Tekla
8 °C
20 °C

A rendőrség zároltatta a szír gyanúsított vagyonát

2003.09.11. 15:07
Az Interpol hazai irodája felvette a kapcsolatot szíriai hatóságokkal a K&H brókercégénél történt sikkasztási ügyben. Garamvölgyi László tájékoztatása szerint az itthon elfogott szír gyanúsított vagyonát az eljárás végeztéig zárolták.
Az Interpol magyarországi irodája felvette a kapcsolatot a Szíriában lévő bűnüldöző társszervével a K and H bank brókercégénél történt sikkasztás kapcsán gyanúba keveredett Mahmud Abdul szíriai állampolgár elfogása miatt - közölte az MTI-vel Garamvölgyi László ezredes csütörtökön. A szír férfi ellen a Fővárosi Főügyészség adott ki nemzetközi elfogatóparancsot, mert információnk szerint a gyanúsított Szíriában tartózkodik - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs főigazgatója.

További adatok

Hozzátette: "az Interpol szír irodája további adatokat kér a gyanúsítottról és annak megküldése folyamatban van". Az ezredes megjegyezte: "bár Szíriával jogsegély és kiadatási egyezmény van életben, de csak különleges esetekben adja ki az ország saját állampolgárát". A rendőrség a K and H brókercégének ügyében pénzmosás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt augusztus 27-én elfogta és gyanúsítottként kihallgatta El Abed Hassan szíriai állampolgárt, akit a Pesti Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezett.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (ORFK SZBEI) pénzmosás elleni osztályának vezetője korábbi sajtótájékoztatóján arról számolt be: a jelenlegi ismeretek szerint körülbelül 10 milliárd forintot sikkasztott el Kulcsár Attila társaival. Ebből 6 milliárd forint két szír állampolgárhoz került, akik készpénzben vették fel az összeget két év alatt, általában 10-100 millió forint volt az egyszeri tranzakció összege - mondta Molnár Csaba alezredes.

Eddig tíz gyanúsított

Garamvölgyi László csütörtöki tájékoztatása szerint a Budapesten előzetesben lévő szír férfi vagyonát zároltatta a rendőrség. Társa augusztus 26-án hagyta el Magyarországot. A K and H Bankkal kapcsolatos ügynek eddig tíz gyanúsítottja van.