Eszter, Eliza
15 °C
28 °C

Kopint-Tárki: van pénz a vizitdíjpótlásra

2008.03.14. 16:32
A Kopint–Tárki konjunktúrakutató intézet szerint van fedezet a kieső vizitdíj és kórházi napidíj pótlására, 2008-ban ugyanis a tb-alapok bevétele várhatóan 200 milliárd forinttal több lesz a tervezettnél.

A tb-alapok 2008-ra tervezett bevételei alacsanyabbak lettek, mint a 2007. évi tényadat. „A bevételek tehát várhatóan legalább 200 milliárd forinttal magasabbak lesznek a tervezettnél. (…)Amennyiben a népszavazás – amelynek eredménye jelentésünk írásakor még nem ismert – az egészségügyi hozzájárulások (vizitdíj, kórházi napidíj) eltörléséről döntene, ennek fedezete a tervezettnél nagyobb bevételek következtében a tb-alapokból megteremthető lenne” – olvasható a Kopint-Tárki 2008 elejére vonatkozó konjunktúrajelentésében.

A jelentés megoldást jelenthet arra a konfliktusra, amely a népszavazás után bontakozott ki. A kormány ugyanis bejelentette, hogy áprilistól eltörli a díjakat, az így kieső pénzt azonban a költségvetésnek nincs módjában kompenzálni, nincs ugyanis olyan terület, ahonnan el lehetne venni ezt a pénzt. A kormány kinyilvánította azt is, hogy ha találnak is többletet, azt az adócsökkentés fedezetére kívánják fordítani.

Ha nem pótolják ezeket a tételeket, az a háziorvosoknál havi 100-200 ezer forintos kiesést jelenthet, és a kórházaknak is le kellene mondaniuk a havi néhány millió forintos kórházi napidíjbevételből.

Azóta lázas ötletelés folyik, honnan lehetne előteremteni ezt a pénzt. A Fidesz javaslata az volt, hogy a hátralévő kilenc hónap kompenzációjához szükséges 15,8 milliárdot a Miniszterelnöki Hivatal igazgatási kiadásaiból, köztük a protokoll-keretből faragják le. Az ellenzéki párt szerint a 2009-es évre a Szerencsejáték Zrt.-hez befolyó játékadó címén befizetett 41 milliárd forintjából pótolják a kieső vizitdíjat, kórházi napidíjat és a tandíjat.

Utóbbiról a pénzügyminiszter azt mondta: a játékadóból befolyó pénzt is a családi pótlék, a szociális segélyek, a jóléti kiadások finanszírozására fordítják, így azt nem lehet elvenni.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter keddre egyeztetésre hívta az egészségügyi szakma képviselőit. A résztvevőktől, különösen a Fidesz népszavazási kezdeményezését támogató Magyar Orvosi Kamarától azt várják, hogy konkrétan nevezzék meg a vizitdíjpótlás forrását a társadalombiztosítás költségvetésében.