Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Szeszre vágyik az utolsó magyar hadifogoly

2000.09.15. 15:21
Két hét múlva hozzák nyilvánosságra Tamás András teljes oroszországi múltját. Az utolsó magyar hadifogolyként számon tartott idős férfi egészségi állapota jó, egyre kedélyesebb, sokat beszél és gyakran emlegeti a ,,jó magyar szeszt". Rég áhított műlábát a jövő héten kaphatja meg.
Tamás András teljes oroszországi múltját ismerjük, ám csak két hét múlva tárjuk fel a nyilvánosság előtt. Annyit már most elmondhatok, hogy egy Leningrád környéki német és magyar hadifoglyokat őrző táborból került kórházba, majd onnan nyugtalan viselkedése miatt szállították át 1947 januárjában az elmegyógyintézetbe - közölte pénteken Veér András, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet vezetője. A főorvos egyben hiteltelennek minősítette az RTL Klub csütörtöki Fókusz című műsorának, az idős ember esetleges bodrogkisfaludi származására vonatkozó információit is, amelyekre egyébként a beteg reakciója is teljesen elutasító volt.

Tamás András
Közlegényként esett hadifogságba Oroszországban
Magyar szeszt szeretne

A napról napra jobb közérzetű Tamás András most már majdnem bizonyos, hogy a Nyíregyháza környéki bokortanya-világból származik, és közlegényként esett hadifogságba Oroszországban -számolt be az idős emberrel napi kapcsolatban álló Erdős László alezredes, aki ahogy elmondta ,,lassan bentlakónak érzi magát" a pszichiátrián.

Az alezredes elmesélte még, hogy Tamás Andrástól többször is hallotta a következőket: ,,három tank húzta a Napot", amelyből arra következtettek, hogy a hadifoglyokat éjszakánként is dolgoztatták, és a munkaterületet, ahol kettesével pakolták csillékre a téglát, a tankokra felszerelt fényszórókkal világították meg.

Erdős alezredes ezen kívül megemlítette, hogy Tamás András rengeteget beszél a szeszről és a szeszfőzdékről, amikor azonban vodkával majd whiskyvel kínálták, elutasította, és igazi magyar szeszt követelt.

Egy hét múlva elkészül a másfél kilós műláb

Hardi Lilla kezelőorvos elmondta, hogy Tamás András elmebetegsége gyógyszerekkel kezelhető, fogpótlásait három héten belül, hallókészülékét pedig a jövő héten kapja majd meg. Veér András, elmondta még, hogy a jövő héten elkészül Tamás András új, a mostaninál mintegy másfél kilóval könnyebb műlába is. Addig a rehabilitációs szakorvosok utasításai alapján a három kilós, úgynevezett ,,kalózlábbal" gyakorolja a járást a rehabilitációs intézet tanpályáján.

Veér András:
"Teljes oroszországi múltját ismerjük"
Péntek délelőtt a sajtó képviselői személyesen is találkozhattak az utolsó magyar hadifogolyként emlegetett férfival az OPNI VII. pszichiátriájának egyik orvosi szobájában. Tamás András műlába nélkül, hétköznapi öltözetben - kockás ingben és fekete nadrágban - egy fotelben ülve várta az újságírókat, és láthatólag nem jött zavarba a sok látogatótól. Kedélyesen elbeszélgetett Erdős alezredessel, ám folyamatos beszéde hiányzó fogai miatt nehezen érthető.

A beszélgetés során többször említette a fogászaton szerzett élményeit, illetve az oroszországi munkát. Tamás András többször is elmondta, hogy három éve levágták a lábát, és nagyon szeretne újat illetve magyar szeszt akart inni, ám a szatmári szilvapálinkát ,,ez nem magyar" kijelentéssel elutasította. Arra az újságírói kérdésre, hogy tudja-e, hol van, nem adott választ.