Valér
4 °C
8 °C

Végrehajtást kért a TASZ a közlönykiadó ellen

2006.05.31. 18:57
Bírósági végrehajtást kért a Közlönykiadó ellen a Társaság a Szabadságjogokért, mert a kancellária tulajdonában álló kiadó nem hajlandó a bíróság által jogerősen megítélt közérdekű adatokat kiadni.

A Társaság a Szabadságjogokért 2006. márciusában jogerősen pert nyert a Magyar Hivatalos Közlönykiadóval szemben, azonban a Közlönykiadó a mai napig nem tett eleget kötelezettségének, és nem adta ki a szerkesztőbizottsági tagok juttatására vonatkozó adatokat. A TASZ ezért szerdán bírósági végrehajtást kért a Közlönykiadó ellen.

A TASZ korábban azt szerette volna megtudni, hogy a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában álló kiadó szerkesztőbizottságának tagjai, köztük közigazgatási és helyettes államtitkárok személyenként 2002-ben, 2003-ban, 2004-ben és 2005 első félévében milyen címen és formában, valamint milyen értékben kaptak a Közlönykiadótól juttatásokat.

Korábban csak az újpesti önkormányzat ellen kellett végrehajtást kérnie a civil szervezetnek, mert a kerületi városháza nem adta ki a szintén jogerősen megítélt közérdekű adatokat. A szervezet szerdai közleményében nehezményezi, hogy a "Közlönykiadó továbbra is titkolózik, és a jelek szerint semmibe veszi a Fővárosi Ítélőtábla március elején a Magyar Köztársaság nevében meghozott jogerős ítéletét".

A TASZ reméli a soron kívüli végrehajtással hamarosan a nyilvánosság megismerheti a szerkesztőbizottságban részt vevő állami vezetők juttatásait. A közlönykiadó illetékeseit nem tudtuk elérni.