2024. június 15. 15:00
Magyarország 1
Svájc 3
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország 3
Horvátország 0
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00 ÉLŐ
Olaszország 2
Albánia 1

Nincs kimenő Taszáron

2003.03.19. 16:52
További intézkedésig szerdától felfüggesztették a taszári bázison dolgozó amerikai katonai kiképzők kimenőjét. A bázis környékén dolgozó gazdák viszont továbbra is művelhetik a földjüket - közli a taszári médiaközpont közleménye.
A kaposvári kimenőprogram felfüggesztése az amerikai fegyveres erők védelmét szolgáló óvintézkedés, melyre semmilyen közvetlen fenyegetés nem ad okot - mondta David Barno vezérőrnagy.

Az Egyesült Államok fegyveres erőinél megszokott gyakorlat, hogy a kockázatok csökkentése érdekében - a változó világesemények függvényében - módosítják a katonák védelmét szolgáló intézkedéseket - tudatta a vezérőrnagy.

Az amerikai hadsereg közönség-, illetve médiakapcsolatokkal foglalkozó munkatársai továbbra is ellátják munkájukat, és folytatják a találkozásokat Taszáron, Kaposváron és Somogy megye más településein.

Gyakorlatoznak

David Barno tábornok kiemelte: a kimenő felfüggesztése nem érinti az iraki ellenzéki önkéntesek kiképzését.

A Magyar Légierő Parancsnokság és a Szárazföldi Parancsnokság kiképzési tervének megfelelően szerdától péntekig a kijelölt szervezetek légvédelmi együttműködési gyakorlatot tartanak a Kapos Bázisrepülőtér térségében. A gyakorlaton a katonák MI-24 típusú harci helikopterekkel és földi telepítésű légvédelmi eszközökkel hajtják végre feladataikat.

Nincs háborús készülődés

A gyakorlat nincs összefüggésben a feszült iraki helyzettel - tartalmazza az amerikai sajtóközpont MTI-nek küldött közleménye. A dokumentum kitér arra, hogy az amerikai katonai bázis környékén nem érződik háborús készülődés.

A készenléti rendőrség terrorelhárító járőrei az elmúlt hetekhez hasonló megerősített szolgálatot látnak el, az utakon gyakori az igazoltatás - különösen a külföldi rendszámú járművek számíthatnak az ellenőrzésre. A helikopterek folyamatosan róják köreiket Taszár környékén, hogy a légtér biztonságára vigyázzanak.

A bázis környékén élő emberek továbbra is művelhetik földjüket - erősítette meg a médiaközpont közleménye.