Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Szeszre vágyik az utolsó magyar hadifogoly

2000.09.15. 15:21
Két hét múlva hozzák nyilvánosságra Tamás András teljes oroszországi múltját. Az utolsó magyar hadifogolyként számon tartott idős férfi egészségi állapota jó, egyre kedélyesebb, sokat beszél és gyakran emlegeti a ,,jó magyar szeszt". Rég áhított műlábát a jövő héten kaphatja meg.
Tamás András teljes oroszországi múltját ismerjük, ám csak két hét múlva tárjuk fel a nyilvánosság előtt. Annyit már most elmondhatok, hogy egy Leningrád környéki német és magyar hadifoglyokat őrző táborból került kórházba, majd onnan nyugtalan viselkedése miatt szállították át 1947 januárjában az elmegyógyintézetbe - közölte pénteken Veér András, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet vezetője. A főorvos egyben hiteltelennek minősítette az RTL Klub csütörtöki Fókusz című műsorának, az idős ember esetleges bodrogkisfaludi származására vonatkozó információit is, amelyekre egyébként a beteg reakciója is teljesen elutasító volt.

Tamás András
Közlegényként esett hadifogságba Oroszországban
Magyar szeszt szeretne

A napról napra jobb közérzetű Tamás András most már majdnem bizonyos, hogy a Nyíregyháza környéki bokortanya-világból származik, és közlegényként esett hadifogságba Oroszországban -számolt be az idős emberrel napi kapcsolatban álló Erdős László alezredes, aki ahogy elmondta ,,lassan bentlakónak érzi magát" a pszichiátrián.

Az alezredes elmesélte még, hogy Tamás Andrástól többször is hallotta a következőket: ,,három tank húzta a Napot", amelyből arra következtettek, hogy a hadifoglyokat éjszakánként is dolgoztatták, és a munkaterületet, ahol kettesével pakolták csillékre a téglát, a tankokra felszerelt fényszórókkal világították meg.

Erdős alezredes ezen kívül megemlítette, hogy Tamás András rengeteget beszél a szeszről és a szeszfőzdékről, amikor azonban vodkával majd whiskyvel kínálták, elutasította, és igazi magyar szeszt követelt.

Egy hét múlva elkészül a másfél kilós műláb

Hardi Lilla kezelőorvos elmondta, hogy Tamás András elmebetegsége gyógyszerekkel kezelhető, fogpótlásait három héten belül, hallókészülékét pedig a jövő héten kapja majd meg. Veér András, elmondta még, hogy a jövő héten elkészül Tamás András új, a mostaninál mintegy másfél kilóval könnyebb műlába is. Addig a rehabilitációs szakorvosok utasításai alapján a három kilós, úgynevezett ,,kalózlábbal" gyakorolja a járást a rehabilitációs intézet tanpályáján.

Veér András:
"Teljes oroszországi múltját ismerjük"
Péntek délelőtt a sajtó képviselői személyesen is találkozhattak az utolsó magyar hadifogolyként emlegetett férfival az OPNI VII. pszichiátriájának egyik orvosi szobájában. Tamás András műlába nélkül, hétköznapi öltözetben - kockás ingben és fekete nadrágban - egy fotelben ülve várta az újságírókat, és láthatólag nem jött zavarba a sok látogatótól. Kedélyesen elbeszélgetett Erdős alezredessel, ám folyamatos beszéde hiányzó fogai miatt nehezen érthető.

A beszélgetés során többször említette a fogászaton szerzett élményeit, illetve az oroszországi munkát. Tamás András többször is elmondta, hogy három éve levágták a lábát, és nagyon szeretne újat illetve magyar szeszt akart inni, ám a szatmári szilvapálinkát ,,ez nem magyar" kijelentéssel elutasította. Arra az újságírói kérdésre, hogy tudja-e, hol van, nem adott választ.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?