Megtalálták Szlávy Bulcsú holttestét

2004.01.26. 06:58
A bűnszövetkezet építésével, zsarolással, súlyos testi sértéssel gyanúsított többszörös diszkótulajdonost öt éve keresi a rendőrség. A Blikk úgy tudja, hogy maffialeszámolás áldozata lett Szlávy, a Balaton korlátlan urának tartott egykori vállalkozó.
Megtalálták a hét éve eltűnt Szlávy Bulcsú büntetett előéletű vállalkozó holttestét a fővárosban pénteken - értesült az MTI az eljárás egy magát megnevezni nem kívánó résztvevőjétől szombaton. A rendőrség az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy az esettel kapcsolatos részleteket hétfőn hozzák nyilvánosságra.

Szlávy Bulcsú ellen a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság 1994 szeptemberében adott ki körözést hat rendbeli zsarolás bűntettének kísérlete, bűnszövetkezet szervezése, súlyos testi sértés valamint tartozás fedezetének elvonásának alapos gyanúja miatt.

A Blikk úgy tudja, hogy maffialeszámolás áldozata lett Szlávy, a Balaton korlátlan urának tartott egykori vállalkozó. A lap szerint tarkón lőtték, majd zsákkal a fején bebetonozták barátnője Székács utcai háza garázsából nyíló pincéjébe.

Afgán veteránok ölték meg?

Információk szerint a férfi eltűnése előtt Balatonalmádi-Máriafürdő egyik szórakozóhelyén megerőszakolta az egyik orosz maffiafőnök barátnőjét. Szlávyt azonban nem ezért végezték ki. A hazánkban megtelepedett - és azóta kiszorított - szláv anyanyelvű maffiacsoport a Balaton környékén akart terjeszkedni, ám Szlávy nem engedett nekik teret - írja a Blikk.

Teljesen más információkkal rendelkezik a Népszabadság. Úgy tudják, a "Balaton királya" nem alvilági leszámolás áldozataként vesztette életét. A lap megbízható forrásokból származó értesülései szerint az ő üzleti gyakorlatában szokványosnak számító konfliktusban összetűzésbe keveredett egy - alvilági körökben nem jegyzett - vállalkozóval, és alulmaradt. Holttestét egy, "a tetteshez köthető" sorházi lakás garázsában bebetonozva találta meg a rendőrség. A Népszabadság információi szerint a rendőrség kezdettől biztos volt abban, hogy Szlávy gyilkosság áldozata lett, bár sokáig ők is az akkori rivális bűnszervezetek soraiban keresték a tettest. Arról, hogy miképpen derítettek fényt a feltételezett elkövető személyére, a lap rendőrségi forrásai a hétfői hivatalos tájékoztató előtt csak annyit mondtak: "egy, hasonló ügyek felderítésére Magyarországon még soha nem alkalmazott trükkel sikerült elérni, hogy a gyanúsított maga vezessen minket el arra a helyre, ahol elrejtette a holttestet". Szlávy teteme DNS-vizsgálat nélkül is azonosítható állapotban került elő. Halálát állítólag lőfegyver okozta.

Maffiatempó

Az akkori nyomozás adatai szerint Szlávy Bulcsú "olyan bűnbandát hozott létre, amelynek tagjai a Balaton-parti településeken a vállalkozók egyes tagjait több esetben súlyos fenyegetéssel és tettleges bántalmazással arra kényszerítették, hogy bevételük egy részét nekik adják át, és a vállalkozásokba beépülhessenek saját embereik is, a pénzváltásból, vagy más úton hozzájutott külföldi fizetőeszközt - a hivatalos árfolyamnál alacsonyabb áron - a devizarendelkezések megszegésével részükre adják át".

Szlávy Bulcsú, aki a 90-es évek elején Spanyolországba távozott, 1993. októberében azt nyilatkozta: nem tér haza, mert fél a koncepciós ügyektől. "Bevallom, nem akarok egy véletlen autóbaleset áldozata lenni" - mondta.

Nemzetközi körözés alapján 1994. október 5-én fogták el a spanyol hatóságok, és az Igazságügyi Minisztérium október 20-án küldte meg a kiadatási kérelmet. A spanyol hatóságok 1995. augusztus 23-án a kiadatási őrizetből átadtak a magyar hatóságoknak.

Egy magyar republikánus

Később - miután az előzetes letartóztatásból szabadult - Szlávy Bulcsú 1997-ben eltűnt, és már korábban is felvetődött, hogy esetleg gyilkosság áldozata lett. Ezért 1999 augusztusában eltűnése miatt a rendőrség körözést adott ki. Szlávy Bulcsú - aki korábban fényképészként dolgozott - első éttermét a nyolcvanas évek elején nyitotta Budapesten, az Akácfa és a Wesselényi utca sarkán, ezt követte a Madách tér sarkán található tejbár, az Ízes-sarok. Az elkövetkező években többek között az Expo, a Paradiso, a Margit-híd, a Magnezit, a fehérvári Let´s Go, az ajkai California, a tihanyi Hollywood és Paradiso diszkókban voltak érdekeltségei. A Stargate Bt. közvetítőiroda mellett tulajdonostárs a Wien-Santa Cruz De Tenerife székhelyű Bultraub GmbH.-ban. A vállalkozó a 90-es évek elején alelnöke volt a Magyar Republikánus Pártnak.  • Hírek
  • Hitelkártya