Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Schiffer András elmegy a TASZ-tól

2008.07.02. 15:25
A honlapján közzétett nyílt levélben búcsúztatja a Társaság a Szabadságjogokért Schiffer Andrást, aki lemondott ügyvivői tisztségéről és tagként is kiválik a jogvédő szervezetből. A TASZ elvi mércéje és alapszabálya nem teszi lehetővé, hogy tagjai pártokban vállaljanak szerepet, és a többi ügyvivő szerint Schiffer éppen ezt jelentette be az Indexnek adott interjújában. Schiffer szerint pártalapításról még nincs szó, a TASZ-t viszont korábban is kritizálták a Védegyletben való szerepvállalása miatt. Ezért most kilépett, de nincs harag.

Schiffer András az Indexnek adott interjújában arról beszélt, hogy a technokrata és a populista kínálattal (vagyis a bal-, és jobboldallal, a szociálliberális és a nemzeti konzervatív pártokkal) szemben eljöhet az ideje egy ökopolitikai, globalizációkritikus és radikális demokrata alternatíva megjelenésének a magyar közéletben, és hogy ez a ma még nem létező harmadik erő a parlamenti pártokból kiábrándult, bizonytalan szavazók körében lehet népszerű.

Schiffert az Ökopolitikai Műhely célkitűzéseiről faggattuk: a környezetvédő, szociális és jogvédő civilszervezetek képviselőiből verbuválódott társaság nagyjából fél éve működik, körülbelül 150 tagja van, és a nyugat-európai zöld pártokhoz és mozgalmakhoz hasonló elveket képvisel. A környezetvédelem és fenntarthatóság céljai mellett fontosnak tartják a demokrácia minőségének javítását, a társadalmi egyenlőtlenségek mérséklését, a kultúrák és hagyományok sokszínűségének megőrzését, az emberi és demokratikus jogok védelmét.

A TASZ ügyvivői - Baltay Levente, Dénes Balázs, Földes Ádám, Pelle Andrea és Sárosi Péter - nyílt levelük tanúsága szerint úgy értelmezték ügyvivőtársuk nyilatkozatát, hogy eddigi jogvédő működésén túl egy formálódó pártban is szerepet akar vállalni. Márpedig ez ellentétes a jogvédő szervezet elvi mércéjével és alapszabályával, ezért elfogadják Schiffer döntését, hogy távozik.

Schiffer az elmúlt években a TASZ egyik legismertebb arcának számított: ahogy a nyílt levél fogalmaz, hiánypótló publikációkon túl alkotmánybírósági beadványok, megnyert stratégiai perek és számtalan fontos médiaszereplés fűződik a nevéhez.

Schiffer a döntés hátteréről azt mondta az Indexnek, hogy a TASZ-t már korábban is kritizálták a Védegyletben való szerepvállalása miatt, és "az Index-interjú kiverte a biztosítékot". Elismeri, hogy markánsabb közpolitikai megnyilvánulás volt a korábbiaknál, és számára is evidencia, hogy egy párt arca nem lehet egy jogvédő civilszervezet arca is. De párt egyelőre nem alakult, csak gondolkodás folyik róla. Részéről ugyanakkor a kezdetektől fogva tudatos választás volt az emberijogi és az ökopolitikai szerepvállalás kombinációja, azt gondolja, hogy a társadalmi mozgalmak közötti kooperációt a személyi átfedések csak erősíthetik.

"Ma ott tartunk, hogy természetes, ha egy üzletember politizál, de összeférhetetlen, ha valaki egy NGO aktivistájaként, szakértőjeként teszi ugyanezt. Jó volna, ha ez a helyzet megfordulna. Többek között ettől is lehetne más a politika". Sajnálatosnak és abszurdnak tartja, hogy ma Magyarországon etikai problémát vet fel egy civil szervezetben, ha egy tagja azon gondolkodik, miként lehetne változtatni a közállapotokon. Az aktuális, fontos ügyekben továbbra is együttműködik a TASZ-szal, az elvállalt ügyek egy részének képviseletét továbbra is ellátja, jogvédő tevékenységét pedig a Védegyletben szeretné folytatni.

A TASZ elnöke, Dénes Balázs azt mondta az Indexnek, hogy Schiffer kettős szerepvállalását eddig kezelni tudták, és bár a jogvédő szervezetet többször bírálták emiatt, a TASZ-on belül nem érte kritika ökopolitikai szerepvállalása miatt volt ügyvivőtársukat, nem az a baj, hogy változtatna a közállapotokon, hanem hogy ezt egy párt keretei között képzeli el. A TASZ mindig lojális volt Schifferrel, ma is mindennel azonosulnak amit a jogvédő szervezetnél csinált, ugyanakkor "nagyon fog hiányozni, de pártalapításban gondolkodóknak itt nincs helyük".

A témát itt lehet kommentálni