Erzsébet
1 °C
4 °C

Bezúzhatják az iskolai térképeket

2002.11.18. 13:30
Félmilliárd forint értékű iskolai falitérkép és atlasz bezúzásával végződhet az első magyar térképháború. A felperes Katicom Kft. szerint szerzői jogait megsértették, vagyis anélkül használták fel térképeiket, hogy azért fizettek volna. Az alperes Stiefel Eurocart Kft. vezetője úgy véli, a Katicom korábbi tulajdonosának megfizették a kérdéses térképek árát. A felek 2003 áprilisában találkoznak először a bíróságon. Ami biztos: a földrajztanárok egyelőre nem maradnak szemléltetőeszköz nélkül.
Szélsőséges esetben végrehajtók lephetik el az iskolákat, földrajzórákat zavarhatnak meg, szertárakba törhetnek be. Falitérképek és atlaszok után kutatnak majd, a zsákmányt teherautókra pakolják, és zúzdába szállítják. Félmilliárd forintnyi érték semmisülhet így meg.

Büntetni rendel

"A peres jogvita elkerülése érdekében szükségesnek tartom, hogy a levelem kézhezvételétől számított nyolc napon belül ügyfelemmel egyeztetést kezdeményezzen, ellenkező esetben a peres eljárást megindítjuk, illetőleg döntünk a büntetőeljárás megindításáról" - így zárul az a levél, amelyet a felperes Katicom Kft. jogi képviselője juttatott el az alperes Stiefel Eurocart Kft.-hez. A Büntető Törvénykönyv 329/A§-a a szerzői jogok megsértését büntetni rendeli, ami jelen esetben különösen nagy érték is lehet. A másolatot megkapta, egyebek mellett, az Oktatási Minisztérium és a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. is.

A szereplők

A Katicom Kft. a müncheni székhelyű Huber Kartographie leányvállalataként alakult 1989-ben. A németek kihasználták, hogy a kelet- és közép-európai térképészek jóval olcsóbban dolgoznak német társaiknál. Huber irodát nyitott Szentpéterváron, Moszkvában, Tiranában is, ezek közül egyedül a budapestiek önállósultak a kilencvenes évek végén.

Heinrich Stiefel 1982-ben alapította első falitérkép-kiadó vállalkozását Ingolstadtban. A magyarországi cég tíz évvel később jött létre.

Észak-Ázsiára ráfér a korrektúra

Az ügy körülbelül 40 térképet, illetve ezek engedély nélkül kiadott különböző változatait érinti. "Közvetlenül Huber úrtól rendeltük meg a térképeket, és azok évenkénti korrektúrázását" - nyilatkozza az Indexnek Herczog Gábor, a megtámadott Stiefel ügyvezető igazgatója. A vita egyébként többnyire olyan térképekről folyik, amelyekre ráfér az évenkénti korrektúra. Ilyen terület például Észak-Ázsia, ahol az ipart és az ásványkincsek bányászatát jelző kis ikonokat sűrűn kell cserélni. Utoljára 2001-ben javította a Katicom ezt a térképet, Herczog Gábor ekkor értesült arról, hogy a cég kizárólagos magyar tulajdonba került.

Az elmúlt év decemberében küldött levelet először a Katicom jogásza a Stiefelhez arról, hogy mely termékeik esnek a szerzői jog hatálya alá. Az iskolákban használatos falitérképek, általános iskolai földrajzi és környezetismereti atlaszok, valamint reklámtérképek, egérpadok tartoznak ide. A felperes szerint a szerzői jogsértés alá eső termékek értéke a félmilliárd forintot is elérheti.

Hubertől rendelték

A botrány a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. által forgalmazott általános iskolai földrajzi atlaszon pattant ki. Gyémánt Péter, a Katicom értékesítési vezetője elmondta: "A térképeknek csaknem felét mi készítettük, mi számláztuk, a szerző felhatalmazása ellenére mégis a copyright Stiefel felirat olvasható a kiadott művek bal alsó sarkában." Herczog Gábor erre elmondja, hogy a térképeket Hubertől, a Katicom korábbi tulajdonosától rendelték meg. Az impresszumban egyébként fel is tüntették, hogy az atlasz készítésében a Kartographie Huber München is közreműködött, megadva a pontos oldalszámokat is. A Katicomot így szerinte jogosan hagyták ki az újabb kiadásokból.

A térképészszakmában jellemző, hogy nagyvonalúan kezelik a szerzői jogokat - mondja Gyémánt Péter, akinek cége egyesületet kíván létrehozni ezek védelmére. A nyomdában nem győződnek meg, hogy egy-egy termék jogtiszta-e vagy sem, a reklámkiadványokra törvénytelenül a célba érést könnyítő térképet másolnak, holott például egy Budapest-térkép elkészítése háromezer munkaórát igényel, és körülbelül hárommillió forintot kell érte fizetni a megrendelőnek.

Herczog szerint ilyen szervezet van, úgy hívják, hogy Magyar Térképész Egyesület. Ebbe a Katicom nem lépett be. "Kételkedem benne, hogy ilyen kampány után bármely jóérzésű magyar térképész cég belépne egy, a Katicom nevével fémjelzett egyesületbe" - mondja a Stiefel ügyvezető igazgatója.

Évekig is eltarthat

A felperes szerint akár a falitérképek nyolcvan százalékát is bezúzhatják; az iskoláknak, végső soron a költségvetésnek, ez félmilliárd forintos kárt okozhat. Az alperes másképp látja. A Stiefel éves árbevétele háromszázmillió forint; ebből a térképek forgalmazása 60-70 millió forintot tesz ki. "Ha a Katicom be tudná bizonyítani igazát, akkor is csak 50 millió forint lehetne az állítólagos kára az elmúlt tíz év alatt" - mondja Herczog Gábor.

Itt áll jelenleg az első magyar térképháború. A felek 2003 áprilisában találkoznak a bíróságon. Az oktatási minisztérium nem foglal állást. Szakértők szerint a tárgyalás évekig eltarthat.

Ami biztos: zúzás egyelőre nem lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?