Huba
17 °C
33 °C

Bezúzhatják az iskolai térképeket

2002.11.18. 13:30
Félmilliárd forint értékű iskolai falitérkép és atlasz bezúzásával végződhet az első magyar térképháború. A felperes Katicom Kft. szerint szerzői jogait megsértették, vagyis anélkül használták fel térképeiket, hogy azért fizettek volna. Az alperes Stiefel Eurocart Kft. vezetője úgy véli, a Katicom korábbi tulajdonosának megfizették a kérdéses térképek árát. A felek 2003 áprilisában találkoznak először a bíróságon. Ami biztos: a földrajztanárok egyelőre nem maradnak szemléltetőeszköz nélkül.
Szélsőséges esetben végrehajtók lephetik el az iskolákat, földrajzórákat zavarhatnak meg, szertárakba törhetnek be. Falitérképek és atlaszok után kutatnak majd, a zsákmányt teherautókra pakolják, és zúzdába szállítják. Félmilliárd forintnyi érték semmisülhet így meg.

Büntetni rendel

"A peres jogvita elkerülése érdekében szükségesnek tartom, hogy a levelem kézhezvételétől számított nyolc napon belül ügyfelemmel egyeztetést kezdeményezzen, ellenkező esetben a peres eljárást megindítjuk, illetőleg döntünk a büntetőeljárás megindításáról" - így zárul az a levél, amelyet a felperes Katicom Kft. jogi képviselője juttatott el az alperes Stiefel Eurocart Kft.-hez. A Büntető Törvénykönyv 329/A§-a a szerzői jogok megsértését büntetni rendeli, ami jelen esetben különösen nagy érték is lehet. A másolatot megkapta, egyebek mellett, az Oktatási Minisztérium és a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. is.

A szereplők

A Katicom Kft. a müncheni székhelyű Huber Kartographie leányvállalataként alakult 1989-ben. A németek kihasználták, hogy a kelet- és közép-európai térképészek jóval olcsóbban dolgoznak német társaiknál. Huber irodát nyitott Szentpéterváron, Moszkvában, Tiranában is, ezek közül egyedül a budapestiek önállósultak a kilencvenes évek végén.

Heinrich Stiefel 1982-ben alapította első falitérkép-kiadó vállalkozását Ingolstadtban. A magyarországi cég tíz évvel később jött létre.

Észak-Ázsiára ráfér a korrektúra

Az ügy körülbelül 40 térképet, illetve ezek engedély nélkül kiadott különböző változatait érinti. "Közvetlenül Huber úrtól rendeltük meg a térképeket, és azok évenkénti korrektúrázását" - nyilatkozza az Indexnek Herczog Gábor, a megtámadott Stiefel ügyvezető igazgatója. A vita egyébként többnyire olyan térképekről folyik, amelyekre ráfér az évenkénti korrektúra. Ilyen terület például Észak-Ázsia, ahol az ipart és az ásványkincsek bányászatát jelző kis ikonokat sűrűn kell cserélni. Utoljára 2001-ben javította a Katicom ezt a térképet, Herczog Gábor ekkor értesült arról, hogy a cég kizárólagos magyar tulajdonba került.

Az elmúlt év decemberében küldött levelet először a Katicom jogásza a Stiefelhez arról, hogy mely termékeik esnek a szerzői jog hatálya alá. Az iskolákban használatos falitérképek, általános iskolai földrajzi és környezetismereti atlaszok, valamint reklámtérképek, egérpadok tartoznak ide. A felperes szerint a szerzői jogsértés alá eső termékek értéke a félmilliárd forintot is elérheti.

Hubertől rendelték

A botrány a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. által forgalmazott általános iskolai földrajzi atlaszon pattant ki. Gyémánt Péter, a Katicom értékesítési vezetője elmondta: "A térképeknek csaknem felét mi készítettük, mi számláztuk, a szerző felhatalmazása ellenére mégis a copyright Stiefel felirat olvasható a kiadott művek bal alsó sarkában." Herczog Gábor erre elmondja, hogy a térképeket Hubertől, a Katicom korábbi tulajdonosától rendelték meg. Az impresszumban egyébként fel is tüntették, hogy az atlasz készítésében a Kartographie Huber München is közreműködött, megadva a pontos oldalszámokat is. A Katicomot így szerinte jogosan hagyták ki az újabb kiadásokból.

A térképészszakmában jellemző, hogy nagyvonalúan kezelik a szerzői jogokat - mondja Gyémánt Péter, akinek cége egyesületet kíván létrehozni ezek védelmére. A nyomdában nem győződnek meg, hogy egy-egy termék jogtiszta-e vagy sem, a reklámkiadványokra törvénytelenül a célba érést könnyítő térképet másolnak, holott például egy Budapest-térkép elkészítése háromezer munkaórát igényel, és körülbelül hárommillió forintot kell érte fizetni a megrendelőnek.

Herczog szerint ilyen szervezet van, úgy hívják, hogy Magyar Térképész Egyesület. Ebbe a Katicom nem lépett be. "Kételkedem benne, hogy ilyen kampány után bármely jóérzésű magyar térképész cég belépne egy, a Katicom nevével fémjelzett egyesületbe" - mondja a Stiefel ügyvezető igazgatója.

Évekig is eltarthat

A felperes szerint akár a falitérképek nyolcvan százalékát is bezúzhatják; az iskoláknak, végső soron a költségvetésnek, ez félmilliárd forintos kárt okozhat. Az alperes másképp látja. A Stiefel éves árbevétele háromszázmillió forint; ebből a térképek forgalmazása 60-70 millió forintot tesz ki. "Ha a Katicom be tudná bizonyítani igazát, akkor is csak 50 millió forint lehetne az állítólagos kára az elmúlt tíz év alatt" - mondja Herczog Gábor.

Itt áll jelenleg az első magyar térképháború. A felek 2003 áprilisában találkoznak a bíróságon. Az oktatási minisztérium nem foglal állást. Szakértők szerint a tárgyalás évekig eltarthat.

Ami biztos: zúzás egyelőre nem lesz.