Erzsébet
1 °C
4 °C

Kipiszkálná Tabajdi az oligarchákat az MSZP-ből

2004.07.23. 11:38
Ébresztőt fúj Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő, az MSZP volt elnökségi tagja pártjának. Pénteken a Népszabadságban közzétett téziseiben igazi baloldali és megtiszult erkölcsű pártot akar, a "meggazdagodott oligarchiákat" pedig arra figyelmezteti, hogy tartsák magukat távol az MSZP-től és a politikától.
Az MSZP történetének legmélyebb válságát éli, hangsúlyozza Tabajdi Csaba, európai parlamenti képviselő, az MSZP elnökségének volt tagja, aki a szocialisták őszre előrehozott rendkívüli tisztújító és teljes reformot ígérő kongresszusára készülve a Népszabadságban, Ébresztő címmel írott egész oldalas cikkben fogalmazta meg téziseit. Az írás a pártot óvó, féltő viszont a kormányt, és elsősorban a kormányfőt élesen kritizáló hangnemben íródott.

Szétmállott Kovács alatt a pártvezetés

Tabajdi megítélése szerint az MSZP-nek gyökeres megújulásra van szüksége, hiszen ahogyan a 7. tézisében megfogalmazza, "nincs az MSZP-nek, a kormánynak a szó igazi értelmében vett politikája". A szocialista politikus szerint Kovács László felelőssége a június 13-i EP-választási kudarcban nyilvánvaló: pártelnökként szétmállott alatta a párt vezetése, viszont a másik fő felelős, Medgyessy Péter.

A bevállalós szocialista képviselő
A kisebbségi ügyekkel foglalkozó Tabajdi Csaba 1990-ben lépett be a Magyar Szocialista Pártba, derül ki a párt honlapjának portrétárából. Az 52 éves politikus 1992 és 1994 között a párt elnökségének tagja volt. 1991 óta az MSZP Közép- és Kelet-Európa tagozatának elnöke, a Magyar Szocialista Párt emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi szóvivője. Az 1994. évi országgyűlési választáson Bács-Kiskun megye 10., Bácsalmás központú választókerületében szerzett egyéni országgyűlési képviselői mandátumot. A szocialista-szabaddemokrata kormányban a Miniszterelnöki Hivatal kisebbségi ügyekkel foglalkozó politikai államtitkára volt. Tabajdi Csaba az idén egyedüli politikusként részt vett a Meleg- és Leszbikus Fesztivál megnyitóján.
Az MSZP csapdahelyzetének, amely a párt elnökségi tagjainak "rendkívüli gyengeségéből" következik a kormányon belül, úgy kell véget vetni Tabajdi szerint, hogy a pártnak kell a koncepcióformálás középpontjává válnia, és ellenőrzése alá kell vonnia a kormányt. A párt "lízingbe adta a kormányfői posztot, és ezért most óriási árat fizet", a választási kudarc miatti számonkérés "elmaradni látszik", ezért a legminimálisabbra kell csökkenteni a párt elnökségében a kormánytagok számát, vélekedik Tabajdi. Szerinte nem szabad megengedni, hogy a kormányfő egyedül döntsön a kormányátalakításokról.

Nem elég csak kimondani dolgokat

Hiller István programanyagára is kitér a képviselő, aki szerint azt nem elég kimondani, hogy "Magyarország szabad, de igazságtalan", mivel a társadalom érdemi lépéseket vár el a kormányzó erőtől. Tabajdi szerint érdemi lépés a "jövedelemosztási egyenlőtlenségek korrekciója", amit egyrészt a "kellő időben meggazdagodók" vagyonának megadóztatásával lehetne elérni. "Ki kell jelentenünk (...), hogy véget ért az eredeti tőkefelhalmozás ellenőrzés nélküli szakasza, véget ért a neoliberális vadkapitalizmus" - írja Tabajdi, aki szerint el kell feledni a "jóléti redszerváltás" választási jelszavát is, amely eleve rossz és irreális volt. A politikus esélykiegyenlítő mechanizmusok beindítását, strukturális reformot, tehetségmentő mozgalmat javasol.

