Mátyás
-6 °C
1 °C

Gyors ünneplés a Köztársaság téren, buli az SZDSZ-nél

Velős és rövid örömmámor az MSZP Köztársaság téri székháza előtt. Gyurcsány megint áthúzott az SZDSZ-hez bulizni. A rajongók százszor is eléneklik a rettenetes kampánydalt.

Nem túl izgatott párttagok, ismerősök, drukkerek lepik el a Köztársaság tere este hét körül. Talán meglepetesszerűen kormányváltó hangulatra készültek a Köztársaság téren, a büfék számából – 1 – ítélve mintha vereségre készült volna az MSZP.

Elfogy a sör

Szolid piknikhangulatban telik az első pár óra, az egyre erősödő tapsokból két lehet dolgora következtetni: jól áll a párt, és egyre több az ember. Rengeteg a fiatal elsőválasztó, ők kívülről fújják a kampánydalt, ahányszor – 100x – lejátsszák a színpadról. Ők még nem csalódtak a politikában, igaz, itt az idősebbek is húsz éve MSZP-szavazók.

Nézze meg a képeket! (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

Hiller István kilenc körül gázol át a tömegen a hírrel: Orbán Viktor gratulált Gyurcsány Ferencnek. A színpad előtt tombol a nép. Nagyjából ekkor fogy el a sör az egyetlen pultnál, és bár Hiller István mindenkit bulizni hív, továbbra is inkább Gyurcsányt várja a nép. Orbán Viktor vált még ki komolyabb érzelmeket, a vereségről beszélő Fidesz-elnököt huhogások fogadják.

A székházat és környékét elönti a holdudvar. Az MSZP-s politikusok és szimpatizánsok közül többen keserűen jegyzik meg, hogy sok olyan arcot látnak, akiket az elmúlt négy évben nem. Ezerötszázan jelezték részvételi szándékukat, és jelentjük, mindannyian el is jöttek. A plebs a sátorban és az előtte kialakított teraszon sörözött, odabent viszont egymást váltották a piros karszalaggal egészen Gyurcsányék ajtajáig jutó pártközeliek.

Néha már úgy tűnt, mintha a Bank diszkó VIP páholya mellett álldogálnánk, hatalmas dekoltázsok, meredő mellbimbók, vidám tekintetek. Feltűntek a kamerák közelében azok a politikusok, akik nagyon profin tudnak mosolyogni: Szanyi Tibor egészen fiatal barátnőjével, valamint Draskovics Tibor és neje.

A leghátborzongatóbb jelenet az volt, amikor a lépcsőn egyszer csak megjelent az önfeledt Keller László, aki a lépcső aljában álldogáló újságírókhoz két kezét kitárva mondott néhány kedves szót. A volt üvegzsebállamtitkár ebben a pillantban egy Kusturica-film pálinkától megittasult örömapájára emlékeztetett.

Esküvői menet a tömegben

Mintha csak Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára esküvőjének lennénk tanúi, amikor a kormányfő és felesége este tíz előtt nem sokkal – egy mély lélegzetvétel után – lesiet a lépcsőn rá várakozó tömegbe.

(Órákkal Gyurcsányék feltűnése előtt úgy alakult, hogy két üveg édes Törley pezsgőt rendeltek a pártszékház második emeletére, de mint később többször is tapasztalhattuk, ez csak a Népszavának szánt mese volt a győzelmüket szerényen ünneplő szocialista Kovács Lászlókról, mert amúgy, akárhány politikussal interjúztunk, tömény szeszszag terjengett a levegőben.)

Gyurcsány az SZDSZ-hez ment bulizni

Kint óriási kavarodás támad, amikor a kormányfői kíséret átvág a tömegen, az óriási tumultusban a színpad felé nyomakodó Kapolyi Lászlóval, Molnár Gyula polgármesterrel és Terry Blackkel is összeakadunk. Reméljük, felértek az emelvényre. Csizmár Gábor munkaügyi miniszter nem kapálózott annyira, szerényen a kivetítőről figyelte főnökét.

Az emelvényen Dobrev Klára mellett Hiller István felesége is helyet kap, Gyurcsány pedig nagy figyelmet szentel a trikolornak, mintegy kilopva a nemzeti érzelmeket a Fidesz lefittyedt vitorlájából. Lendvai Ildikónak ma vicsorítós napja van. Szekeres Imre folyamatosan vigyorog.

Az MSZP-vezérkar Gyurcsány beszéde és a himnusz meghallgatása után ügyes csellel megkerüli tömeget, és eltűnik. Bár sokan szeretnének, már senkit sem engednek be, sőt megvárják, hogy lassan elfogyjanak az emberek. Gyurcsány Ferenc sem itt bulizik tovább, felkerekedik, és elindul a Deák térre, ahol kirúgják a csűr oldalát.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft