Olivér
5 °C
8 °C

1991: ötvennel száguldott a Déli mozgólépcsője

2009.04.24. 23:08 Módosítva: 2009-04-24 23:13:31
40 hozzászólás

Négy súlyos és egy könnyebb sérültje volt az 1991. április 25-i mozgólépcső-balesetnek. A baj azzal kezdődött, hogy a 65 éves tiszaszederkényi Hangácsi István a mozgólépcsőn rosszul lett és meghalt.

A Déli pályaudvar három mozgólépcsője közül egy lefelé, egy felfelé haladt, egy pedig javítás alatt állt, írta a Népszabadság, majd átadta a szót Bodor Józsefnek, a BKV fődiszpécserének:

[Az utas rosszulléte után] „leállították a mozgólépcsőt. […] Mindjárt akadtak olyan utasok, akik a javítás miatt lezárt lépcsőt vették igénybe. A lépcső azonban egyszerre csak megindult. Hogy miért, ezt most még nem tudjuk. Tény viszont, hogy a megszokottnál sokkal gyorsabban ment, így lent, a mozgólépcső végénél az utasok egymásra zuhantak. Öt ember megsérült. Egyet a helyszínen elsősegélyben részesítettek, négyet pedig kórházba vittek.”

Szemtanúk elmondták, hogy a mozgólépcső ötven kilométer per órás sebességgel száguldott. A mozgólépcső alján lévő fésű kiakadt, ez valósággal megskalpolta az egyik utast.

A BRFK vizsgálata szerint mind az utasok, mind a mozgólépcső-szerelők durván megsértették a biztonsági előírásokat. Az ügyeletes ezért mindkét irányban leállította a mozgólépcsőt. A harmadik, szerelés alatt álló mozgólépcsőn az utasok önkényesen kiakasztották a kötélkorlátot és elindultak felfelé. A mozgólépcső mechanikus fékje nem volt behúzva, ezért nagy sebességgel elindult visszafelé. Az egyik lépcsőkocsi kiugrott a helyéről, ezért többen egymásra zuhantak.

A tiszaszederkényi férfi halálát szívkoszorúér-elzáródás okozta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?