Különösen viharos kirohanást intéz Tabajdi a "segítő adórendszer nyomán éppen eléggé meggazdagodott" magyar oligarchiák ellen, akiket felszólít, tartsák magukat távol a politikától, különösen az MSZP-től. Mert a szocialista pártnak tisztáznia kell végre, írja, hogy baloldali néppárt, de nem a gazdagok pártja. Szili Katalin elnökhelyetteshez csatlakozva, Tabajdi megengedhetetlennek nevezi, "hogy a magyarországi nagytőke, a bankoligarcha irányítsa" a pártot.

Szerinte a globalizációs-amerikanizációs negatív tendenciák jogos kritikáját az MSZP átengedi a jobboldalnak. Meglepő bírálattal illeti az Egyesült Államok politikáját is. "Bush és Blair becsapja az iraki háborúban a világ és a magyar közvéleményt", jelenti ki a politikus. "Világos cezúrát kell húzni az Egyesült Államok, mint megkerülhetetlen stratégiai partner és a mindenkori amerikai kormányzat közé" - véli. Ugyanilyen óvatos politikát javasol az EU követelmények "neofita túlteljesítése" ellen is, amely a magyar kis- és középvállalkozókat sodorhatja a tönk szélére.

A jövő zálogai a fiatalok

Tabajdi szerint az MSZP jövőjének záloga, hogyan tudja megszólítani a fiatalokat, akiket szerinte egyrészt a párt globalizációhoz való viszonyának tisztázásával, másrészt az elavult nyelvhasználat mellőzésével, társadalmi programokkal és nemzeti tartással lehet megcélozni. Emellett komoly kritikát kap az MSZP azért is, hogy míg a jobboldal szellemi-intellektuáils építkezést folytat, addig a baloldal szellemi holdudvarára az MSZP nem tart igényt.

Hogy milyen pártelnököt képzel el Tabajdi? Aki nemcsak feddhetetlen erkölcsű, hanem tisztaságot áraszt, és aki tud a társadalom nyelvén beszélni, érzelmileg mozgósítani, és aki tömören, világosan, velősen, képszerűen is képes kifejezni mondandóját.

Uniós Bácsborsodot

A 8. tézisben Tabajdi kifejti, miféle társadalommegszólító programokra lenne szükség. Szerinte 2007-től egy második nemzeti fejlesztési tervet, a Szent István tervet kell össztársadalmi üggyé emelni. Ki kell találni az uniós Bácsborsodot, az uniós bácsalmási térséget, az uniós Bács-Kiskun megyét, az uniós Dél-alföldi Régiót, az uniós Magyarországot, jellemzi az aluról felfelé és felülről lefelé építkező nemzeti fejlesztést. "Találjuk ki a Bio-Magyarországot", írja. Hosszú részt szentel a vidék elmaradottságának. Szerinte metakommunikációjában a Medgyessy-kormány megmaradt fővárosinak, nagyvárosinak, jóllehet az MSZP-ben ki kellene már mondani, hogy "ma vidéki kisvárosban élni másodrangú, falun élni harmad-negyedrendű, tanyán élni pedig sokadrendű állampolgárság" (...) A paraszt a rendszerváltozás legnagyobb vesztese", olvasható a kiáltványban.

Az MSZP-nek magáévá kell tennie a vidék és nemzetpolitikát, sőt, szerinte tisztázniuk kell viszonyukat a XX. századhoz, és Trianonhoz, amelynek egy emlékparkot is építtetne. Emellé szükség van az ország és a nemzetkép tudatos formálására is, amelyet a kétharmados törvénnyel létrehozott Magyar Nemzetkép Alapítvány alakítana, írja téziseiben Tabajdi Csaba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?