Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tárki: a Fidesz biztosan vezet az MSZP-vel szemben

2007.05.24. 12:52
A Fidesz 12 százalékponttal vezet a nagyobbik kormánypárttal szemben az összes választó, és 17 százalékponttal a biztos szavazó pártválasztók között - olvasható a Tárki közvélemény-kutató cég legfrissebb, májusi felmérésében. Márciushoz képest az MSZP és a Fidesz támogatottsága nem változott.

A Fidesz továbbra is megőrizte nagyobb támogatottságát az MSZP-vel szemben, derül ki a Tárki legfrissebb közvélemény-kutatásából. A februári 20 százalékhoz és a márciusi 19 százalékhoz képest az MSZP-re májusban az összes választó 19 százaléka szavazna, míg a Fideszre ebben a hónapban 31 százalékuk voksolna. Az ellenzéki párta februárban az összes választó 26, márciusban 30 százaléka szavazott volna.

Módszer
A Tárki választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végezte, 1.000 fő megkérdezésén alapuló, a lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatását. Az adatfelvétel 2007. május 7. és 14. között zajlott.

A biztos szavazó pártválasztók csoportján belül a Fidesz támogatottsága a márciusi 52 százalék után májusban 51 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 34 százalék. A nagyobbik kormánypárt támogatottsága ezen a csoporton belül februárban 37, márciusban 34 százalék volt.

A kisebb pártok támogatottságában nem történt lényegi változás a márciusban mért adatokhoz képest. Az MDF támogatottsága a pártválasztók körében 8 százalék, a biztos szavazó pártválasztók esetében pedig 7 százalék. Az SZDSZ támogatottsága az elmúlt hónapok eredményeihez hasonlóan, továbbra is alacsony mind a teljes lakosság, mind a biztos szavazók körében, 3-3 százalék.

A lakosság választásokon való részvételi hajlandósága az elmúlt három hónapban nem változott: egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 54 százaléka venne részt biztosan a felmérés szerint.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet május 18-án közzétett felmérése szerint a Fideszt támogatók aránya a teljes népességben 41-ről 37 százalékra csökkent, miközben az MSZP támogatottsága nem változott. Bár a Fidesz tavaly nyár vége óta jókora előnnyel vezet az MSZP előtt, a támogatottságában jelentős hullámzások tapasztalhatók - írta a Medián.

A Századvég és a Forsense május elején végzett közvélemény kutatása szerint nem változott jelentősen a két nagy párt támogatottsága: az összes megkérdezett 27 százaléka szavazott volna a Fideszre, 21 százaléka az MSZP-re, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 51 százalék voksolna a legnagyobb ellenzéki pártra, 35 százalék a szocialistákra.

A Szonda Ipsos közvélemény-kutató cég a hónap elején még "hatalmas" Fidesz-előnyt mutatott ki. Amint az a Népszabadság május 3-i számában megjelent: felmérésük szerint áprilisban megfogyatkozott az MSZP támogatóinak száma, a szocialistákat a teljes népesség 16, míg a Fideszt a választók 35 százaléka támogatja.