Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Tallinn az EU-orosz csúcs elhalasztását követeli

2007.05.03. 10:09
Német kormányzati politikusok szerint egyre súlyosabb, immár nyílt konfliktust okoz az Európai Unió és Moszkva viszonyában az észt-orosz emlékműviszály. Tallinn követeli, hogy halasszák el az EU-orosz csúcstalálkozót.

A német uniós elnökség ismételten aggodalmának adott hangot az EU-tagállam Észtország és Oroszország között kialakult feszültség miatt. Úgy vélekedtek, hogy alig két héttel az unió és Oroszország tervezett csúcstalálkozója előtt a felek közötti kapcsolatok mélypontra jutottak.

Kődobálás az észt konzulátuson
Kövekkel dobálták meg a moszkvai észt konzulátust. Az orosz fiatalok elhatárolódtak a "provokátoroktól". A rendőrök nem találták meg a dobálókat.

Mind több tagállam emelt szót amellett, hogy az EU egyelőre ne tárgyaljon Oroszországgal a partnerségi, illetve együttműködési megállapodás esedékes megújításáról. Csütörtöki sajtónyilatkozatukban az említett források ennek kapcsán kelet-európai uniós tagországokról beszéltek, név szerint egyedül Lengyelországot említve.

Rendezni a konfliktust

A szóban forgó országok eszerint azt követelik, hogy mindaddig ne kerüljön sor az Oroszországgal való partnerségi megállapodás újratárgyalására, ameddig a Moszkvával kialakult konfliktusokat nem rendezik. Az észt-orosz viszály mellett említették a Varsó és Moszkva között a lengyel húsáruk oroszországi behozatali tilalma miatt kialakult konfliktust is. Emiatt Varsó hosszabb idő óta akadályozza a tárgyalások újrakezdését az orosz kormánnyal.

Szerdán este Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter telefonon szólította fel orosz kollégáját, Szergej Lavrovot a moszkvai észt diplomaták mozgásszabadságának biztosítására. Steinmeier emlékeztetett, hogy erre nemzetközi megállapodások is kötelezik az orosz hatóságokat. Lavrov állítólag ígéretet tett a szóban forgó egyezményekben foglaltak betartására.

Az említett források közölték: a német kormány egyelőre nem támogatja azt az észt követelést, hogy halasszák el az EU és Oroszország tervezett csúcstalálkozóját. Merkel szerint ez túlságosan kemény eszköz lenne, s a kancellár asszony egyelőre várakozó állásponton van, remélve, hogy az uniós figyelmeztetések eredménnyel járnak.