Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Késnek a megemelt pedagógusbérek

2001.01.11. 21:21
Az önkormányzatok mintegy nyolcvan százaléka csupán áprilisban vagy májusban, a helyi költségvetés elfogadását követően akarja kifizetni a közoktatási dolgozóknak a januártól járó megemelt bért. Az érdekképviselet tiltakozására ma az oktatási tárca is felszólította az önkormányzatokat a bérek kifizetésére, és a szakszervezet segítségét kérte, ahhoz, hogy feltérképezze, melyek a ,,takarékoskodó" testületek Az évről-évre visszatérő probléma hátterében két egymásnak ellentmondó jogszabály áll.
Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) munkaügyi ellenőrzéseket kezdeményez azoknál az önkormányzatoknál, ahol a januári béreket nem az új költségvetési törvény szerint fizetik ki - jelentette be Borbáth Gábor, az érdekképviselet főtitkára csütörtökön. Az ügy előzménye, hogy az önkormányzatok zöme a hozzá tartozó iskolákban, óvodákban, bölcsődékben csupán tavasszal, a költségvetésük elfogadását követően akarja visszamenőleg kifizetni a januártól járó béremelést. Indoklásuk szerint az államháztartási törvény úgy rendelkezik, amíg nem fogadják el az új költségvetésüket, csak előző évi pénzügyi kereteik között működhetnek, ezek viszont a központi emelést még nem tartalmazzák. A PSZ szerint ez az eljárás törvénysértő, hiszen a Munka Törvénykönyve szerint a bért a tárgyhót követő hónap tizedik napjáig ki kell fizetni.

Az oktatási tárca is sürgeti a magasabb bér kifizetését

A PSZ tiltakozására csütörtök délután az oktatási tárca közleményt adott ki, amelyben felszólítja az önkormányzatokat a megemelt bérek kifizetésére. Ezen kívül a szakszervezetek segítségét kérik abban, hogy feltérképezhessék, mely testületek azok, amelyek csak tavasszal akarják visszamenőleg kifizetni a béremeléseket.

Ellentmondásos jogszabályok

A gond az, hogy ellentmondásosak a jogszabályok, hiszen az önkormányzatok az államháztartási törvény rendelkezésére hivatkoznak, míg a pedagógusok a Munka Törvénykönyvére -tájékoztatta az Indexet Árok Antal, a PSZ titkára. Az idei késedelmes béremelés egyébként nem az első alkalom, az önkormányzatok ugyanis már évek óta csak hónapokkal később fizetik ki az emeléseket. A PSZ tavaly már megkereste a belügyminisztériumot, hogy oldják fel az ellentmondást, ám a tárcától csak azt az, Árok megfogalmazása szerint cinikus választ kapták: , hogy a problémára az lenne a megoldás, hogy a közoktatási dolgozóknak, csak a helyi költségvetések elfogadását követően járna magasabb fizetés.

Spórolnak a megemelt minimálbéren

Az érdekképviseleti vezető arról is beszélt, hogy az önkormányzatok más módon is gátolhatják a költségvetés pozitív elemeinek érvényesülését. A PSZ értesülései szerint ugyanis több önkormányzatnál januártól a technikai állományt választás elé állították: vagy elbocsátanak közülük valakit, vagy csökkentik a munkaidejüket, ám így a januártól járó, negyvenezer forintos minimálbér kifizetésére sem jogosultak.

Sikeres volt a figyelmeztető csengetés

A december 18-i iskolai figyelmeztető csengetést, a PSZ sikeres akciónak tekintette, hiszen a kormány már másnap döntött a szükséges bérkorrekcióról. Ennek ellenére A 2000. év a pedagógusok számára mindenképpen reálkereset-veszteséggel zárult, hiszen a korrekció csak 2001-ben várható.