Márk
13 °C
28 °C

Megtört a Fidesz lendülete

2004.03.24. 08:06
Megállt a szocialisták három hónapja tartó mélyrepülése. A szocialista választók aktivizálódása mellett a Fidesz szavazatszerző lendülete is megtört, így gyakorlatilag változatlan a pártok népszerűségi listája. A baloldalnak nagyobbak a tartalékai a bizonytalanok körében az ellenzéknél.
Nem tudott újabb szavazókat szerezni a Fidesz márciusban - derült ki a Szonda Ipsos múlt havi felméréséből. Míg az elmúlt negyedév fő jellemzője az ellenzéki párt dinamikus szavazatszerzése volt, a múlt hónapban nem változtak jelentősen a parlamenti pártok támogatottságának adatai.

Kétpárti parlament

A Szonda felmérése szerint jelenleg a magyar választópolgárok egyharmada támogatja a Fideszt, egynegyede az MSZP-t. A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 53 százalék, az MSZP-é 36 százalék. A felmérés kétpárti parlamentet jósol, az SZDSZ négy, az MDF és a MIÉP két százalékon, azaz a statisztikai hibahatáron belül áll a biztos szavazó pártválasztók körében.

A fiatal demokraták megtorpanása mellett megállt az MSZP szavazatvesztése is. Az elmúlt negyedév visszaesése a Szonda elemzői szerint a szocialista szavazótábor aktivitásának csökkenése miatt következett be. A felmérés szerint a szocialistáknak és az SZDSZ-nek is lehetnek tartalékai a bizonytalanok körében. A válaszadók 17 százaléka számít bizonytalan szavazónak, negyven százalékuk azonban ennek ellenére részt venne a választásokon.

Baloldali tartalékok

Az aktív bizonytalanok 32 százaléka inkább liberálisnak, 23 százaléka inkább konzervatívnak vallja magát. A kevésbé aktív, de némi választási hajlandóságot mutató, a választókorú lakosság három százalékát kitevő "kevésbé aktív" bizonytalanok körében még nagyobb a különbség a baloldal javára - írja elemzésében a Szonda.