Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

A Gallupnál megint a Fidesz vezet

2005.11.15. 12:43
Pártpreferenciát és a Gyurcsány féle választójogi, illetve az Orbán féle garanciatörvény fogadtatását mérte ebben a hónapban a Gallup. A Fidesz előnye 6 százalék a szocialistákkal szemben; a megkérdezettek fele tartaná problémásnak, ha csak kétpárti lenne a parlament.
Ismét növekedett a teljes népességen belül a Fidesz támogatóinak aránya és visszaállt a korábbi tartományba, áll a Gallup legrissebb felmérésében. Az MSZP támogatóinak teljes népességen belüli aránya megegyezik az októberben mért 25 százalékos értékkel.

Ezúttal (az előző havi 27 százalékhoz képest) az összes megkérdezett 31 százaléka választotta volna egy most vasárnapi választáson a Fideszt, ami egy százalékkal magasabb mint a szeptemberi érték, és három százalékkal alacsonyabb a kiugró augusztusi eredménynél.

Az SZDSZ-t a teljes népességen belül 3, az összes többi pártot kevesebb mint 2 százalék választaná egy most vasárnapi választáson.

A megkérdezettek 19 százaléka nem tudja még, hogy kire szavazna, vagy nem akarja megmondani, míg 15 százalék úgy válaszolt, hogy nem menne el szavazni.

A Gyurcsány-javaslat fogadtatása

A Gallup azt is megvizsgálta, hogyan fogadták az emberek Gyurcsány Ferenc választójogi javaslatát. A megkérdezettek fele tartaná problémásnak, ha csak kétpárti lenne a parlament, 41 százalék szerint ezzel nem lenne semmi probléma 9 százalék pedig nem tudott a kérdésre válaszolni.

Az MSZP szavazóinak 49, a Fidesz szavazóinak a 41 százaléka tartja úgy, hogy a kétpárti parlament problémás lenne. Az SZDSZ szimpatizánsainak 74 százaléka míg az MDF szimpatizánsainak csak az 50 százaléka vélekedett így, igaz ez utóbbiaknak további 18 százaléka nem mondott véleményt ebben a kérdésben.

Az Orbán-javaslatok fogadtatása

A Gallup telefonos felmérésében Orbán Viktor garanciatörvényes javaslatáról is megkérdezték a választókat. A megkérdezettek 73 százaléka az energiaárak infláció mértékét meghaladó áremelkedését szeretné lefékeztetni egy ilyen kétharmados törvénnyel. A családi adókedvezmények megőrzését 71 százalék, a 13. havi nyugdíj megőrzését 65 százalék, míg a panel-felújítási program megőrzését csak a megkérdezettek 49 százaléka tartotta nagyon fontosnak egy ilyen kétharmados törvénnyel megerősítettni.

A 13. havi nyugdíjak megőrzése az MSZP szavazók 73, a Fidesz szavazóinak csak 64 százaléka számára nagyon fontos. Ugyanakkor a családi adókedvezmény megőrzése a Fidesz szavazók 81 és az MSZP szavazóknak csak 66 százaléka számára nagyon fontos.

A panel-felújítási program megőrzése a Fidesz szavazók 53, az MSZP szavazók 51 százaléka számára nagyon fontos, míg az infláció mértékét meghaladó energiaáremelkedés törvénybeiktatott korlátozásáról az MSZP szavazók 70, a Fidesz-szavazók 79 százaléka gondolja, hogy nagyon fontos.

Módszertan
2005. november 9-12-én 819 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztünk meg telefonon, az ország 147 településén. A mintavétel a többlépcsős, rétegzett mintavételi eljárás kiválasztási elvei szerint történt. A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét. A lakosság egészének jellemzőitől való kisebb eltéréseket, amelyek a mintavételes eljárásból óhatatlanul fakadnak, úgynevezett többszempontú súlyozással korrigáltuk. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva kisebb, mint +/- 3,4%.