Huba
19 °C
33 °C

Kipiszkálná Tabajdi az oligarchákat az MSZP-ből

2004.07.23. 11:38
Ébresztőt fúj Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő, az MSZP volt elnökségi tagja pártjának. Pénteken a Népszabadságban közzétett téziseiben igazi baloldali és megtiszult erkölcsű pártot akar, a "meggazdagodott oligarchiákat" pedig arra figyelmezteti, hogy tartsák magukat távol az MSZP-től és a politikától.
Az MSZP történetének legmélyebb válságát éli, hangsúlyozza Tabajdi Csaba, európai parlamenti képviselő, az MSZP elnökségének volt tagja, aki a szocialisták őszre előrehozott rendkívüli tisztújító és teljes reformot ígérő kongresszusára készülve a Népszabadságban, Ébresztő címmel írott egész oldalas cikkben fogalmazta meg téziseit. Az írás a pártot óvó, féltő viszont a kormányt, és elsősorban a kormányfőt élesen kritizáló hangnemben íródott.

Szétmállott Kovács alatt a pártvezetés

Tabajdi megítélése szerint az MSZP-nek gyökeres megújulásra van szüksége, hiszen ahogyan a 7. tézisében megfogalmazza, "nincs az MSZP-nek, a kormánynak a szó igazi értelmében vett politikája". A szocialista politikus szerint Kovács László felelőssége a június 13-i EP-választási kudarcban nyilvánvaló: pártelnökként szétmállott alatta a párt vezetése, viszont a másik fő felelős, Medgyessy Péter.

A bevállalós szocialista képviselő
A kisebbségi ügyekkel foglalkozó Tabajdi Csaba 1990-ben lépett be a Magyar Szocialista Pártba, derül ki a párt honlapjának portrétárából. Az 52 éves politikus 1992 és 1994 között a párt elnökségének tagja volt. 1991 óta az MSZP Közép- és Kelet-Európa tagozatának elnöke, a Magyar Szocialista Párt emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi szóvivője. Az 1994. évi országgyűlési választáson Bács-Kiskun megye 10., Bácsalmás központú választókerületében szerzett egyéni országgyűlési képviselői mandátumot. A szocialista-szabaddemokrata kormányban a Miniszterelnöki Hivatal kisebbségi ügyekkel foglalkozó politikai államtitkára volt. Tabajdi Csaba az idén egyedüli politikusként részt vett a Meleg- és Leszbikus Fesztivál megnyitóján.
Az MSZP csapdahelyzetének, amely a párt elnökségi tagjainak "rendkívüli gyengeségéből" következik a kormányon belül, úgy kell véget vetni Tabajdi szerint, hogy a pártnak kell a koncepcióformálás középpontjává válnia, és ellenőrzése alá kell vonnia a kormányt. A párt "lízingbe adta a kormányfői posztot, és ezért most óriási árat fizet", a választási kudarc miatti számonkérés "elmaradni látszik", ezért a legminimálisabbra kell csökkenteni a párt elnökségében a kormánytagok számát, vélekedik Tabajdi. Szerinte nem szabad megengedni, hogy a kormányfő egyedül döntsön a kormányátalakításokról.

Nem elég csak kimondani dolgokat

Hiller István programanyagára is kitér a képviselő, aki szerint azt nem elég kimondani, hogy "Magyarország szabad, de igazságtalan", mivel a társadalom érdemi lépéseket vár el a kormányzó erőtől. Tabajdi szerint érdemi lépés a "jövedelemosztási egyenlőtlenségek korrekciója", amit egyrészt a "kellő időben meggazdagodók" vagyonának megadóztatásával lehetne elérni. "Ki kell jelentenünk (...), hogy véget ért az eredeti tőkefelhalmozás ellenőrzés nélküli szakasza, véget ért a neoliberális vadkapitalizmus" - írja Tabajdi, aki szerint el kell feledni a "jóléti redszerváltás" választási jelszavát is, amely eleve rossz és irreális volt. A politikus esélykiegyenlítő mechanizmusok beindítását, strukturális reformot, tehetségmentő mozgalmat javasol.

