Jenő
-3 °C
6 °C

Szilvásy nem örül saját döntésének

2008.04.21. 12:37
Szilvásy György a parlament nemzetbiztnonsági bizottságának ülésén azt mondta, hogy nem jó szívvel oldotta fel az önkormányzatok megfigyeléséről szóló márciusi kormányhatározat titkosságát. Két fideszes képviselő hétfői interpellációja miatt tette meg mégis.

"Nem jó szívvel" oldotta fel egy márciusi kormányhatározat titkosságát Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter. Erről Szilvásy a parlament nemzetbiztonsági bizottságának hétfő délelőtti ülésén beszélt. A most nyilvánosságra kerülő kormányhatározat kiterjesztette azoknak a szerveknek a körét, amelyeket a titkosszolgálatok bírói felhatalmazás nélkül is megfigyelhetnek. A megfigyeltek körébe számos önkormányzat is bekerült.

A kormányhatározatról hétfőn Kósa Lajos és Demeter Evin fideszes képviselők interpellálták Szilvásyt. Mivel egy titkos kormányhatározatról volt szó, ezért először úgy volt, hogy zárt ülést kell elrendelni. Szilvásy azonban feloldotta a határozat titkosságát, így a képviselők interpellációja és az arra adott válasz is nyilvános lesz.

Szilvásy azt mondta, hogy aggályosnak tartotta a titkosítás feloldását, de miután a fideszes képviselők a nemzeti érdekekkel ellentétesen információkat adtak ki a dokumentumról, nem volt más választása a bizalom visszaállítása érdekében. A Fidesz szerint a kormány törvénytelenül és szakszerűtlenül járt el.

Az ügyet kirobbantó Kósa Lajos az Indexnek azt mondta, hogy Szilvásy beismerte, hogy nem szolgálja a nemzetbiztonság érdekeit. Amikor a titokminiszter ugyanis azt állította, hogy nemzetbiztonsági érdek lenne a kormányhatározat titkossága de mégis nyilvánosságra hozta azt. Kósa szerint egyértelmű, hogy a politikai elit megfigyelése volt a cél. Kósa szerint Szilvásy most csak "menteni akarja a menthetetlent".

Az SZDSZ-t viszont megnyugtatta Szilvásy György. Meglátogatta a koalícióból hátráló párt frakcióját és ott azt mondta, hogy csak azokra az önkormányzatokra és regionális fejlesztési tanácsokra vonatkozik a megfigyelés, amelyek erről előzetesen megállapodnak a nemzetbiztonsági szakszolgálatokkal. Gulyás József, a nemzetbiztonsági bizottság SZDSZ-es tagja az Indexnek azt mondta, hogy ha Kósa interpellációjára ugyanezt a választ adja a titokminiszter, akkor az SZDSZ elfogadja majd a miniszteri választ. Így is tettek, a parlament a szabad demokrata szavazatok segítségével elfogadta Szilvásy György válaszát. Ugyanakkor a párt megígértette Szilvásyval, hogy ezentúl küröltekintőbben szabályozza majd az ilyen ügyeket.

Hétfőn a kormányrendelet visszavonását követelte a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége is. Mindkét szervezet élén ellenzéki politikus áll.

Kósa Lajos interpellációjának elhangzása után sajtótájékoztatón igyekezett bizonyítani, hogy Szilvásy György nem mondott igazat. Kósa érvelése szerint a nyilvánosságra hozott kormányhatározat nem csupán lehetőséget ad a nemzetbiztosnági szerveknek az önkormánzatok nemzetbiztonsági ellenőrzésére, hanem kötelezővé teszi azt számukra. Érthetetlennek nevezte, hogy Zuglót miért féltik az uniós pénzek elsíbolásátóél, Hajdúböszörményt pedig miért nem. (A határozat a kerületi önkormányzatokat megfigelendőnek tartja, de a kisvárásokat nem.) A vitaott kormányhatározatról itt olvashat részletesen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?