Hedvig
6 °C
15 °C

A koalíciós politikusok 23-án tartózkodnak a nyilvánosságtól

2006.10.17. 12:12
Az Index információi szerint az 1956-os forradalom 50 éves évfordulóján a koalíciós pártok politikusai önmérsékletet fogadtak, és ha akad olyan, aki ünnepi beszédet mond, azt is csak zárt térben.

Nem csak az 1956-os forradalom 50 éves évfordulójának előkészítése akadozik (továbbra sincs még végleges program), az Index információi szerint a szocialista és szabad demokrata politikusok is szemérmesen visszahúzódnak a programokon való főszereptől. Az csak keddre derült ki, hogy október 23-án a kormányfő egyetlen beszédet mond: azt is a Parlamentben, ahol kitüntetéseket ad át.

Mit csinál a kormányfő?

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem vonul a háttérbe, részt vesz az operaházi díszünnepségen, a Szépművészeti Múzeumban egy díszvacsorán, a Kossuth téren a zászlófelvonásnál és a Felvonulási téren az emlékmű felavatásán. Demszky Gábor főpolgármester sem tervez nyilvános beszédet tartani. Információink szerint a Fővárosi Önkormányzat 23-án emlékülést tart az Új Városházán, Demszky kizárólag itt mond beszédet.

A kerületekben inkább háttérben maradnak

Ha elhagyjuk a központi helyszíneket, a fővárosban így sem tudunk olyan szocialista politikusról, aki kerületi eseményen felszólalna. Egy kerületi vezető, aki országgyűlési képviselő az Indexnek hétfőn azzal magyarázta a nagyobbik párttagok háttérbe húzódását, hogy nem szeretnének olyan helyzetbe kerülni, hogy esetleg kifütyüljék őket.

Vidéken sem jobb a helyzet

Azt kell mondanunk, hogy vidéken sem más a helyzet. Körkérdésünkre két fajta választ kaptunk. vannak olyan szocialisták, akik az önkormányzati választáson veszítettek, őket a városi megemlékezésre meg sem hívták, de ahol szocialista politikus győzött, kizárólag zárt teremben vállalnak szónoklatot. Botka László szegedi polgármester érdeklődésünkre elmondta, a város ünnepének helyet adó téren, a Nagy Imre szobornál egy díszpolgár mond beszédet, ő csak a színházban szólal fel.