Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A hungaristák szabadságjogaiért emelnek szót a liberálisok

2004.10.12. 11:23
Kapcsolódók (11)
A politikai elit érdeke, hogy felszínen tartson feszültségeket - állapította meg az egyik legnagyobb magyar jogvédő szervezet a Bácsfi Diána ellen hozott intézkedések és a Jobbik Magyarország rendezvényének múlt heti feloszlatásával kapcsolatban. A Társaság a Szabadságjogokért szerint a rendőrség folyamatosan áthágja a törvényeket.
Törvényellenesen oszlatta fel a rendőrség a Jobbik Magyarországért nevű szervezet múlt pénteki, a Britton Kft. székháza elé szervezett sajtótájékoztatóját, Kulcsár Attila, milliárdos sikkasztással gyanúsított házi őrizetbe helyezéséről - áll a TASZ az Indexhez is eljuttatott közleményében. A múlt hétre meghirdetett sajtótájékoztatót a rendőrség félbeszakította, és a jelen lévőket igazoltatás után hazaküldte, arra hivatkozva, hogy nem volt engedélyük a gyülekezésre.

Újabb cinikus csorbítás

A Társaság a Szabadságjogokért tiltakozását fejezte ki a szólás-és gyülekezési szabadság "eme újabb, cinikus" csorbítása ellen, olvasható a közleményben. Szerintük ugyanis a gyülekezés, a demonstrálás alkotmányos alapjogának gyakorlását nem az egy adott rendezvényen részt vevők száma határozza meg. Schiffer András, a TASZ jogásza az Indexnek elmondta, hogy a Jobbik múlt heti rendezvénye - a rendőrség hivatkozásával szemben - nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá, a Jobbik ugyanis a sajtón keresztül a "jelen nem lévő embereket kívánta tájékoztatatni. "A sajtó, a nyilvánosság tájékoztatása nem tartozhat ebbe a körbe, így a bejelentés hiányára való hivatkozás nem csak értelmetlen, hanem súlyosan jogsértő is. Ha beleegyezünk abba, hogy a rendőrség politikai elvárásoknak megfelelve utcán tartott sajtótájékoztatókat akadályozzon meg, veszélyes ajtókat tárunk ki".

Felszólítják a belügyminisztert

A TASZ megítélése szerint nem a nyilvánosságot a sajtó útján tájékoztatni kívánók jelentenek veszélyt a demokráciára, hanem "a jogszabályokat önkényesen értelmező rendőrség". A TASZ felszólította a belügyminisztert, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az ügyben.

Schiffer András szerint az utóbbi egy-két évben a rendőrség tendenciózusan tilt meg és oszlat fel jogellenesen demonstrációkat. Megemlítette a Tibetért tartott, a háborúellenes, és a Medgyessy háza elé szervezet, és mindhárom esetben betiltott illetve feloszlatott demonstrációkat. Emlékezetes, hogy a bíróság több esetben is elmarasztalta a rendőrséget, mert törvényellenesen oszlattak fel tüntetéseket.

A nép ízlése szerint

Schiffer szerint a politikai elitnek az az érdeke, hogy felszínen tartson feszültségeket. Ahelyett, hogy a rendőrség a rendelkezésére álló jogszabályokat igénybe véve tenne Bácsfi Diána és a Magyar Jövő Csoport ellen, szándékosan, az úgynevezett "nép" izlésének megfelelve korlátozza egyes szervezetek jogait. Schiffer úgy véli, hogy ez a tendencia oda vezethet, hogy évek múlva azokkal szemben fognak jogszabályt sérteni, akik ma a törvényszegést elvárják. Minderre pedig azért van lehetség, mert a rendőrséget átpolitizálták - mondta az Indexnek a TASZ jogásza.