Valér
-1 °C
0 °C

Milliárdos állami segítség Orbán kedvenc lapjainak

2002.05.29. 08:01
A Magyar Nemzet, a Szabad Föld és a Sportfogadás a végső címzettje annak az összesen 1,53 milliárd forintnak, amelyről a két választási forduló között írt alá szerződést az állami tulajdonú Szerencsejáték Rt.
Másfél milliárd forintnyi hirdetési felület vásárlásáról döntött a Szerencsejáték Rt. (SZRT) a két választási forduló között - derült ki a a Népszabadság birtokába került dokumentumokból. A szerződések szerint a Magyar Hirdető Rt.-től 731 millió 147 ezer forint plusz áfa értékben kell közterületi hirdetést bérelni.

A szerződés háttere
A 2002. április 18-án aláírt iratok visszamenőleg az április 1-je és 2002. december 31-e közti időszakra vonatkoznak. Ezekben a Szerencsejáték Rt. megbízza a Fortuna Reklámügynökséget, hogy vásároljon hirdetési felületeket. A Fortuna ezt a feladatot egy keretszerződés értelmében a Hungexpo Reklám Marketingkommunikációs Rt.-re bízza. Az utóbbi cégben 45 százalékos tulajdonos a Fortuna Kft., 45 százalék a Hungexpóé, és tíz százalékkal részesedik a cégben a Magyar Fejlesztési Bank. Egyes hírek szerint a társaság csaknem tízmilliárd forintos forgalomra számíthat az idén. Nemcsak a Szerencsejáték Rt., hanem a Magyar Posta, a Hungexpo és az MFB reklám- és propagandatevékenységére is megbízást kapott, méghozzá - állítólag - ötéves kizárólagos szerződéssel.

Forrás: Népszabadság

Fizetett cikkek a Magyar Nemzetben, a Szabad Földben és a Sportfogadásban

A Magyar Nemzetben újságírói műfajban megírt hirdetések, pr-cikkek, direkt hirdetések és mellékletek megjelentetése fejében 420 millió forint plusz áfát fizetnek ki.

Hasonló pr-cikkek és hirdetések fejében a Szabad Föld 82 millió 80 ezer forint plusz áfát kap. A Sportfogadás című napilapban megjelenő Szerencsejáték Rt. játékainak népszerűsítését is megrendelték 297 millió forint plusz áfa értékben.

A szerződésekben említett mindhárom újságot - Magyar Nemzet, Szabad Föld és Sportfogadás - a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. adja ki. A cég a Mahir Lapkiadó Kft.-ből alakult 2000-ben. A Magyar Nemzet példányszámát jelentősen felsrófolta az, hogy a több mint négy évtizedig a Szerencsejáték Rt. önálló lapjaként megjelenő, nyereséges Sportfogadást az érdeklődök mintegy két éve már csak a Magyar Nemzettel együtt vehetik meg és fizethetik elő. A Sportfogadás kiadói jogát tíz évre szerezte meg a Szerencsejáték Rt.-től a cég, a tulajdoni jogokról azonban az SZRT nem mondott le.A Szerencsejáték Rt. az előző ciklusban a Magyar Nemzet egyik legnagyobb hirdetője volt.

Nemcsak az előfizetők pénzéből élnek

A Magyar Nemzet következő időszakban játszott szerepét jelzi előre Orbán Viktor vasárnapi felhívása: "a nemzeti nyilvánosság megteremtése érdekében" feladatnak tekinti előfizetni a Magyar Nemzet című napilapra, a Demokrata és a Heti válasz című hetilapokra, és ennek a célnak minél több embert kell megnyerni.

Gyanítható, hogy a médiumoknak szánt összegek egy része már el is jutott a címzettekhez. A Fortuna Kft.-vel kötött megállapodásban ugyanis az SZRT kiköti, hogy előlegként a Magyar Hirdető Rt. esetében 15 napon belül 40 millió forint plusz áfát, a Szabad Földnél tíz napon belül 41 millió 40 ezer forint plusz áfát, a Magyar Nemzetnél öt napon belül 119 millió hétszázezer forint plusz áfát, a Sportfogadásnál pedig négy napon belül 99 millió forint plusz áfát át kell utalni.

Az ügylet részleteiről az érintett cégek nem nyilatkoztak a Népszabadságnak. Így nem tudni, hogy a Szerencsejáték Rt. miért a választások két fordulója között döntött négy-ötmilliárd forintos éves hirdetési kerete durván harmadának elköltéséről, és miért a szóban forgó médiumokat választotta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!