Valér
4 °C
8 °C

Csipetnyi MSZP-előny a Tárkinál

2005.12.15. 16:01
Lélektani előnyt szerzett decemberben az MSZP a Fidesszel szemben. A szocialisták és Gyurcsány is két százalékponttal riválisuk elé kerültek, bár ez statisztikailag még mindig döntetlen. A Tárki-Századvég kétpárti parlamentet jósol.

A teljes népesség körében már az MSZP a legnépszerűbb párt a Tárki-Századvég legfrissebb, decemberi közvélemény-kutatásából. Igaz, a szocialisták egyelőre csak a hibahatáron belüli javulást tudtak csak produkálni, így statisztikailag minden kategóriában döntetlenre áll a két nagy párt versenye.

A december első felében végzett kutatás szerint a teljes lakosság körében az MSZP 31 százalékon, a Fidesz 29 százalékon áll, a többi párt támogatottsága, így a 3 százalékos SZDSZ-é is a 3,2 százalékos hibahatáron belüli. A pártválasztók körében a szocialisták tartják két százalékpontos előnyüket, de a biztos szavazó pártválasztók között már nem csak statisztikai a döntetlen a két nagy párt között.

Ebben a csoportban a Fidesz és az MSZP támogatottsága egyaránt 44-44 százalék, az SZDSZ 4 százalékon, a Jobbik és a MIÉP választási koalíciója, a Harmadik Út 2 százalékon, az MDF 1 százalékon áll.

Bizonytalanok

A fokozódó kampány és a két nagy párt mozgósítása ellenére továbbra is magas, 32 százalék a bizonytalanok aránya. A bizonytalanok egy árnyalatnyival Orbán Viktort Gyurcsány Ferencnél alkalmasabbnak tartják kormányfőnek, bár realtív többségük - 34 százalékuk - egyik vezető politikust sem látná szívesen kormányon.

Az MSZP megítélésén a kormány valamellyest javuló megítélése is javíthatott. A szocialista szavazókat leszámítva a kormány megítélése ugyan minden választói csoportban a statisztkiai hibahatáron belül változott csak, de így a kormány így is -8 ponton áll a +/-100-as skálán, míg az ellenzék megítélése még ennél is rosszabb, -19 pont.

Gyurcsány is előzött

A politikusok népszerűségi listáját hagyományosan a mindenkori köztársasági elnök vagy Dávid Ibolya szokta vezetni, most sincs ez másként. A Tárki-Századvég felmérése szerint Sólyom László áll az élen 67 ponttal, második helyen Szili Katalin áll 59 ponttal, Dávid Ibolya ezúttal harmadik, 57 ponttal.

Gyurcsány a népszerűségi listán helyet cserélt Orbánnal és feljött a negyedik helyre, de megítélése éphogy csak pozitív, 52 ponton áll az 50 pontos Orbán előtt.

Statisztikailag kimutatható javulást csak Magyar Bálint ért el, az érettségi botrány, a Mucuska-gate és a felsőoktatási törvény alkotmánybírósági bukása ellenére is négy pontot tudott javítani - ezzel is csak a 13. helyen áll. A listát Kövér László, Thürmer Gyula és behozhatatlan hátránnyal Csurka István zárja.