Jusztina
10 °C
27 °C

Texasban érte a szomorú hír a zuglói szocielnököt

2007.10.14. 19:48
Nem húzhatja tovább politikai riválisainak tagfelvételét az MSZP XIV. kerületi elnöke. A párt országos etikai bizottsága szerint is alapszabály-ellenes, hogy Szücs István azért fekteti már másfél éve mintegy negyven ember jelentkezőlapját, mert az új tagok felborítanák az eddigi erőviszonyokat, és az valószínűleg az ő alpolgármesteri állásába kerülhet.

Az Index információi szerint az MSZP országos etikai bizottsága szombaton alapszabály-ellenesnek minősítette a párt zuglói szervezetének tagfelvételi gyakorlatát.

A XIV. kerületi szocialista elnök, Szücs István és pártbeli szövetségeseinek bukását okozhatja, hogy hamarosan új tagokat kell felvenni az MSZP kerületi szervezetébe. Szücs István vezényletével még 2006 márciusában rendeltek el a létszámstopot, mert az egykori Vas megyei pártelnök, Tóth Csaba egyszercsak harmincöt új embert hozott be az évek óta alig száz aktív taggal stagnáló szervezetbe. Erre válaszul Szücs csapata hozott néhány embert, hogy megmaradjon az egyensúly, de Tóth lendületbe jött, és még további jelentkezőket hozott volna. A régi vezetés ezt azonban már megakadályozta: az önkormányzati választásokra való tekintettel hirtelen felfüggesztette a tagregisztrációkat. Időközben a saját emberei által támogatott Szücs elnyerte a kerületi alpolgármesteri címet az SZDSZ-es Weinek Leonárd vezette kerületben, emberei pedig a helyi frakció és az önkormányzat kulcspozícióiba kerültek.

A rendőrség is nyomoz Zuglóban

A rendőrök Szücsék ellensúlyként felvett 34 fős új pártgárdája miatt kezdtek nyomozni, mert a feljelentők szerint a moratórium elrendelése előtt MSZP-tagnak nyilvánított társaság jelentkezési lapjainak nagy része hamis. A gyanú szerint Szűcsék többségében hamisított aláírásokkal ellátott belépési nyilatkozatokkal próbálták fenntartani a szavazattöbbséget a tavalyi választások idején kezdődött pozícióharcban. Az Index információi szerint a rendőrök már 40-50 zuglói szocialistát kihallgattak az ügyben.

Az etikai bizottság most elrendelte a zuglói párttagság felülvizsgálatát, és – hasonlóan a budapesti testület júniusban hozott elsőfokú döntéséhez – azt javasolja, hogy a XIV. kerületi elnökség, miután döntött a tagfelvételi moratórium idején fektetett felvételi kérelmekről, kérjen bizalmi szavazást maga ellen. Ha a jelenlegi elnökség továbbra is ellenáll, a kerületi szervezet a kiskunhalasi MSZP sorsára juthat. Az OEB éppen a zuglói üggyel párhuzamosan döntött az előzetesben ülő Zuschlag János hátországának számító szervezet feloszlatásáról.

A két történetet azonban nem csak az OEB döntés kapcsolja össze. A kerületi önkormányzat szocialista csapatához tartozott Zuschlag János személyi titkára, a hónapokon át bujkáló, majd magát nemrég feladó Lados István, akit Szücs közeli munkatársai is segítettek. Csiha Judit, a kerület MSZP-s képviselője. akit az ügyészség tanúként hallgat meg az állami támogatásokkal machináló egyesületek ügyében, a hvg.hu-nak azt mondta, azért adott ajánlást Ladosék egyik lebukott egyesületének a pályázatokhoz, mert Komlódi Gábor és Kemecsei Árpád kérte tőle, hogy egy levéllel segítsen. Komlódi a múlt hónapban történt lemondásáig a kerületi frakció vezetője volt, Kemecsei pedig a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. elnöke lett. Kemecsei korábban Arató Gergely oktatási minisztériumi államtitkár közeli munkatársa, titkára is volt. A zuglói MSZP-elnökkel jó kapcsolatot ápoló Arató felesége, Kinish Andrea is bekerült a zuglói pártvezetésbe. A Zuschlag-ügyet vizsgáló ügyészek őt már meg is hallgatták, miután a neve felbukkant több vizsgált egyesület vezetői között.

A moratóriumról beszámoló Indexet korábban többször perrel fenyegető Szücs Istvánt most nem sikerült elérnünk. Az alpolgármester Kemecsei Árpád társaságában Los Angeles, San Francisco és Texas érintésével észak-amerikai tanulmánykörúton tartózkodik.