Erzsébet
1 °C
4 °C

Tallinn az EU-orosz csúcs elhalasztását követeli

2007.05.03. 10:09
Német kormányzati politikusok szerint egyre súlyosabb, immár nyílt konfliktust okoz az Európai Unió és Moszkva viszonyában az észt-orosz emlékműviszály. Tallinn követeli, hogy halasszák el az EU-orosz csúcstalálkozót.

A német uniós elnökség ismételten aggodalmának adott hangot az EU-tagállam Észtország és Oroszország között kialakult feszültség miatt. Úgy vélekedtek, hogy alig két héttel az unió és Oroszország tervezett csúcstalálkozója előtt a felek közötti kapcsolatok mélypontra jutottak.

Kődobálás az észt konzulátuson
Kövekkel dobálták meg a moszkvai észt konzulátust. Az orosz fiatalok elhatárolódtak a "provokátoroktól". A rendőrök nem találták meg a dobálókat.

Mind több tagállam emelt szót amellett, hogy az EU egyelőre ne tárgyaljon Oroszországgal a partnerségi, illetve együttműködési megállapodás esedékes megújításáról. Csütörtöki sajtónyilatkozatukban az említett források ennek kapcsán kelet-európai uniós tagországokról beszéltek, név szerint egyedül Lengyelországot említve.

Rendezni a konfliktust

A szóban forgó országok eszerint azt követelik, hogy mindaddig ne kerüljön sor az Oroszországgal való partnerségi megállapodás újratárgyalására, ameddig a Moszkvával kialakult konfliktusokat nem rendezik. Az észt-orosz viszály mellett említették a Varsó és Moszkva között a lengyel húsáruk oroszországi behozatali tilalma miatt kialakult konfliktust is. Emiatt Varsó hosszabb idő óta akadályozza a tárgyalások újrakezdését az orosz kormánnyal.

Szerdán este Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter telefonon szólította fel orosz kollégáját, Szergej Lavrovot a moszkvai észt diplomaták mozgásszabadságának biztosítására. Steinmeier emlékeztetett, hogy erre nemzetközi megállapodások is kötelezik az orosz hatóságokat. Lavrov állítólag ígéretet tett a szóban forgó egyezményekben foglaltak betartására.

Az említett források közölték: a német kormány egyelőre nem támogatja azt az észt követelést, hogy halasszák el az EU és Oroszország tervezett csúcstalálkozóját. Merkel szerint ez túlságosan kemény eszköz lenne, s a kancellár asszony egyelőre várakozó állásponton van, remélve, hogy az uniós figyelmeztetések eredménnyel járnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?