Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Tárki: a Fidesz biztosan vezet az MSZP-vel szemben

2007.05.24. 12:52
A Fidesz 12 százalékponttal vezet a nagyobbik kormánypárttal szemben az összes választó, és 17 százalékponttal a biztos szavazó pártválasztók között - olvasható a Tárki közvélemény-kutató cég legfrissebb, májusi felmérésében. Márciushoz képest az MSZP és a Fidesz támogatottsága nem változott.

A Fidesz továbbra is megőrizte nagyobb támogatottságát az MSZP-vel szemben, derül ki a Tárki legfrissebb közvélemény-kutatásából. A februári 20 százalékhoz és a márciusi 19 százalékhoz képest az MSZP-re májusban az összes választó 19 százaléka szavazna, míg a Fideszre ebben a hónapban 31 százalékuk voksolna. Az ellenzéki párta februárban az összes választó 26, márciusban 30 százaléka szavazott volna.

Módszer
A Tárki választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végezte, 1.000 fő megkérdezésén alapuló, a lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatását. Az adatfelvétel 2007. május 7. és 14. között zajlott.

A biztos szavazó pártválasztók csoportján belül a Fidesz támogatottsága a márciusi 52 százalék után májusban 51 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 34 százalék. A nagyobbik kormánypárt támogatottsága ezen a csoporton belül februárban 37, márciusban 34 százalék volt.

A kisebb pártok támogatottságában nem történt lényegi változás a márciusban mért adatokhoz képest. Az MDF támogatottsága a pártválasztók körében 8 százalék, a biztos szavazó pártválasztók esetében pedig 7 százalék. Az SZDSZ támogatottsága az elmúlt hónapok eredményeihez hasonlóan, továbbra is alacsony mind a teljes lakosság, mind a biztos szavazók körében, 3-3 százalék.

A lakosság választásokon való részvételi hajlandósága az elmúlt három hónapban nem változott: egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 54 százaléka venne részt biztosan a felmérés szerint.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet május 18-án közzétett felmérése szerint a Fideszt támogatók aránya a teljes népességben 41-ről 37 százalékra csökkent, miközben az MSZP támogatottsága nem változott. Bár a Fidesz tavaly nyár vége óta jókora előnnyel vezet az MSZP előtt, a támogatottságában jelentős hullámzások tapasztalhatók - írta a Medián.

A Századvég és a Forsense május elején végzett közvélemény kutatása szerint nem változott jelentősen a két nagy párt támogatottsága: az összes megkérdezett 27 százaléka szavazott volna a Fideszre, 21 százaléka az MSZP-re, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 51 százalék voksolna a legnagyobb ellenzéki pártra, 35 százalék a szocialistákra.

A Szonda Ipsos közvélemény-kutató cég a hónap elején még "hatalmas" Fidesz-előnyt mutatott ki. Amint az a Népszabadság május 3-i számában megjelent: felmérésük szerint áprilisban megfogyatkozott az MSZP támogatóinak száma, a szocialistákat a teljes népesség 16, míg a Fideszt a választók 35 százaléka támogatja.


Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!