1991: ötvennel száguldott a Déli mozgólépcsője

2009.04.24. 23:08 Módosítva: 2009.04.24. 23:13

Négy súlyos és egy könnyebb sérültje volt az 1991. április 25-i mozgólépcső-balesetnek. A baj azzal kezdődött, hogy a 65 éves tiszaszederkényi Hangácsi István a mozgólépcsőn rosszul lett és meghalt.

A Déli pályaudvar három mozgólépcsője közül egy lefelé, egy felfelé haladt, egy pedig javítás alatt állt, írta a Népszabadság, majd átadta a szót Bodor Józsefnek, a BKV fődiszpécserének:

[Az utas rosszulléte után] „leállították a mozgólépcsőt. […] Mindjárt akadtak olyan utasok, akik a javítás miatt lezárt lépcsőt vették igénybe. A lépcső azonban egyszerre csak megindult. Hogy miért, ezt most még nem tudjuk. Tény viszont, hogy a megszokottnál sokkal gyorsabban ment, így lent, a mozgólépcső végénél az utasok egymásra zuhantak. Öt ember megsérült. Egyet a helyszínen elsősegélyben részesítettek, négyet pedig kórházba vittek.”

Szemtanúk elmondták, hogy a mozgólépcső ötven kilométer per órás sebességgel száguldott. A mozgólépcső alján lévő fésű kiakadt, ez valósággal megskalpolta az egyik utast.

A BRFK vizsgálata szerint mind az utasok, mind a mozgólépcső-szerelők durván megsértették a biztonsági előírásokat. Az ügyeletes ezért mindkét irányban leállította a mozgólépcsőt. A harmadik, szerelés alatt álló mozgólépcsőn az utasok önkényesen kiakasztották a kötélkorlátot és elindultak felfelé. A mozgólépcső mechanikus fékje nem volt behúzva, ezért nagy sebességgel elindult visszafelé. Az egyik lépcsőkocsi kiugrott a helyéről, ezért többen egymásra zuhantak.

A tiszaszederkényi férfi halálát szívkoszorúér-elzáródás okozta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport