Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

TASZ: A miniszterelnök is felelős, hogy a helyzet idáig fajult

2007.02.03. 12:19
A rendőrség gyakorlatilag a politika játékszere, és számos esetben jogilag abszolút elfogadhatatlanul és politikai célok érdekében lépett fel, más esetekben tehetetlen, mondta Schiffer András ügyvéd, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvivője, aki szerint meg kellett volna akadályozni a kordonbontást.

Jogszerűtlen a Kossuth tér rendőrségi elkerítése, a Fidesz akciója mégsem megfelelő út ennek a jogsértésnek az orvoslására, mondta Schiffer András, a Társaság a szabadságjogokért (TASZ) ügyvivője megkeresésünkre. Kifejtette, hogy egy jogállamban különös felelőssége van azoknak, akik maguk is részesei a hatalomnak: cselekedeteikkel erősíthetik vagy gyengíthetik a jogállami intézmények tekintélyét.

Schiffer szerint ezúttal az utóbbiról van szó: parlamenti képviselők részéről az ellenszegülés azért nem csupán törvényellenes, de óriási felelőtlenség is. Hiszen miközben a kormány módszeresen idéz elő törvényellenes állapotokat, "ha úgy tetszik provokálja a közvéleményt több húzásával, mint például október 23-án, vagy a Kossuth téri erődemonstrációval", az, hogy egyszercsak az ellenzéki képviselők úgy gondolják, nem parlamentáris eszközökkel, hanem nyílt törvénysértéssel szereznek érvényt a saját igazságuknak, tovább erodálja a jogállami intézmények tekintélyét.

Egy alkotmányos demokrácia elég bonyolult intézmény, érvel Schiffer, meg kell alkudni vele, hogy jogsérelmeket néha bonyolultan, és elég hosszú idő alatt lehet csak orvosolni. Ez az ára annak, hogy nem önkényuralom van. Ezeket az eljárásokat tisztelni kell, és a Fidesz parlamenti képviselőinek van lehetőségük arra, hogy alternatív javaslatokkal éljenek. Javaslatokat tehetnek arra, hogy hogyan lehetne a spontán gyülekezést szavatolni Magyarországon, hogyan lehetne a rendőrségi és a gyülekezési jog közötti kollíziót feloldani, tehát hogy hogyan lehetne az ilyen jellegű anomáliákra gyorsabban gyógyírt találni.

Schiffer nagyon felelőtlennek tartja, hogy a képviselők a kordonbontási akciójuk messzebb ható társadalmi következményeivel nem számolnak. "Az alapvető szabadságjogok érvényesülésének az nem garanciája, hogy van egy népbarát politikus, aki adott esetben nekiáll bontani a kordont, mert én nem tüntethetek. Az én szabadságjogaimat az fogja szavatolni, ha vannak erős, tekintélyes olyan jogintézmények, ahol én magam érvényt szerezhetek a jognak, mindenki által elismert eljárások folytán."

Ennek a szimbolikus akciónak a TASZ ügyvivője szerint van egy másik nagyon rossz üzenete is, ami tovább növelheti az intézményekkel szembeni utálatot és haragot: ha ugyanerre az akcióra azok a polgárok vetemednek, akik valóban a hatalom sáncain kívül vannak, és kétes körülmények között elzavarták őket a Kossuth térről tavaly október 23-án, akkor nekik ténylegesen számolniuk kellett volna a jogkövetkezményekkel és a fizikai erőszakkal is. Most viszont azt lehetett látni, hogy a politikusok még ezt is megtehetik.

"A Fidesz akciója azért is cinikus, mert amikor a rendőrség gyakorlatilag a politika játékszere, és számos esetben jogilag abszolút elfogadhatatlanul és politikai célok érdekében lépett fel, más esetekben tehetetlen: a rendőrségnek dolga lett volna hogy megakadályozza a kordonbontást." Ám Schiffer szerint a fideszesek tudták hogy a rendőrök nem fogják ezt megtenni, hiszen ezek után már akkor is politikai motivációt lát bele a történtekbe a közvélemény, amikor adott esetben a rendőrök csak a feladatukat teljesítik.

"Az, hogy ilyen helyzetek előadódnak, egyenes következménye annak a szemforgató magatartásnak, amit az őszi események során a Budapesti Rendőr-főkapitányság és személyesen Gyurcsány Ferenc folytatott. A miniszterelnöknek személyesen is óriási felelőssége van abban, hogy a helyzet idáig elfajult". Schiffer szerint Gyurcsány maga is elismerte, hogy folyamatos kapcsolatban állt a rendőrökkel, tavaly október 23-án pedig már délután felmentette őket, amikor azt mondta, derék módon végezték a munkájukat.

"A gyülelekezési jog körül már 2003 óta folyamatos botrányok vannak, és a hatalom azóta azon van, hogy valahogy kisakkozza a gyülekezési jogot védő szabályokat - ennek most isszuk meg a levét". A TASZ ügyvivője ennek ellenére úgy véli, hogy egy jogsértő hatalommal szemben is kizárólag jogszerű eszközökkel szabad fellépni, és a felelős szereplőknek meg kell őrizniük a méltóságukat és a jogállam intézményeinek tekintélyét.

"A Fidesz 1988-ban, amikor Magyarországon finoman szólva nem volt demokratikus jogállam, az adott rendszer keretei között meglévő, jogszerű eszközökkel próbált elmenni a határokig, és hozzájárulni a diktatúra lebontásához. Ha akkor úgy viselkedtek, végképp nem értem hogy ma miért nyúlnak ilyen eszközökhöz" - mondta az Indexnek Schiffer.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!