter már többször kérdőre vonta Szilvásy György kancelláriaminisztert a csempészettel és adócsalással gyanúsított Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyében. A fideszes politikus természetesen arra hívta fel a figyelmet, hogy a Távol-Keletről származó, adománynak feltüntetett élelmiszer-szállítmányokkal üzletelő szervezet több tagja a jelenleg Szilvásy felügyelte alá tartozó szolgálatokból került ki, és a miniszter testvérei is kapcsoltba kerültek az alapítvánnyal.

Belső vizsgálat az NBH-nál
Részletes vizsgálatot rendelt el a Nemzetbiztonsági Hivatalnál a titkosszolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszter, erősítette meg a miniszter az Indexnek az RTL Klub információit. Szilvássy György április 26-án már elrendelt egy vizsgálatot az Egymásért Alapítvány és az NBH munkatársainak érintettsége ügyében, a részletes vizsgálatot ennek megállapításai alapján rendelte el. Szilvásy kifejtette, a jövő héten a nemzetbiztonsági bizottságot tájékoztatja.

Nyílt vizsgálat

A milliárdos adócsalás gyanújával indult eljárás további politikai kiaknázhatóságáról viszont megoszlottak a vélemények az ellenzéki párt vezetésében. Az Index információi szerint Orbán Viktor pártelnök a Fidesz képviselőcsoportja elnökségi ülésén azt javasolta, hogy a párt kezdeményezze egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, ahol a képviselők is utánajárhatnának az egykori nyomozó, Földesi-Szabó László vezette szervezet és a fegyveres testületek közötti esetleges összefonódásoknak. A már leszerelt illetve jelenleg is aktív nemzetbiztonságiakból, egykori rendőrökből létrejött Egymásért Egy-Másért Alapítvány ugyanis kiemelt jótékonykodási területének tekintette a fegyveres testületeket, néhány nappal letartóztatásuk előtt, Földesi-Szabóék épp a Szilvásy testvére által vezetett BM-kórházban osztottak pénzjutalmakat az alkalmazottaknak.

Beáldoznák a szervezetet

Úgy tudjuk, Orbán javaslata nem kapott osztatlan támogatást. Különösen az egykori titkosszolgálati miniszter ellenezte a nyilvános vizsgálódást. Kövér László azzal érvelt, hogy a szolgálatok működőképességét nem lehet feláldozni azért, hogy a párt politikai előnyt kovácsoljon magának az ügyből. Az Indexnek több forrásból is megerősítették, hogy az alapítvány miatt végül éles hangú vita alakult ki a testületi ülésen.

Navracsics Tibor frakcióvezető az Index kérdésére elismerte ugyan, hogy felvetődött a vizsgálóbizottság ötlete, de mint mondta, arról nem tud, hogy az ügyben komolyabb vita zajlott volna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!