Viola
-6 °C
-2 °C

Leállították a Szentpétervár-Tallinn személyszállítást

2007.05.08. 18:20
Az orosz-észt helyzet fokozódik, ami kihat a vasútra is. A teherszállítás minimálisra csökkent, most két nagyváros között szüntetik meg a személyszállítást.

Az orosz állami vasúttársaság (RZsD) kedden bejelentette, hogy gazdaságtalan üzemeltetése miatt megszünteti a Szentpétervár-Tallinn útvonalon a vasúti személyszállítást. Az RZsD szerint az alig néhány hete - március 31-én - újraindított vonalon nem volt elegendő utas a gazdaságos üzemeltetéshez.

Az alacsony kihasználtság miatt a Szentpétervár-Tallinn személyvonatok közlekedésük első hónapja alatt mintegy 11.700 euró veszteséget halmoztak fel. A két város között május 26-ától állnak le a szerelvények, az intézkedés azonban a Moszkva-Tallinn vonatokat nem érinti.

A teher is kevesebb

Az Észtország és Oroszország között közlekedő tehervonatok száma az elmúlt két hétben a felére csökkent, közölték ugyanakkor kedden hivatalos észt források, azt feltételezve, hogy a visszaesésnek köze lehet a tallinni szovjet emlékmű áthelyezéséhez. Az észt vasúttársaság szóvivője szerint korábban átlagosan naponta 35 teherszállító vonat érkezett Oroszországból, míg hétfőn csak 17, kedden pedig 18 szerelvényt fogadtak.

Észtország és Oroszország között feszültté vált a viszony, miután Tallinn központjában április végén elbontottak egy szovjet hősi emlékművet. Azóta nemzetközi és EU-s diplomáciai csatározás oka lett a kapcsolat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!