Különösen viharos kirohanást intéz Tabajdi a "segítő adórendszer nyomán éppen eléggé meggazdagodott" magyar oligarchiák ellen, akiket felszólít, tartsák magukat távol a politikától, különösen az MSZP-től. Mert a szocialista pártnak tisztáznia kell végre, írja, hogy baloldali néppárt, de nem a gazdagok pártja. Szili Katalin elnökhelyetteshez csatlakozva, Tabajdi megengedhetetlennek nevezi, "hogy a magyarországi nagytőke, a bankoligarcha irányítsa" a pártot.

Szerinte a globalizációs-amerikanizációs negatív tendenciák jogos kritikáját az MSZP átengedi a jobboldalnak. Meglepő bírálattal illeti az Egyesült Államok politikáját is. "Bush és Blair becsapja az iraki háborúban a világ és a magyar közvéleményt", jelenti ki a politikus. "Világos cezúrát kell húzni az Egyesült Államok, mint megkerülhetetlen stratégiai partner és a mindenkori amerikai kormányzat közé" - véli. Ugyanilyen óvatos politikát javasol az EU követelmények "neofita túlteljesítése" ellen is, amely a magyar kis- és középvállalkozókat sodorhatja a tönk szélére.

A jövő zálogai a fiatalok

Tabajdi szerint az MSZP jövőjének záloga, hogyan tudja megszólítani a fiatalokat, akiket szerinte egyrészt a párt globalizációhoz való viszonyának tisztázásával, másrészt az elavult nyelvhasználat mellőzésével, társadalmi programokkal és nemzeti tartással lehet megcélozni. Emellett komoly kritikát kap az MSZP azért is, hogy míg a jobboldal szellemi-intellektuáils építkezést folytat, addig a baloldal szellemi holdudvarára az MSZP nem tart igényt.

Hogy milyen pártelnököt képzel el Tabajdi? Aki nemcsak feddhetetlen erkölcsű, hanem tisztaságot áraszt, és aki tud a társadalom nyelvén beszélni, érzelmileg mozgósítani, és aki tömören, világosan, velősen, képszerűen is képes kifejezni mondandóját.

Uniós Bácsborsodot

A 8. tézisben Tabajdi kifejti, miféle társadalommegszólító programokra lenne szükség. Szerinte 2007-től egy második nemzeti fejlesztési tervet, a Szent István tervet kell össztársadalmi üggyé emelni. Ki kell találni az uniós Bácsborsodot, az uniós bácsalmási térséget, az uniós Bács-Kiskun megyét, az uniós Dél-alföldi Régiót, az uniós Magyarországot, jellemzi az aluról felfelé és felülről lefelé építkező nemzeti fejlesztést. "Találjuk ki a Bio-Magyarországot", írja. Hosszú részt szentel a vidék elmaradottságának. Szerinte metakommunikációjában a Medgyessy-kormány megmaradt fővárosinak, nagyvárosinak, jóllehet az MSZP-ben ki kellene már mondani, hogy "ma vidéki kisvárosban élni másodrangú, falun élni harmad-negyedrendű, tanyán élni pedig sokadrendű állampolgárság" (...) A paraszt a rendszerváltozás legnagyobb vesztese", olvasható a kiáltványban.

Az MSZP-nek magáévá kell tennie a vidék és nemzetpolitikát, sőt, szerinte tisztázniuk kell viszonyukat a XX. századhoz, és Trianonhoz, amelynek egy emlékparkot is építtetne. Emellé szükség van az ország és a nemzetkép tudatos formálására is, amelyet a kétharmados törvénnyel létrehozott Magyar Nemzetkép Alapítvány alakítana, írja téziseiben Tabajdi Csaba.