Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyíregyházára is beszűrödött a világpolitika

2007.05.15. 18:09
Kelet-európai fővárosok után a nyírség szívében is megrongáltak egy szovjet emlékművet.

Megrongálták a II. világháborúban elesett szovjet katonák emlékére emelt szobrot Nyíregyházán, közölte a Magyarországi Munkáspárt 2006 képviselője. A nyírségi nagyváros egyik terén álló, lovas katonát ábrázoló szobrot fekete festékkel kenték össze.

A rendőrség szerint az emlékművet a hét végén rongálták meg, és az ügyben a helyi kapitányság nyomozást indított a tettes, vagy tettesek kézre kerítésére. A szobrot márciusban is megrongálták, szintén fekete festékkel.

Lepellel takarták le

A nyíregyházi háborús szovjet emlékművet tavaly a Jobbik Magyarországért Mozgalom Párt megyei vezetői és tagjai többször lepellel takarták le - csakúgy, mint a másik, a II. világháború román katonái tiszteletére emelt szobrot -, s követelték, hogy a köztérről a temetőbe helyezzék át.

Tavaly Budapesten is megrongálták a Szabadság téri II. világháborús szovjet emlékművet. A múlt hónapban viszont nemzetközi botrány lett abból, hogy Tallinnban áthelyezték a szovjet emlékművet. Lengyelországban és Németországban is kérdés lett az elesett szovjet katonák tiszteletére emelt emlékmű.