Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem lehet csökkenteni a terrorkészültséget

2004.10.12. 15:33
Zárt ülésen hallgatta meg a parlament nemzetbiztonsági bizottsága a nemzebiztonsági főigazgatókat. Az ülésen szóba került az ország terrorfenyegetettsége és kitértek a magyarországi szélsőségesek tevékenységére is.
Kövér a nejlonnyilasokról
Kövér László elmondta, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója arról tájékoztatta a bizottságot, hogy "az úgynevezett szélsőséges csoportok magyarországi jelenléte, befolyása, úgy a társadalmi befolyásukat, mint a taglétszámukat, illetve anyagi alapjaikat, pénzügyi forrásaikat figyelembe véve, inkább gyengülő tendenciát, semmint erősödést mutat".

Tehát gyengültek az elmúlt időszakban "és nem képviselnek olyan számottevő veszélyt, amelyre egyáltalán érdemes lenne a nyilvánosság előtt különösebb szót, időt, energiát elpazarolni" - tette hozzá a a bizottság elnöke.

"A megjegyzés részemről az úgynevezett politikai baloldal és a hozzájuk csapódó újságírók számomra teljesen, erkölcsileg és politikailag elfogadhatatlan magatartására vonatkozik, akik, hogy eltereljék a figyelmet Magyarország valóságos szociális és gazdasági problémáiról, unos-untalan előrángatják a kalapból ezeket a nejlonnyilasokat, bohócokat, hogy az ezzel úgymond felfestett fenyegetés foglalkoztassa a közvéleményt" - mondta Kövér László.

Továbbra sincs olyan információ, hogy Magyarország a közeljövőben konkrét terrorfenyegetéssel lenne kénytelen szembenézni, ez azonban nem jelenti azt, hogy az éberséget, készültséget csökkenteni lehetne, mondta Kövér László, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes elnöke a testület keddi ülését követően újságíróknak. A bizottság zárt tanácskozáson hallgatta meg a három polgári nemzetbiztonsági szolgálat - az Információs Hivatal, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat - vezetőinek beszámolóját az első félévi munkáról.

Kövér László elmondta, az al-Kaida második számú vezetőjének tévényilatkozatából, amikor először említették Magyarországot azon államok sorában, amelyeket ellenségnek tekintenek az iszlám fundamentalisták, komoly következtetéseket levonni Magyarország terrorfenyegetettségének növekedésére a főigazgatók álláspontja és a bizottság tagjai szerint sem lehet.

A bizottság elnöke szerint ez nem jelenti azt, hogy ne lenne Magyarország terrorfenyegetettsége a korábbi évekhez képest nagyobb, és ne lenne egy potenciális veszély, amit figyelemmel kell kísérni, ezért nem lehet az éberséget, a készültségi szintet csökkenteni.

Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár az utóbbi időszak "egyik legkonszolidáltabb" ülésének nevezte a tanácskozást.

Az ülésen elhangzott, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok költségvetése 30 milliárd forint körüli Magyarországon, jövőre 34-35 milliárd forintos kerettel számolnak, ha az Országgyűlés ezt elfogadja.