Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Beérte az MSZP a Fideszt

2005.10.18. 16:34
A Gallup októberi felmérése szerint két százalékra csökkent az MSZP és Fidesz támogatottsága közötti különbség. A közvélemény-kutató cég az idei legalacsonyabb népszerűségi mutatót regisztrálta a Fidesz esetében, a biztos szavazók körében pedig már átvette a vezetést az MSZP.

A Magyar Gallup Intézet legfrissebb felmérése szerint a biztos szavazó pártpreferenciával rendelkezők körében 2003 nyara óta először a szocialisták támogatottsága meghaladta a nagyobbik ellenzéki pártét.

Intenzív kampány után

A közvélemény-kutató cég október második hetében végezte az adatfelvételt 1010 felnőtt magyar állampolgár megkérdezésével. Az összesítésből az tűnik ki, hogy tovább folytatódik a két nagy párt közötti különbség nyár végén kezdődött olvadása. Bár az adatok szerint az MSZP támogatottsága a múlt hónapban mérthez képest 1 százalékot visszaesett (most 25 százalék), ez jóval kevesebb volt, mint a Fidesz vesztesége.

A jobboldali párt támogatóinak aránya 30-ról 27-re esett vissza a teljes népesség körében. A Gallup ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy a szocialisták a szeptemberben kezdődött intenzív kampány ellenére sem tudták növelni "az elkötelezett, politikai pártszimpátiájukat felvállaló, választási részvételükben biztosak arányát".

A teljes mintában a kis pártok közül ebben a hónapban is csak az SZDSZ híveinek aránya érte el a 2 százalékot. A biztos szavazó pártválasztók körében az SZDSZ 3 százalékos támogatottsággal rendelkezik, ugyanebben a körben az MSZP-Fidesz arány 45:44 volt októberben.

A Gallup szerint viszont ismét növekszik a bizonytalanok aránya, amely a nyár közepén volt csúcsponton, 45 százalékon, majd egy nagyobb visszaesés után 38 százalékról indulva ismét 41 százalékra kúszott fel.