Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Egy Teller-levél Medgyessynél is felbukkant

2003.09.17. 21:13
A kormányszóvivő szerint Teller Ede halála előtt épp egy Medgyessy Péterrel folytatandó személyes megbeszélés szervezésével volt elfoglalva. Gál J. Zoltán a kabinet ülése után jelentette be, hogy az atomtudós "kedves" levelet írt a miniszterelnöknek, amelyben meghívta őt otthonába. Közben a Fidesz kulturális tagozata és több jobboldali újságíró szervezet a Népszabadság főszerkesztőjének lemondását követeli, amiért a lapnál megjelenhetett a hamis Teller-levél.
Teller Ede néhány héttel ezelőtt levelet írt Medgyessy Péternek, melyben kezdeményezte, hogy ha létrejön a kormányfő egyesült államokbeli látogatása, szeretné vendégül látni otthonában a miniszterelnököt - mondta Gál J. Zoltán szerdán Budapesten a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. "Ez egy kedves, személyes hangú levél" - fűzte hozzá. Arra a kérdésre, igaz-e, hogy Zeley László újságíró közreműködött a találkozó létrejöttében, a kormányszóvivő cáfolta, hogy a világhírű tudós és a kormányfő között tervezett találkozó szervezéséhez közvetítőre lett volna szükség.

Bár a Fidesz-MPSZ frakciószóvivője kedden még újságírói kérdésekre is elzárkózott a hamis Teller-levél miatt a Népszabadság főszerkesztőjére vonatkozó konzekvenciák kifejtése elől a párt kulturális tagozata szerdán már lemondásra szólította fel Eötvös Pált. "Akik Teller emlékét, szellemét meggyalázták, és a Teller Edét szerető és tisztelő magyar embereket félrevezették, felelőséggel tartoznak tettükért" - áll a tagozat közleményében. A Fideszhez hasonlóan Eötvös távozását követeli a Magyar Elektronikus Újságírók Szövetsége és a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége is. A két szövetség Teller nevével való visszaéléssel és hazugságáradattal vádolja a politikai napilapot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!