Ágnes
-5 °C
2 °C

Nyíregyházára is beszűrödött a világpolitika

2007.05.15. 18:09
Kelet-európai fővárosok után a nyírség szívében is megrongáltak egy szovjet emlékművet.

Megrongálták a II. világháborúban elesett szovjet katonák emlékére emelt szobrot Nyíregyházán, közölte a Magyarországi Munkáspárt 2006 képviselője. A nyírségi nagyváros egyik terén álló, lovas katonát ábrázoló szobrot fekete festékkel kenték össze.

A rendőrség szerint az emlékművet a hét végén rongálták meg, és az ügyben a helyi kapitányság nyomozást indított a tettes, vagy tettesek kézre kerítésére. A szobrot márciusban is megrongálták, szintén fekete festékkel.

Lepellel takarták le

A nyíregyházi háborús szovjet emlékművet tavaly a Jobbik Magyarországért Mozgalom Párt megyei vezetői és tagjai többször lepellel takarták le - csakúgy, mint a másik, a II. világháború román katonái tiszteletére emelt szobrot -, s követelték, hogy a köztérről a temetőbe helyezzék át.

Tavaly Budapesten is megrongálták a Szabadság téri II. világháborús szovjet emlékművet. A múlt hónapban viszont nemzetközi botrány lett abból, hogy Tallinnban áthelyezték a szovjet emlékművet. Lengyelországban és Németországban is kérdés lett az elesett szovjet katonák tiszteletére emelt emlékmű.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!