Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Már nem nyomoznak Szita ügyében

2006.06.29. 11:29
Bár az ügyészség szerint történt államtitoksértés, kideríthetetlen, hogy ki lehetett az elkövető, azt nem vizsgálták, hogy Kaposvár polgármestere ügynök lett volna, a vizsgálat arra terjedt ki, hogy ki hozott nyilvánosságra minősített adatokat.

Már nem nyomozza az ügyészség, hogy ki szivárogtatta ki a Szita Károly ügynökmúltjáról szóló dokumentumokat, írja a csütörtöki Népszava. Az ügyészség ugyanakkor azt nem vizsgálta, hogy Szita Károly írt-e jelentéseket Krakus Péter fedőnéven, vagy sem. A vizsgálódása arra vonatkozott, ki szivárogtatta ki a megjelenés pillanatában még államtitoknak számító adatokat.

Az ügyészség szerint az államtitoksértés megtörtént, arra jutottak hivatali visszaélést is elkövettek a közlése pillanatában még minősített adatok kiszivárogtatásával, viszont az államtitoksértés feljelentésének elmulasztása a hatóság szerint nem történt meg, így ez ügyben bűncselekmény hiányában szűnt meg az eljárás.

Szita vitatja, hogy együttműködött volna a titkosrendőrséggel, és azért tett feljelentést, mert szerinte a róla nyilvánosságra került papírokat valakik manipulálták. Azt az Index írta meg elsőként, hogy Szita Károly Krakus Péter fedőnéven együttműködött a pártállami titkosszolgálattal, később a Történeti Hivatal kiadta Krakus hatos kartonját. Azután, hogy kutathatóvá vált Krakus dossziéja, kiderült, hogy Szita saját családjáról is írt jelentéseket.